StoryEditor

Tokijská burza si hľadá partnerku

08.11.2006, 23:00

Veľké svetové burzy sa rozhliadajú po prípadných strategických partneroch. Ich cieľom je väčšinou rast zisku, znižovanie nákladov a získanie lepšieho postavenia v hospodárskej súťaži. Do intenzívneho hľadania sa výrazne zapojila aj tokijská Tokio Stock Exchange (TSE).
Burza v súčasnosti vedie niekoľko paralelných rozhovorov s európskymi a ázijskými burzami. V Európe sú to London Stock Exchange (LSE), Euronext a Deutsche Börse. Na ázijskom kontinente ide o burzy v Soule a Tajpeji a v čínskych mestách Šanghaj a Šen-žen. Najdôležitejšie rokovania však prebiehajú s newyorskou burzou (NYSE).
Otvorené zadné vrátka
TSE hľadá prevádzkové partnerstvo s menšou kapitálovou účasťou vo viacerých burzách. Podľa pozorovateľov si burza v Tokiu chce nechať všetky možnosti otvorené, i keď sa jej hlavný vyjednávač pre USA a Európu Seidži Adači už natrvalo presťahoval do New Yorku. Podľa denníka The Australian v súčasnosti sú rozhovory najaktívnejšie s LSE. Londýnska burza potvrdila, že jej Japonci predstavili plán na fúziu. O ďalších podrobnostiach potom diskutovali na konferencii v brazílskom Sao Paule. Šéf TSE Taizo Nišimuro podčiarkol, že burza je otvorená partnerstvu s ktorýmkoľvek svetovým hráčom a možná spolupráca s NYSE nie je exkluzívna. Pripustil, že rokovania s NYSE sú najďalej. Ďalších možných partnerov však nemenoval. "Nehovorím, že TSE nebude mať rozhovory s inými hráčmi. Aj TSE, aj NYSE sú otvorené koordinovaniu obchodovania a obchodným fúziám s inými burzami," povedal prezident TSE.
Burza musí inovovať
Podľa expertov však burza pred vytvorením aliancie bude musieť modernizovať svoj informačný systém. Za posledný rok sa jej v tejto oblasti lepila smola na päty. Krach informačného systému presne pred rokom paralyzoval túto druhú najväčšiu burzu sveta a prinútil ju odložiť plány na registráciu vlastných akcií. V januári tohto roka museli v Tokiu prvýkrát v histórii predčasne ukončiť obchodovanie. Na vine bol hromadný predaj akcií internetovej spoločnosti Livedoor a opäť hrozilo zrútenie systému. Burza plánuje uviesť svoje akcie na trh v roku 2009 po opätovnom získaní dôvery investorov.
Globalizácia pokračuje
Na zlúčení sa tento rok dohodli chicagské komoditné burzy Chicago Merkantile Exchange a Chicago Board of Trade. Fúziu v hodnote 10 miliárd dolárov oznámili NYSE a Euronext. Obchodu sa pritom snaží zabrániť Deutsche Börse. Spoločnosť Nasdaq získala 25-percentný podiel na londýnskej burze a podpísala dohodu o spolupráci s kórejskou burzou a japonským Jasdaqom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 02:35