StoryEditor

Začala zhasínať a teraz prestala. Čo sa deje s hviezdou Betelgeuze?

24.02.2020, 15:22
Autor:
sansan
Hviezda Betelgeuze, jedna z najjasnejších hviezd na nebi, začala v posledných mesiacoch pohasínať, čo niektorí považovali za jej blížiaci sa koniec. Podľa posledných pozorovaní sa však pohasínanie zastavilo a teraz existujú dôkazy o jej rozjasnení.

Betelgeuze síce nečaká predčasný koniec, ako niektorí dúfali, ale všetkých stále mätie, prečo táto hviezda v prvom rade tak veľmi pohasínala.

Betelgeuze, ktorá sa nachádza v súhvezdí Orion vzdialenom asi 700 svetelných rokov, je na hviezdu svojho druhu veľmi stará.

Svoj hlavný sled rokov strávila - s aktívnym jadrom spájajúcim atómy vodíka - ako horúca, žiariaca, modro-biela hviezda približne 10 až 25-krát väčšia ako Slnko. Tieto hviezdy majú pomerne krátku životnosť.

Červený nadobor

Teraz je stará asi 8 až 8,5 milióna rokov, postupne sa ochladila a vyvinula sa na červeného nadobra asi pred 40-tisíc rokmi. Betelgeuze už v jadre došiel vodík.

Jadro hviezdy nakoniec spojí ťažšie a ťažšie prvky, čo nakoniec povedie k nahromadeniu železa, ktoré spôsobí kolaps jadra a stará hviezda vybuchne, čo je termín pre supernovu. Astronómovia však predpovedali, že Betelgeuse je od tohto bodu stále ešte pár desiatok tisíc rokov.

Pred jej smrtiacou explóziou sa očakáva, že predtým než hviezda veľkolepo rozsvieti oblohu na Zemi, rýchlo pohasne.

Aj keď má Betelgeuze premenlivý jas, jej súčasné pohasínanie bolo omnoho silnejšie ako akékoľvek predtým. Od septembra 2019 do januára 2020 stmavla o 25 percent. Je preto pochopiteľné, že ľudia boli nadšení, že zažijú supernovu. ESO/M. Montargès et al.

Prečo pohasla?

Teraz sa zdá, že Betelgeuze sa vracia na normálnejšiu úroveň jasu, s načasovaním, ktoré je v súlade s cyklom premenlivosti hviezdy.

„Fotometria za posledné 2 týždne ukazuje, že Betelgeuze prestala pohasínať a pomaly sa rozjasňuje. Epizóda slabnutia sa teda končí, ale na definovanie fázy rozjasnenia je potrebné ďalšie meranie,“ napísali astronómovia v Astronomers Telegram.

Veľkou otázkou však zostáva, čo spôsobilo jej pohasínanie. Jedným z vysvetlení môže byť ochladenie povrchu hviezdy. Aby sa to stalo, v Betelgeuze by sa muselo stať niečo skutočne zvláštne, ale nie je to nemožné.

Ďalším je obrovský oblak prachu, ktorý prúdi z hviezdy smerom k nám. Červení nadobri vytvárajú a vylučujú obrovské množstvo hmoty, dlho predtým, ako sa zmenia na supernovu, a infračervené snímky ukazujú Betelgeuze obklopenú oblakmi prachu. 

01 - Modified: 2024-04-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci rozlúskli záhadu druhého mesiaca našej planéty. Zrejme konečne vieme, odkiaľ pochádza a prečo sa pohybuje blízko Zeme 02 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 03 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 05 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
30. apríl 2024 09:35