StoryEditor

Facebook výskumníkom ukáže, ako sa ľudia pohybujú a kde hrozí ďalšia nákaza

08.04.2020, 13:40
Veľké dáta by mohli pomôcť predikovať šírenie nového koronavírusu. Dúfa v to Facebook, ktorý dal výskumníkom z celého sveta nové nástroje, ako využiť anonymizované dáta pri modelovaní a predikciu nákazy. Využíva dáta, ku ktorým mu jeho užívatelia dali povolenie skrze tzv. "históriu polohy".

Pri modelovaní toho, ako sa vyvinie pandémia, narážajú epidemiológovia na limity dostupných údajov. Nikto napríklad nepozná skutočný počet nakazených novým koronavírusom, len počet potvrdených nákaz. To znamená, že vírus je vždy o niekoľko dní napred pred oficiálnymi číslami.

Firma Facebook teraz výskumníkom dáva sadu nástrojov, ktoré by mohli pomôcť s predvídaním "ďalších krokov" a odhadovaním oblastí, kde hrozí vypuknutie nákazy. V rámci iniciatívy Data for Good ("dáta pre dobrú vec") využíva Facebook dáta o pohybe svojich užívateľov, uviedol Technet.cz.

Všetko anonymne a v rámci histórie polohy

Podobne ako v prípade máp návštevnosti verejných miest, ktoré minulý týždeň zverejnila spoločnosť Google, využíva Facebook dáta, ktoré už od užívateľov má. Ak máte nainštalovanú aplikáciu Facebook, môžete si zapnúť "históriu polohy", čím dávate firme súhlas k tomu uchovávať informácie o tom, kde ste sa pohybovali.

A práve tieto informácie slúžia na vytvorenie agregovaných (a teda anonymizovaných) máp. Tie dá Facebook k dispozícii výskumníkom z neziskového sektora, akademikom aj vládam.

„Nezískavajú tým žiadne nové dáta, len využívame dát, ku ktorým nám naši užívatelia už dali prístup,“ uviedol v rozhovore s novinármi Steve Satterfield z firmy Facebook. Dúfa, že tieto dáta povedú k rýchlejšej odozve na úrovni krajín i jednotlivých oblastí.

Kam sa vírus vrhne nabudúce?

Pretože sa nový koronavírus šíri skrz ľudských prenášačov, sú dáta Facebooku o sociálnej i reálnej previazanosti ľudí zaujímavým zdrojom veľkých dát. Facebook po novom predstavil tri typy nástrojov.

Informácií o polohe využíva kolokačná mapa, ktorá ukazuje, ktoré miesta na mape sú prepojené cez medziľudské kontakty vo fyzickom svete.

Mapa previazanosti ukazuje, ako sú rôzne miesta previazané s konkrétnym miestom v USA. Hoci ide "len" o mapu facebookových priateľstiev, môže pomôcť pri analýze dopadov toho, keď niekde vypukne epidémia, ako je tomu teraz v New Yorku.

A pre analýzu toho, ako fungujú či nefungujú už existujúce reštrikcie, ponúka Facebook mapu toho, ako ďaleko sa priemerne vydávajú ľudia od svojich domovov. To, že táto vzdialenosť vo veľkom klesá, zvyčajne znamená, že ľudia dodržiavajú karanténu alebo existujúce zákazy vychádzania.

Iba v USA potom Facebook spustí aj dotazník, ktorý sa ukáže užívateľom a vyzve ich na vyplnenie pociťovaných príznakov, ako vidíte na snímke nižšie. To chcú výskumníci z Carnegie Mellon University využiť na mapovanie šírenia epidémie. Nejde samozrejme v žiadnom prípade o rovnako tvrdé dáta ako u laboratórnych testov, ale v niečom môže byť obrovské množstvo dát užitočné a indikatívne. Facebook

​Na otázku, či Facebook plánuje niečo aj na individuálnej úrovni - v štýle "stretol ste sa nedávno s človekom, u ktorého sa potvrdila nákaza" - zástupcovia Facebooku sa vyjadrili, že s odborníkmi samozrejme diskutujú o rôznych možnostiach a analyzujú ich užitočnosť. Zatiaľ ale nemajú nič konkrétne, čo by mohli zverejniť.

Podľa štúdie New York University (PDF) možno skutočne využiť anonymizované dáta k predikcii epidémie. Na príklade šírenia COVID-19 ukázali, že oblasti, ktoré majú viac "facebookových väzieb" na oblasti postihnuté vírusom, majú väčšiu šancu, že sa v nich epidémia začne tiež šíriť.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-07 07:52:05 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: Google zverejnil informácie o pohybe Slovákov. Európske média žiadajú o podporu 02 - Modified: 2020-04-06 12:53:29 - Feat.: 0 - Title: Google ukázal podrobné dáta aj o pohybe Slovákov. Takto nám pandémia zmenila životy
01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 19:24