StoryEditor

Zostavte si výkonný tím. Tu je návod

27.07.2014, 17:00
Autor:
redred
Aby pracovný tím, s ktorým hrajú od pondelka do piatka, dobre fungoval, úlohy musia byť dobre rozdané.

To, aké funkcie a úlohy majú hráči futbalového mužstva, je jasné. Ale majú manažéri a šéfovia tiež tak jasno v zložení vlastného tímu na pracovisku?

Kto by v ňom nemal chýbať:

Inovátor – aby ste jedného dňa nezistili, že i keď robíte veci stále rovnako kvalitne, ale už akosi nie je pre koho, potrebujete v tíme inovátora. Je originálny, radikálny a má nápady, ktoré vás posúvajú k objavovaniu nových príležitostí. Pozor. Inovátori väčšinou ťažko znášajú kritiku a za svoju myšlienku bojujú i za cenu konfliktov.

Režisér – aby sa tím formoval a pracoval takticky, potrebuje režiséra alebo formovača. Má mnoho elánu a ambícií, posúva veci dopredu. Ostatní sa však musia vyrovnať s jeho súťaživosťou i s tým, že má tendenciu ich zatieniť.

Vyhľadávač – aby ste nestratili kontakt so svetom, potrebujete vyhľadávača zdrojov. Pre svoje komunikačné zručnosti býva miláčikom tímu. Bohužiaľ, ľahko stráca záujem, nudí sa, nedoťahuje veci do konca a niekedy môže i úplne opustiť tímové ciele.

Koordinátor – určite uplatníte i niekoho, kto je síce menej inovatívny, ale charakterný, nekonfliktný a dokáže stanoviť ciele a program práce. To je koordinátor, tímový hráč s prirodzenou autoritou, ktorú presadzuje nenásilne. Je výborný „poslucháč“.

Harmonizátor – nezabudnite na to, že súdržnosť a dôvera sú záležitosťou emócií. S nimi to dobre vie harmonizátor. Oceníte, že vie urovnávať napätie a konflikty, ktoré prinášajú akčnejší kolegovia. Je síce trochu mäkký a nerozhodný, ale vie ovplyvniť celkovú pracovnú morálku.

Realizátor – aby sa plány darilo uskutočniť, potrebujete realizátora, ktorý im dá uskutočniteľnú podobu. Je veľmi praktický, disciplinovaný a ochotne pracuje s maximálnou orientáciou na spoločný cieľ. Horšie si však poradí v ťažkostiach a zmeny mu robia problém.

Doťahovač – určite poznáte tú poslednú fázu projektov a zákaziek, keď všetkým dochádzajú sily. Teda okrem doťahovača, ktorý má na starosti všetky detaily, dodržuje termíny, preveruje všetko, na čo by sa mohlo zabudnúť. Ľahko však stratí prehľad o celkových cieľoch a stratí sa v detailoch. Občas tiež vie dať poriadne najavo, čo si myslí o menej zodpovedných členoch tímu.

Vyhodnocovač – všetky činnosti a ich výsledky  treba vedieť posúdiť, čo je veľmi ťažké, ak sme do nich osobne zainteresovaní. Jednoduchšie to ide, ak máme v tíme vyhodnocovača. Práve on je schopný nezaujatej analýzy. Nové nápady síce neprinesie, ale dokáže zabrániť tomu, aby sa investovalo do vopred prehratých bitiek.

Autor: Martin Malo, obchodný riaditeľ Trenkwalder CZ&SK
Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia varuje pred falošnými výhrami
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 18:40