StoryEditor

Nezabudnuteľná dovolenka na mori

22.07.2005, 00:00

Z roka na rok sa zvyšuje počet našincov, ktorí trávia letné mesiace na plachetnici alebo motorovej lodi. "Ročný nárast odhadujem približne na 30 percent," tvrdí Miroslav Tuleja z cestovnej kancelárie Yachter.sk.
Najobľúbenejšou oblasťou je Chorvátsko, v zime sa cestovatelia vyberú väčšinou do Karibiku či iných exotických oblastí. Skupina štyroch až ôsmich ľudí je na palube ideálna a je to aj najlacnejšie. Treba si však premyslieť, koho so sebou vziať. "Ak nie je dobrá partia, pokazí sa celá dovolenka, lebo na lodi sa niet kam schovať," varuje Tuleja.
Kedy je najlepší čas
Plavba po mori je možná počas celého roka, záleží však na dovolenkárovi, čo od nej očakáva. "Ak chcete zažiť drsné podmienky, dobrodružnú plavbu, je najlepší apríl alebo máj," radí Tuleja. V júni je na mori pekné teplé počasie, voda však býva studenšia. Najdrahšími mesiacmi sú júl a august. Vtedy je aj veľmi teplo, prístavy a zátoky sú preplnené. "Keď majú Taliani celonárodné prázdniny, všetci sa vyberú na lodiach do Chorvátska," upozorňuje Pavel Lovich zo Slovenskej asociácie námorného jachtingu. Cestovné kancelárie odporúčajú vybrať sa na loď v septembri, keď je voda prehriata, horúčavy sa zmierňujú a noci bývajú chladnejšie, takže sa na jachte lepšie spí. "Od polovice októbra už je počasie opäť skôr pre športových jachtárov. Čoraz obľúbenejšie sú však silvestrovské pobyty," dodáva Tuleja.
Ako si požičať jachtu
Ak sa rozhodnete ísť na loď, treba sa obrátiť na cestovnú kanceláriu alebo charterovú agentúru. Tá môže mať sídlo buď na Slovensku alebo v krajine, z ktorej chcete vyplávať. U nás je agentúr, ktoré majú vlastné lode, len niekoľko. Plavby na jachtách sprostredkúvajú väčšinou cestovné kancelárie. "Keď si zákazník vyberie loď a zloží 50-percentnú zálohu, my mu zabezpečíme rezerváciu," informuje Zuzana Ballashová z cestovnej kancelárie My Way. Po zaplatení plnej sumy dostane voucher, kde sú podrobnosti o mieste nalodenia a vylodenia, o lodi a charterovej spoločnosti, kontaktné čísla a zoznam posádky. "S týmto papierom sa preukáže v prístave, v kancelárii príslušnej spoločnosti," hovorí Ballashová. Tam sa vybavia dokumenty, nalodí sa kapitán a posádka a môže sa vyplávať. Dovolenkár si nemusí prenajímať loď cez cestovnú kanceláriu, môže sa obrátiť priamo na charterové spoločnosti v miestnych marínach, kde sídlia.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto kam... 02 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto kam...
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. máj 2024 19:38