Objavili sa nejaké dôkazy o tom, že modré svetlo môže poškodiť náš zrak otepľovaním sietnice v priebehu času - aj keď je ešte potrebný ďalší výskum.Pixabay
StoryEditor

Mýty o modrom svetle: Je škodlivé, nie je prirodzené a na nič sa nehodí

Poďme si posvietiť na modré svetlo a najčastejšie mýty, ktoré ho sprevádzajú.

A boh povedal: "Buď tma!" Buďme osvietení a zhasnime. V noci sa spí. Tieto a ďalšie naliehavé výzvy sprevádzajú kritiku modrého svetla. Pranierovať túto vlnovú dĺžku je teraz v kurze. Portál iDNES.cz si posvietil na modré svetlo a najčastejšie mýty, ktoré ho sprevádzajú.

S nebezpečenstvom si zvyčajne spájame červenú farbu. V posledných rokoch sa však ukazuje, že pre človeka 21. storočia môže väčšie nebezpečenstvo predstavovať modrá. Konkrétne tá s vlnovou dĺžkou 380 až 500 nanometrov.

Pred pár desaťročiami by sme túto tému neriešili, vtedy sa televízia čoby relatívne malé zariadenie krčila v rohu miestnosti. Dnes ju máme cez celú stenu. Telefón už neprikladáme ani tak k uchu ako k oku.

A monitory počítačov zaplavili náš pracovný aj súkromný priestor. Kde končia fakty a začína fikcia o "studenom" modrom svetle?

Mýtus č. 1: Nedostatok svetla kazí oči

„Nečítaj si takto potme, zkazíš si oči.“ Tiež vám babičky stále rozsvietili? A tiež ste si pod perinou svietili do knihy baterkou? A viete čo? Nič! Keď si totiž čítate v ľahu alebo v šere, oči si nekazíte.

Poloha tela a množstvo svetla s kvalitou zraku nesúvisí. Snáď len že pri slabšom osvetlení trvá čítanie dlhšie, pretože mozog ťažšie vyhodnocuje informáciu. A že si potom z textu toho toľko nepamätáme.

Tip: V oku máme viac fotoreceptorov na červené vlny než na modré. Takže k tomu, aby sme lepšie videli, potrebujeme teplého svetla menej.

Mýtus č. 2: Modré svetlo nie je prirodzené

Najväčším zdrojom modrého svetla je - slnko! Chce snáď niekto o slniečku tvrdiť, že to nie je príroda? „Vzhľadom k svojej prevahe vo svetle vydávanom elektronickými prístrojmi, ako sú počítače a chytré telefóny, má modré svetlo zlú povesť. V tomto prípade ale nie je až také zlé svetlo samotné - len jeho zlé načasovanie. Denné svetlo je modrého svetla plné a počas dňa je modré svetlo dobré. Nastavuje biologické hodiny, potláča produkciu melatonínu a vylepšuje našu pozornosť a výkon,“...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 02 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť! 03 - Modified: 2024-03-12 10:51:23 - Feat.: - Title: Rebranding RTVS môže stáť od jedného až do päť miliónov eur. Divákov však bude zmena roky mýliť 04 - Modified: 2024-03-12 09:50:07 - Feat.: - Title: Šimkovičová ukázala zmeny v RTVS: Bude sa volať STR, Machaj dňom účinnosti zákona skončí 05 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Objavenie nového typu magnetizmu je magické
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 19:15