Gréta Zubová/AMAVET
StoryEditor

Blíži sa Týždeň vedy a techniky. Prinesie viac ako 100 podujatí online formou

05.11.2020, 17:20
Autor:
sansanTASRTASR
Podujatia Týždeň vedy a techniky a Festival vedy a techniky AMAVET budú tento rok kvôli pandémii koronavírusu prebiehať online.

V pondelok 9. novembra sa začína Týždeň vedy a techniky spolu so súťažou pre žiakov základných a stredných škôl, známou ako Festival vedy a techniky Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET).

Organizátormi podujatí sú Asociácia pre mládež, vedu a techniku a Centrum vedecko-technických informácií SR (VTI).  

Desiatky prehliadok či workshopov 

Súčasťou týždňa na podporu vedy a techniky sú desiatky prehliadok, prednášok, seminárov, workshopov či súťaží.

Záujemcovia sa dozvedia napríklad informácie o tom, ako sa skúmajú kosti, niečo o etnológii, psychológii či o tom, ako sme schopní chrániť sa pred rakovinou prsníka, alebo niečo o súčasných trendoch v ekonomike a podnikaní.

Na programe je aj virtuálna výstava diel z karantény či týždeň otvorených dverí na Fyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorý sa uskutoční online. Predstavené budú aj moderné formy vzdelávania v čase pandémie ochorenia COVID-19.

Uskutoční sa podujatie Pondelok s neurológiou. Pripravené je aj vyhlásenie výsledkov grafickej a výtvarnej súťaže na tému Vedci – superhrdinovia dnešných dní.

Ocenia mladé talenty

Festival vedy a techniky AMAVET prebehne v termíne od 9. do 11. novembra. Celý trojdňový program je možné sledovať cez live stream. 

S prejavmi na ňom vystúpia minister školstva Branislav Gröhling, predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, generálny riaditeľ CVTI Ján Kyselovič, generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry Peter Blaškovitš, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Peter Fedor, zástupca Slovenských elektrárni Miroslav Šarišský, predseda AMAVET a súčasne prorektor Žilinskej univerzity Jozef Ristvej.

Tí predstavia svoju víziu na otázku: „Akým spôsobom zabezpečiť na Slovensku, aby veda a výskum sa stali hybnou silou ekonomiky a zvýšil sa záujem o štúdium prírodovedných a technických smerov?“

Zvyšok dňa sa budú predstavovať žiacke projekty, ktorí postúpili z krajských kôl. Víťazov Festivalu vedy a techniky AMAVET vyhlásia počas utorka. Streda bude venovaná konferencii o popularizácii vedy a techniky pri príležitosti 30. výročia AMAVETu

Cieľom je lepšie vnímanie a popularizácia vedy a techniky

Generálny riaditeľ Centra vedecko-technických informácií SR Ján Kyselovič poznamenal, že za 17 rokov sa podarilo zorganizovať podujatie, ktoré získalo celoslovenský rozmer. Poukázal na to, že tento rok sa toto podujatie muselo pretransformovať.

Prípravu podujatia označil za zložitú. Predseda SAV Pavol Šajgalík poznamenal, že ako sa vyvíja Týždeň vedy a techniky, tak vidieť, že stúpa aj záujem ľudí o túto oblasť.

Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich.

Okrem toho tiež vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy. 

01 - Modified: 2023-11-06 10:31:16 - Feat.: - Title: Začal sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku. Prináša stovky podujatí 02 - Modified: 2022-11-07 07:42:16 - Feat.: - Title: Slovenský Týždeň vedy a techniky prinesie desiatky prednášok, festivalov, ale i súťaží 03 - Modified: 2021-11-10 15:18:28 - Feat.: - Title: Buďme hrdí na seba a na Slovensko. Tak znelo posolstvo súťaže mladých vedátorov 04 - Modified: 2021-11-05 06:43:36 - Feat.: - Title: Blíži sa Festival vedy a techniky AMAVET. Otvoril nám brány do sveta, hovorí účastník 05 - Modified: 2021-09-20 16:14:47 - Feat.: - Title: Štartuje ďalší ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:03