StoryEditor

Manželstvo vs. slobodný vzťah. Ako sa oplatí život „bez papierov“

23.08.2015, 00:01
Autor:
turtur
O peniazoch medzi partnermi. Pozrite si porovnanie manželov a nezosobášených párov. Pripravil spolupracovník HN, advokát Dušan Tomka.

Dnes porovnáme manželstvo a partnerstvo „bez papierov“ v ďalších troch oblastiach: ako je to u týchto párov:

– s pôžičkami,
– exekúciami,
– vyživovacou povinnosťou.


„Kým tradičný manželský zväzok naša právna úprava v plnej miere podporuje, partnerské spolužitie „na divoko“ v tomto smere značne zaostáva. Vo všeobecnosti platí, že zákon manželom jednoznačne uľahčuje riešenie mnohých životných situácií, čo však neznamená, že by pri troche proaktívneho prístupu nemohli nezosobášené páry požívať (takmer) všetky výhody oficiálneho zväzku,“ hovorí advokát Dušan Tomka.
(snímka: archív HN). 

Prečítajte si aj predchádzajúci diel  Manželstvo vs. sloboda TU.


Pôžičky

V manželstve
Úvery a pôžičky len jedného z manželov počas manželstva predstavujú veľmi špecifickú tému; neexistuje totiž právna úprava, ktorá by túto otázku vyslovene riešila. V zásade sa súdy ustálili na tom, že ktorýkoľvek z manželov môže uzavrieť zmluvu o pôžičke alebo úvere, bez súhlasu druhého manžela, a to aj keď nejde o bežnú vec. Takto nadobudnuté peniaze nepatria ani do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Je však možné, že v konkrétnom prípade súd situáciu vyhodnotí odlišne.

V partnerstve
Partneri nie sú ani potenciálne nijako obmedzení súhlasom druhého z partnerov v prípade, že si chcú vziať pôžičku či úver.


Exekúcie

V manželstve
Pri exekúcii na jedného z manželov môže byť pohľadávka jeho veriteľa, ktorá vznikla za trvania manželstva, uspokojená i z majetku patriaceho do BSM. Prednostne však z majetku vo výlučnom vlastníctve manžela – dlžníka. Na majetok v BSM sa siahne až v prípade, že tento nebude stačiť na úhradu dlhov. 

V partnerstve
Pri nútenom výkone rozhodnutia sa partner nezohľadňuje a jeho majetok ostáva nedotknutý. Pokiaľ ide o veci v podielovom spoluvlastníctve partnerov, exekútor sa môže uspokojiť z výťažku podielu zo spoločnej veci.


Vyživovacia povinnosť

V manželstve
Manželia majú voči sebe vyživovaciu povinnosť, ktorej sa majú právo domáhať súdnou cestou, ak ju niektorý z manželov neplní. V niektorých prípadoch môže dokonca vzniknúť nárok na výživné aj rozvedenému manželovi.

V partnerstve
Druh a družka nemajú voči sebe žiadnu zákonom ustanovenú vyživovaciu povinnosť či oprávnenie.


Autor textov:   advokát Dušan Tomka, DT Legal


Pripravujeme porovnanie manželstva a partnerstva „bez papierov“ v oblasti: dedenia, daní, podnikania a ochrany osobnosti.  

01 - Modified: 2007-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Real Madrid získal hviezdne posily
01 - Modified: 2021-09-13 15:03:03 - Feat.: - Title: Novinárka Kajtárová: S niektorými politikmi vedieme vojnu, politika sa extrémizuje 02 - Modified: 2021-02-15 10:37:42 - Feat.: - Title: Našli ste si muža s dieťaťom? Takto zvládnete úlohu "macochy" so cťou! 03 - Modified: 2021-02-10 12:39:39 - Feat.: - Title: Populárne online zoznamky: Uľahčili nadväzovanie vzťahov alebo ich, naopak, sťažujú? 04 - Modified: 2021-02-04 11:25:51 - Feat.: - Title: Naučte sa zvládať hádky s ľahkosťou. Skúste to takto predýchať 05 - Modified: 2021-02-01 15:54:19 - Feat.: - Title: Úprimná spoveď čitateľky Janky: Bojím sa, že po karanténe príde rozvod
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 11:53