StoryEditor

Muskova firma ukázala opicu, ktorá hrá videohry pomocou mysle. Pozrite si video

13.04.2021, 11:50
Autor:
jakjak
Spoločnosť Neuralink, ktorú vlastní vizionár a tretí najbohatší človek sveta Elon Musk, zverejnila video, na ktorom opica hrá legendárny hru Pong len svojimi myšlienkami. Firma chce podobnou technológiou ľuďom s pohybovou paralýzou umožniť používať smartfóny a ďalšie podobné zariadenia.

Deväťročný makak menom Pager má v oboch hemisférach mozgu implantovaný čip, pomocou ktorého bolo vytvorené rozhranie práve medzi mozgom a videohrou, uvádzajú Lidovky.cz.

Krok v boji s mozgovou paralýzou

Čipy fungujú na základe technológie Bluetooth, ktorá dokáže vytvoriť komunikáciu medzi človekom a strojom bez potreby využívať manuálne prvky.

Musk opakovane avizoval, že jeho spoločnosť Neuralink umožnila pomocou čipov ovládať počítače, až doteraz ale podľa serveru Business Insider nepredviedla žiadny dôkaz.

V auguste minulého roka aspoň spoločnosť predviedla zabudovaný čip v hlave prasaťa, ktorý dokázal snímať v reálnom čase činnosť jeho mozgu.

Musk vtedy uviedol, že ide o prvý krok v boji s mozgovou paralýzou, ale tiež napríklad k istému druhu telepatie.

Ovládanie smartfónov 

Vedci a inžinieri zo spoločnosti Neuralink implantovali Pagerovi do hlavy čip asi pred šiestimi týždňami. Na videu, ktoré technologická firma zverejnila, je vidieť, ako Pager hru najprv ovláda cez joystick.

Musí sa kurzorom dostať do rozsvieteného políčka. Ak sa mu to podarí, dostane skrze hadičku, ktorá mu vedie priamo k ústam, banánový kokteil ako odmenu.

V tejto fáze čip sníma Pagerovu mozgovú aktivitu a nahraný záznam posiela naspäť do počítača na analýzu toho, čo jeho mozog robí, keď makak pohne pažou.

Následne tím odborníkov odpojí joystick, opica však naďalej hru kontroluje pomocou signálov vysielaných z čipu v mozgu.

Elon Musk minulý týždeň na Twitteri odkázal, že s podobnou technológiou chce jeho spoločnosť pomôcť ľuďom s pohybovou paralýzou ovládať chytré technológie vrátane smartfónov. Využiť by sa čipy mohli tiež pre ľudí so syntetickými končatinami.

Veľmi užitočná technológia

Neurovedec Andrew Jackson z univerzity v Newcastli pre Business Insider uviedol, že primáty kontrolujúci videohry podobným spôsobom, nie sú ničím novým. Napriek tomu sa ale podľa neho ide o skvelú skúšku, že technológia funguje.

"Ak vynájdete nový ďalekohľad, chcete sa presvedčiť, čo vám vlastne umožňuje vidieť. Podobné je to s akoukoľvek inou technológiou. Som si istý, že ide o správnu cestu, ako overiť správnu funkčnosť čipov," uviedol Jackson.

"Nepochybujem, že táto nová technológia bude do budúcnosti veľmi užitočná. Už len z toho dôvodu, že túto technológiu Muskova firma ponúka širokej vedeckej verejnosti," dodal.

01 - Modified: 2020-08-29 15:26:10 - Feat.: 0 - Title: "Kľúčový pokrok." Musk ukázal pokusné prasa s čipom v hlave, zariadenie monitoruje mozog
01 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:55 - Feat.: - Title: Tesla v problémoch: Musk ohlásil prepustenie viac než desatiny celosvetovej pracovnej sily spoločnosti 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 04 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 05 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 03:18