StoryEditor

Za burzu ponúkli desať miliárd dolárov

29.03.2007, 00:00
Ponuka 9,9 miliardy dolárov, ktorú dáva ICE, je takmer o dve miliardy vyššia ako pôvodný návrh chicagskej rivalky. Dotknuté strany sa k novej ponuke odmietli vyjadriť.

Medzi burzami IntercontinentalExchange (ICE) a Chicago Mercantile Exchange sa schyľuje k boju o ďalšiu chicagskú burzu: Chicago Board of Trade. Ponuka 9,9 miliardy dolárov, ktorú dáva ICE, je takmer o dve miliardy vyššia ako pôvodný návrh chicagskej rivalky. Dotknuté strany sa k novej ponuke odmietli vyjadriť.
Najali aj poradcov
Aby burza ICE podporila svoj návrh, tento týždeň najala poradenské a finančné spoločnosti UBS a Societe Generale, ktoré jej majú pomôcť pri pokuse zabrániť ovládnutiu Chicago Board of Trade burzou CME. "Sú to popredné svetové investičné banky, ktoré by sa nedali zatiahnuť do obchodu, ktorý má malú nádej na dokončenie," povedal pre Chicago Tribune profesor Londýnskej obchodnej školy Bruce Weber.
Chcú platiť akciami
Burza ICE ponúka 1,42 svojej akcie za každú akciu Chigago Board of Trade. Od ponuky sa však cena akcií zmenila. Preto je ICE pripravená zahrnúť do svojho návrhu aj hotovostnú zložku. Okrem nej chce zaplatiť aj niečo ako "odškodné" za zrušenie obchodu medzi chicagskými burzami. Riaditeľ CME Craig Donohue si zas myslí, že prekrývanie kontraktov poskytne príležitosť znižovať náklady oboch búrz. Podľa neho akcionári Chicago Board of Trade uprednostnia akcie jeho burzy pred ICE. Odmietol tiež špekulácie o zvýšení svojej ponuky, ktorá pôvodne bola osem miliárd dolárov. V októbri minulého roka burza Chicago Board of Trade tento návrh akceptovala.
Bude monopol?
Šéf a zakladateľ ICE Jeff Sprecher verí, že skombinovanie s Chicago Board of Trade podporí konkurenciu medzi burzami zaoberajúcimi sa kontraktmi futures. Podľa neho by pravdepodobne skôr získali súhlas federálneho protimonopolného úradu, hoci orgány v štáte Illinois už zlúčenie odobrili.
Prípadné zlúčenie chicagských búrz by pravdepodobne vytvorilo monopol pri obchodovaní s derivátovými kontraktmi založenými na úrokovej miere v USA, kurzoch zahraničných mien a akciových indexov. "Banky UBS a Goldman Sachs, ktoré sú najväčšími klientmi chicagských búrz, možno nebudú chcieť ich zlúčenie, pretože by sa znížila konkurencia v odvetví," upozornil Weber s tým, že prílišná koncentrácia im zoberie možnosť výberu.
ICE tento mesiac oznámila aj kúpu ôsmich percent Indickej národnej komoditnej a derivátovej burzy NCDEX a ďalšie investície plánuje tiež v Brazílii.
Analytici odhadujú neúspech
Denník The Wall Street Journal odhaduje, že medzi akcionármi a analytikmi panuje rovnaký názor, že pre Chicago Board of Trade je lepšie zlúčenie s CME. "Spojenie s ICE by pre Chicago Board of Trade prinieslo rýchle peniaze, ale zlúčenie s CME zase veľké peniaze v budúcnosti," cituje svoj zdroj The Wall Street Journal. Zlúčenie chicagských búrz sa všeobecne očakáva v polovici tohto roka.

Kto je kto
IntercontinentalExchange - elektronické obchodovanie s kontraktmi futures so špecializáciou na energetické trhy, ropu, zemný plyn a emisie.
Chicago Board of Trade - obchoduje s kontraktmi futures a poľnohospodárskymi komoditami. Využíva elektronické obchodovanie aj burzový parket.
Chicago Mercantile Exchange - zameriava sa na derivátové obchody s komoditami, akciami, indexmi, menami a úrokovými mierami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. máj 2024 19:44