StoryEditor

Koniec nudy na Dunaji: Prichádza Eurovea a River Park

21.08.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Dva nové projekty -- v najbližších rokoch jedny z najväčších -- Eurovea a River Park, oživia už o pár rokov dunajské nábrežie v Bratislave. Mali by tak posunúť a rozšíriť doterajšie úzke centrum koncentrované v pešej zóne historického jadra až k Dunaju. Obom projektom ide o to -- vyťažiť maximum z krásnej polohy pri brehoch európskej veľrieky, teda priestor, ktorý doteraz projektanti v Bratislave dlhodobo zanedbávali.
Za nákupmi a kultúrou do Eurovey
Eurovea vyrastie v zóne Pribinova a vyžiada si investície 9,6 miliardy Sk. Stavebné práce sa začali po získaní stavebného polenia len pred dvoma týždňami, projekt dokončia podľa plánu na prelome rokov 2008/2009. Investorom stavby je írsky developer Ballymore, hlavným dodávateľom rakúska firma Bilfinger Berger. Pod koordinačnú štúdiu sa podpísal slovenský Respekt, Bose International, krajinným architektom je Michel Desvinge z Francúzska.
Po odovzdaní prvej fázy Eurovey v nej na ploche 230-tisíc štvorcových metrov ľudia nájdu obchody, kancelárie a priestory na voľnočasové a zábavné aktivity. Projekt počíta i s 5-hviezdičkovým hotelom s kapacitou 200 izieb, ďalej s 250 bytmi, multiplexovým kinom s 8 sálami, reštauráciami a parkovacími miestami. Súčasťou zóny bude aj netradičný park na nábreží Dunaja, promenády a nové centrálne námestie.
Na vysunutej terase nad riekou
Naproti tomu na River Park vynaloží jeho investor J&T sedem miliárd Sk a bude sa vynímať v podhradí v páse od tunela po PKO. Prvé výkopové práce sa na ňom začali už v máji. Kancelárske priestory budú otočené smerom k Hradnému vrchu a byty a apartmány na rieku. Cena by sa mala pohybovať okolo 100-tisíc korún za štvorcový meter, keďže však záujem o exkluzívne apartmány už teraz vysoko prekročil ponuku, cena zrejme porastie. V investícii sa opäť ráta s päťhviezdičkovým hotelom, ktorý sa zaradí do medzinárodnej hotelierskej siete Kempinski. Bude mať 221 izieb, bazén a kúpele na streche, reštauráciu a bar. Štyri pätiny investície pokryje cudzí kapitál, zvyšok J&T, prípadne privátni klienti J&T Banky. Investor očakáva výnosnosť projektu od 10 do 11 percent.
River Park navrhol holandský architekt Erick van Egeraat. Keďže rešpektoval názor magistrátu, aby výška nekolidovala s bratislavským hradom, zvolil horizontálnu dominantu -- vysunutú časť objektu nad hladinu rieky.
Realizátori Eurovey rovnako ako River Parku sú -- každý za seba -- presvedčení, že oba doteraz spustnuté priestory na nábreží pretvoria čoskoro na atraktívne nákupné a spoločenské centrá Bratislavy. Inými slovami, že urobia z doterajšieho mesta pri Dunaji skutočnú metropolu na Dunaji.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 12:19