StoryEditor

Ušetrite u zubára. Vyberte si lekára so zmluvou

25.03.2015, 02:00
Chcete ušetriť u zubára? Choďte na pravidelné preventívne prehliadky a porovnávajte ceny. Zistíte, kto sa vám oplatí najviac

Dá sa to, ak ste ešte vlani absolvovali preventívnu prehliadku u zubára a vyberiete si ambulanciu, ktorá má s vašou zdravotnou poisťovňou podpísanú zmluvu o zdravotnej starostlivosti. Určitej spoluúčasti sa však pravdepodobne nevyhnete, bez poplatku je totiž len preventívna prehliadka, všetky ostatné úkony už vykonáva zubár s vašou spoluúčasťou.

„Myslela som, si že keď si platím zdravotné poistenie, kompletné ošetrenie zubného kazu mám úplne zadarmo. Aj tak však doplácam v ambulancii dosť veľa peňazí,“ tvrdí stomatologická pacientka Iveta Švárna. Ako to vlastne je s odmenou poisťovne za starostlivosť o naše zdravie?

Za nadštandard si priplatíte

Podľa Jána Gašica, prezidenta Slovenskej komory zubných lekárov, je dôležité, aby ste si zistili, či zubár, ku ktorému chodíte, má zmluvu s tou zdravotnou poisťovňou, do ktorej chcete prestúpiť. „Zubná prehliadka je plne hradená vo všetkých zdravotných poisťovniach, ale výkony stomatológie sú rozdelené na dve kategórie – A a B. Pri výkonoch typu A ide zväčša o neodkladnú zdravotnú starostlivosť, ktorá je plne hradená poisťovňou, v základnom vyhotovení a v základných materiáloch. Pokiaľ však lekár so súhlasom pacienta použije kvalitnejšie materiály, potom aj tento rozdiel pri výkonoch typu A dopláca.“ Výkony skupiny B vyžadujú tiež vašu spoluúčasť.

Objednáte sa bez príplatkov

Ak ste vlani nešli na preventívnu zubnú prehliadku, tento rok si všetky úkony uhradíte v plnej výške sami. Poisťovňa vám na ne neprispeje. Od apríla navyše lekári nemôžu vyberať poplatky za prednostné vyšetrenie, ospravedlnenky do školy či potvrdenia do práce. Podľa Jána Gašica s tým však zubní lekári nemali problém. „My pacientov vždy objednávame na určitý termín a bez účtovania takýchto poplatkov. Skôr sa stáva, že niektoré doplatky v kategórii A sú finančne podhodnotené a nepokrývajú náklady zhotovenia, čiže pacient si za ne musí priplatiť,“ spresňuje.

Je to však podmienené súhlasom pacienta a použitím nadštandardných materiálov. Už o pár dní budú novinkou v ambulanciách aj virtuálne registračné pokladnice. „Lekárom tým stúpnu náklady na zmenu softvéru o 1 000 až 1 200 eur, čo sa môže premietnuť aj do cenníkov služieb. Nemalým problémom je tiež neúmerne stúpajúca administratíva, ktorá zaberá čas, ktorý by sme mohli venovať pacientom,“ tvrdí Gašič.

Kde a koľko doplácate

Výška doplatku za zubné ošetrenie a jednotlivé výkony nie sú u všetkých pacientov poisťovní rovnaké. Podľa prieskumu Hospodárskych novín, najjednoduchšia výplň zuba je ohodnotená počtom 100 bodov. Pacienti v jednej poisťovni, ktorá má vyššie ohodnotenie, doplácajú menej, v poisťovni, ktorá má nižšie ohodnotenie, doplácajú viac. Všeobecná zdravotná poisťovňa má hodnotu bodu 0,074 eura, rovnako aj Union 0,074 eura, Dôvera 0,079 eura. To znamená, že keď zubár robí najjednoduchšiu výplň zuba, ktorá je so spoluúčasťou pacienta, budete síce doplácať v prípade všetkých troch poisťovní, ale v rôznej výške.

Za nadštandard si priplatíte

Ak vám po ošetrení napríklad vypadla korunka alebo plomba, u zubného lekára to môžete reklamovať. Ak ste problémy nespôsobili sami a príčina je v chybnom materiáli, zubár je povinný chybu po vašej reklamácii zadarmo opraviť, napríklad vymeniť plombu. Keď sa s ním nedohodnete, máte možnosť osloviť priamo zariadenie, kde ambulancia pôsobí, prípadne Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Vlani podľa Sone Valášikovej, hovorkyňa úradu pre dohľad, riešili celkovo 84 podaní na zubných lekárov. „Pacienti vyjadrili nespokojnosť s výškou poplatkov, so zdravotnou dokumentáciou, s postupom pri liečbe, respektíve s nekvalitne odvedenou prácou.“ Keď sa chcete sťažovať na ambulanciu stomatológia, hovorkyňa odporúča podať písomný podnet a v ňom uviesť okrem vašich identifikačných údajov aj názov zariadenia, kde vám starostlivosť poskytli, ako dlho vás vedú v evidencii a aký problém potrebujete riešiť.

Toto chystá rezort zdravotníctva

Výška úhrad za poskytnutie stomatologických výkonov je zhrnutá v nariadení vlády 777 z roku 2004. Zoznam týchto výkonov plánuje rezort podľa vlastných vyjadrení komplexne upraviť. „Do konca tohto roka pripravíme aj novelizáciu zdravotníckych zákonov a vydáme odborné usmernenia, ktoré by mali byť prínosom pre pacientov.“ Rezort pokračuje v tzv. reforme primárnej starostlivosti, ktorá sa zameriava hlavne na všeobecných lekárov.


Prečítajte si dnes v Hospodárskych novinách v prílohe Poradca

Zníženie doplatkov majú v rukách poisťovne

 

 

01 - Modified: 2007-04-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Netradičné palivá
01 - Modified: 2024-05-16 10:17:30 - Feat.: - Title: Odkiaľ sa vzali peniaze? To, čo nás učili v škole, bola len rozprávka. Takto to bolo v skutočnosti 02 - Modified: 2024-05-14 11:00:00 - Feat.: - Title: Študentke na účet omylom poslali 700-tisíc eur. Peniaze míňala na veľké párty či nový iPhone, nakoniec skončila v putách 03 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 04 - Modified: 2024-05-06 06:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Koaly sa rodia bez imunity, preto jedia výkaly svojej matky. Prečítaj si šialené fakty, ktoré ťa šokujú 05 - Modified: 2024-04-29 05:53:23 - Feat.: - Title: Fabušová v slzách. Prosí o pomoc, nemá peniaze a nechce sa sťahovať!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 16:01