Archív Mareka Buchmana
StoryEditor

Týždeň vedy a techniky vrcholí, prináša aj životné príbehy úspešných vedátorov

13.11.2020, 12:00
Autor:
sansan
Festival vedy a techniky AMAVET 2020 (FVAT) je jedným z hlavných podujatí Týždňa vedy a techniky na Slovensku (TVT), ktorý sa začal v pondelok 9. novembra.

Na tretí deň festivalu sa uskutočnila aj online Konferencia o popularizácii vedy a techniky na Slovensku, kde rezonovali životné príbehy úspešných vedátorov z rôznych súťaží Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET).

AMAVET sa dožíva 30 rokov

Aktivity AMAVET-u za 30 rokov sú odrazovým mostíkom do sveta vedy a techniky. Vo vystúpeniach dnes už úspešných ľudí vidno niekoľko konkrétnych príkladov ako neformálne vzdelávanie ovplyvnilo ich budúcu profesiu. Celá online konferencia je dostupná v tomto videu:

Napríklad Ema Klučovská zvíťazila na súťaži Junior Internet AMAVET (JI) v kategórii JuniorDESIGN a dnes veľmi úspešne pôsobí v Los Angeles v USA ako animátorka príšeriek a filmových postáv.

Súťaž AMAVET-u Junior Internet jej veľmi pomohla na presadenie sa v Amerike. Jej ctižiadostivá, ale pritom skromná povaha bez strachu z neúspechu bola charakteristická už počas súťaže JI v roku 2016.

Dostala zaujímavé pracovné ponuky, ako napríklad robiť animácie pre budúce filmy Avatar alebo Netflix seriály. Momentálne čaká v USA na pracovné povolenie.

Vyvíja nové metódy na výrobu liekov a chce Nobelovku

Z východného pobrežia USA sa na online konferenciu pripojil aj Marek Buchman (na archívnej snímke). Moderátor konferencie ho oslovil citáciou, že Marek vravel pre niektoré svetové médium, že „...raz budem nositeľom Nobelovej ceny.“

Buchman na to reagoval s úsmevom: „Myslím si, že Nobelova cena je snom veľkej väčšiny vedcov, momentálne pracujem na vývoji nových, efektívnejších metód na výrobu liekov, tak aby sa čo najviac znížili výrobné náklady a aby k nim mohol mať prístup každý, kto ich potrebuje po celom svete.“

AMAVET bol pre neho odrazový mostík, ktorým sa dostal do sveta a zistil, ako tam veda funguje. Do USA po prvýkrát prišiel ako víťaz Festivalu vedy a techniky AMAVET, z ktorého postúpil na najprestížnejšiu súťaž stredoškolských vedátorov vo svete – na Intel ISEF. Bolo to v máji 2010.

Po mladom Slovákovi na Oxforde pomenovali asteroid

Na ďalší rok 2011 opäť postúpil na Intel ISEF. Na oboch ročníkoch zvíťazil a Američania po ňom pomenovali asteroid, ktorý obieha okolo zemegule a volá sa „Bučman“.

To poznačilo jeho ďalší profesionálny život. Na Oxfordskú univerzitu vo Veľkej Británii nastúpil so štipendiom v októbri 2011.

„Počas letných prázdnin medzi 2. a 3. ročníkom som prvýkrát stážoval v laboratóriu môjho PhD. supervízora: Dr. K. C. Nicolaou.

Aj keď som strávil len pár týždňov v jeho labáku, v roku 2013 mi ponúkol štúdium na PhD. u neho vo výskumnej skupine, keď skončím Oxford.

Keďže sa mi tam veľmi páčilo - tak som stážoval u neho niekoľko týždňov aj v roku 2014, predtým ako som začal svoje PhD v Houstone na Rice University v Auguste 2015, asi mesiac po skončení Oxfordu.“

Licencovali mu patent

„Počas môjho PhD. sme dotiahli do úspešného konca viacero projektov, prevažne v oblasti syntézy prírodných látok a ich analógov s protirakovinovým potenciálom a nových potenciálnych antibiotík, ktoré vyústili do niekoľkých patentov a publikácii v renomovaných časopisoch.

Po 3 a pol rokoch ako PhD. študent sa mi podarilo obhájiť prácu a ako Dr. som začal pracovať pre farmaceutický gigant AbbVie, ktorý dokonca licencoval jeden z patentov, na ktorom som ako spoluautor pracoval“.

Toľko k príbehu Mareka Buchmana, na začiatku ktorého bol AMAVET. Na dva a pol hodinovej online Konferencii odznelo ešte mnoho príbehov, ktorých spoločným menovateľom boli aktivity AMAVET-u počas 30-tich rokov.

Členov AMAVET-u pri tejto príležitosti potešili aj viaceré video zdravice, ktoré sú tiež impulzom do ďalších rokov práce v neformálnom vzdelávaní.

01 - Modified: 2021-11-10 15:18:28 - Feat.: - Title: Buďme hrdí na seba a na Slovensko. Tak znelo posolstvo súťaže mladých vedátorov 02 - Modified: 2021-11-05 06:43:36 - Feat.: - Title: Blíži sa Festival vedy a techniky AMAVET. Otvoril nám brány do sveta, hovorí účastník 03 - Modified: 2021-09-20 16:14:47 - Feat.: - Title: Štartuje ďalší ročník Festivalu vedy a techniky AMAVET 04 - Modified: 2021-09-20 15:19:15 - Feat.: - Title: Slováci zažiarili v Európskej súťaži mladých vedcov 05 - Modified: 2021-06-03 10:26:20 - Feat.: - Title: Zajtra štartuje štvrtý ročník vedeckej súťaže školákov, prebehne online
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 21:23