Pixabay
StoryEditor

Ucho sa musí čistiť. Suchá vata doň nepatrí, upozorňuje odborník

26.10.2017, 12:28
Z uší už ľuďom vyťahoval hrášok, kancelárske svorky aj chrobáky. Ako sa správne starať o uši, radí primár ORL.

Premyslený nástroj, ktorý dokáže prenášať tisíce zvukov z prostredia do ľudského mozgu. O bubienku alebo slimákovi už počul každý, ale ako skutočne fungujú a kde v uchu pracujú? Odpovede prináša Víkend MF DNES. 

Primár Miloš Šteffl z brnenskej fakultnej nemocnice šéfuje oddeleniu otorhinolaryngológie, skrátene ORL. Je to názov pre medicínu zaoberajúcu sa krkom, nosom a ušami. "Ucho sa musí čistiť! Že si človek nemá nič strkať do ucha, to je povera," upozorňuje odborník. "Ale sú tu zásady, na ktoré musíte dbať."

Uši vedia poriadne bolieť. Prečo?

Polovica bolesti uší s ušami nesúvisí. Väčšina takých bolestí je od zubov. Vačky alebo kazy nemusí byť ani vidno, ale bolia skrz uši. Alebo môže ísť o angínu či o nádor niekde na hornej mandli. Keď už bolí zápal zvukovodu alebo zápal stredného ucha, je to preto, že v uchu je veľa nervových zakončení, takže je citlivejšie. Koža vo zvukovode je veľmi jemná.

Očiam prospieva mrkva. Dá sa niečo také povedať o ušiach?

Nedá. Ale to neznamená, že sa človek nemôže o uši aspoň trochu starať. Sluch najviac poškodzuje hluk. Buď to dlhodobý hluk, alebo nárazový tresk.

Výbuch granátu?

Výbuch granátu je takzvaná akutrauma, sluchový aparát pritom nepoškodí samotný hluk, poškodí ho tlaková vlna. Pretrhnutý bubienok alebo poškodenie kostičiek môžeme v takomto prípade opraviť. Bubienok je vlastne blana, takže sa dá inde z tela vyňať niečo podobné a bubienok vďaka tomu môžeme operovať. Aj strmienok, nákovku a kladivko vieme vyrobiť a implantovať - ​​napríklad zo zlata, z titánu alebo keramiky. Tlaková vlna často poškodí aj obsah slimáka a tu už môže byť následkom aj nezvratné poškodenie sluchu.

To ale asi nie sú najčastejšie problémy s ušami, ktoré riešite.

Najčastejšia a zároveň najlepšie liečiteľná je prítomnosť ušného mazu. Ten niekedy môže viesť skutočne až k tomu, že človek takmer nepočuje. Ak má pacient upchaté obe uši, vykonáme výplach, ktorý je rýchly a náprava sluchu je okamžitá. Niektorí pacienti sa nám tu rozplačú radosťou, že konečne počujú.

Hovorí sa, že do ucha nepatrí nič, ani vatová tyčinka na čistenie uší.

Ucho sa musí čistiť! Že si človek nemá nič strkať do ucha, to je povera. Ale sú tu zásady, na ktoré musíte dbať: vata na tyčinke sa nesmie do ucha strkať suchá. Tyčinku namočte do dezinfekcie alebo do detského olejčeka, ten je lepší, pretože maz rozpúšťa. Čistiť ucho musíte len vo zvukovode, to sú asi tri centimetre od vstupu, ďalej nie. Uši by sa mali čistiť najlepšie, keď sú mokré. Ideálne po umývaní hlavy raz týždenne. Štetinky kupujte iba také, ktoré držia. Najčastejšie vyberáme v ambulancii vatu, ktorá zostala po čistení v uchu.

A okrem vaty? Čo najkurióznejšie už ste z ucha vyberali?

Najhoršie bývajú guľôčky, tie sa zle chytajú. Zlý je hrášok, ten napučí a koža s ním reaguje, takže vzniká zápal. Vyťahoval som ale už aj kancelárske spinky, mravce, muchy, nočné motýle, najväčšiu paseku spôsobia odletujúce žeravé okuje u zváračov. Alebo špáradlá.

Kto si strčí špáradlo do ucha?

To ľudia robia v rôznych stavoch. Ucho bolí, to človeka aspoň trochu zarazí, ale napríklad z krku už sme ťahali aj kefku na zuby. Pani svrbel jazyk, chcela sa poškriabať, niekto rozrazil dvere do kúpeľne, ona sa zľakla, napoly ho prehltla a samozrejme sa začala dusiť, tak nám ju priviezli.

Radšej sa vrátim k tomu mazu. Prečo ho vlastne v ušiach máme, keď ho musíme rovnako čistiť, aby tam nezostával?

To je dané geneticky, maz premasťuje kožu zvukovodu a tým ju chráni. Sú dokonca rôzne druhy mazu, ktoré sa líšia podľa toho, kde žijete. V Ázii majú ľudia v ušiach maz mazľavejší. Ak má niekto v Čechách mazľavejší maz v ušiach, je asi potomkom východných kočovníkov, ktorí údajne došli až na Sázavu.

Škodia ušiam slúchadlá s hudbou?

Hudbu zo slúchadiel počúvajú ľudia už vyše dvadsať rokov a my nepozorujeme, že by pribúdalo poškodení sluchu, ktorá by sme mohli na slúchadlá zviesť. Moderné prístroje majú navyše zabudované hlukové obmedzenia. Keď prišla éra walkmanov v osemdesiatych rokoch, počúvali sme hudbu do uší oveľa viac nahlas, než sa počúva dnes. Mávam ale prípady ľudí, ktorí prišli z koncertu a niekoľko dní im píska v ušiach. To samo odznie, človek by musel byť na koncerte týždeň, aby bolo ucho poškodené natrvalo.

Ako je to napríklad v továrňach s hlučnou prevádzkou?

Keď prejdete továrňou bez zakrytých uší, aj keď tam strávite hodinu alebo dve, sluch vám to nezničí. Ľudia, ktorí v továrňach pracujú dlhodobo, chodia pravidelne na sluchové skúšky a ich sluch sa kontroluje. Hranica hluku by nemala presiahnuť 105 decibelov. Po niekoľkých týždňoch v hlasnejšej prevádzke už sa uši môžu zhoršovať.

Ako sa pozná dobrý sluch?

Orientačnou skúškou. Zakryte si jedno ucho, zo šiestich metrov vám doň zašepkám a vy by ste mne mali bez problémov rozumieť. Ďalšia skúška sa robí tak, že vám pri jednom uchu vytváram hluky a pri druhom hovorím. Zase by ste mi mali bez problémov rozumieť. Tieto skúšky sú ale skutočne len orientačné, dnes sa uši vyšetrujú hlavne pomocou prístrojov.

A absolútny sluch? Súvisí s ušami, alebo s mozgom?

S mozgom. Dokonca sa stáva, že človek má absolútny sluch, ale pritom horšie počuje. Prečo ľudia v starobe začínajú zle počuť?

Každému človeku starne sluchový orgán inak rýchlo, sú aj ľudia, ktorým sa sluch horší už napríklad  pred päťdesiatym rokom. Platí, že sluch sa zhoršuje zhruba rovnako u oboch uší, takže ak prestanete počuť len na jedno ucho, je potrebné sa pýtať, či to nespôsobuje napríklad nádor na jednej strane. Tiež to nie je tak, že by ľudia prestali počuť naraz. Ako prvé prestanete počuť vysoké tóny.

Napríklad zvonček od dverí?

Áno. Keď vám hluchne babička, väčšinou skutočne nebude počuť, že na ňu zvoním. Ucho je vlastne mikrofón, ktorý v tej chvíli prestane byť dostatočne citlivý. Človek počuje, ale nerozumie. Ako sluchové centrum starne, znižuje sa aj jeho syntetická schopnosť. Teda schopnosť dávať zvuky dohromady, neposkládá ich do slov.

Čo s tým?

Nekričte na babičku, hovorte s ňou hlbším hlasom a pomaly, poriadne artikulujte.

Myslím tým, či pomáhajú nejaké tabletky.

Dávame kortikoidy, ktoré obmedzia opuchy, sú protizápalové, ale vo väčšine prípadov ide o starnutí. Liek by bol jediný: elixír mladosti.

Uši ako rys

  1. Boltec funguje ako drážka, ktorá vedie zvuk do zvukovodu. Jeho veľkosť nemá takmer žiadny vplyv na to, ako dobre počujeme.
  2. Zvukovod dospelého človeka meria asi 3 centimetre. Vedie zvuk k bubienku. Je vystlaný mazovými žlazami, ktoré čistia ucho.
  3. Bubienok je lesklý, má šedastú farbu. Zvuky ho rozkmitávajú a on kmitanie ďalej posúva ušným kostičkám. 
  4. Napínač bubienka veľmi tenký a vedie od kladivka k bubienku. Jeho úlohou je vtahovať bubienok do bubienkových dutín.
  5. Strmienkový sval je najmenší priečne pruhovaný sval v ľudskom tele. Jeho úloha je opačná než úloha napínača bubienku - vlastne ho uvoľňuje.
  6. Tri kostičky sa volajú kladivko, nákovka a strmienok. Ich reťaz prenáša zvuk ďalej do vnútorného ucha. 
  7. Slimák je stočená tyčinka plnená tekutinou. Ta sa zvukom rozechvíva a prenáša signály cez vlasové bunky do mozku. Nefunkčný slimák ​​môže nahradiť tzv. kochleárny implantát.
  8. Rovnovážny orgán odráža polohu tela a zrychlenia. Pokiaľ je predráždený (človek sa príliž húpe), môže vzniknúť napríklad morská choroba.
  9. Eustachova trubica prepája nosohltan a stredné ucho a slúži k vyrovnávaniu tlaku na oboch stranách bubienka.
  10. Sluchový nerv má dve povrazce, sluchový a rovnovážny. Prenáša informácie z uší do mozku, končí v priestore medzi mostom a mozečkom.

Čo počujeme?

Čo je hluk?

Zvuky do 100 decibelov môžu človeka stresovať, ušiam ale neškodia. Bežná reč má zhruba 60 decibelov, motorka 90, metro jazdí s hlukom asi 94 decibelov. Rockový koncert vydáva asi 110 decibelov, výstrel 140.

Chlpy v ušiach

Má ich každý, pomáhajú so samočistením zvukovodu. Niekto má chlpy v ušiach dokonca viditeľné voľným okom. A chlpy rekordmana z Indie Radhakanta Bajpaia merali cez 13 centimetrov. Umýval si ich šampónom a česal hrebienkom.

Náušnice ušiam neškodia

V ušnom laloku je mnoho akupresúrnych bodov, nie je ale preukázané, že by prepichnutie uší kvôli náušniciam škodilo alebo naopak prospievalo nejakým orgánom. Napriek tomu sa traduje, že priamo uoprostred lalôčika, kde leží akupresúrny bod pre oko, si nechávali nastreľovať náušnice námorníci, aby mali lepšie oči - a skôr uvideli pevninu na obzore.

Cesnak do uší nepatrí

Naše babičky liečili zápaly uší vložením strúčika cesnaku. Dnes to lekári neodporúčajú hlavne hlavne kvôli možným infekciám.

Každé ucho inde

Bylinožravce, hlavne jelene, srnce alebo zajace, majú výborný sluch aj preto, že sú schopné natáčať každé ucho v jednej chvíli iným smerom. Prijímajú tak signály o tom, že sa blíži predátor, z oveľa širšieho okruhu, než keby mali ušnice podobne malé alebo nehybné ako človek.

Psí sluch

Psy používajú celkom 17 svalov, vďaka ktorým vedia hýbať ušami. Majú tiež oveľa citlivejší sluch - preto počujú píšťalku na väčšiu vzdialenosť ako my ľudia. A preto ich toľko desia petardy.

01 - Modified: 2017-10-19 09:40:32 - Feat.: 0 - Title: Chcete zdravé svaly? Začnite s dýchaním, odporúča tréner 02 - Modified: 2017-10-13 11:34:03 - Feat.: 0 - Title: Musí sa trénovať. Kardiochirurg radí, čo platí na srdce 03 - Modified: 2017-10-05 15:05:29 - Feat.: 0 - Title: Majte oči ako ostriež: Mrkva áno, počítač nie
01 - Modified: 2024-02-08 11:31:10 - Feat.: - Title: Nepodceňujte pískanie v ušiach, môže byť príznakom vážnej choroby 02 - Modified: 2023-07-24 14:35:04 - Feat.: - Title: Odstavajú vám uši? Pomôže plastika 03 - Modified: 2023-07-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď vás manžel ignoruje, možno zle počuje, odkazuje odborník 04 - Modified: 2021-07-23 21:31:59 - Feat.: - Title: Prečo prichádzame o sluch? Ušiam škodí najviac hluk a stres 05 - Modified: 2018-10-26 12:14:06 - Feat.: - Title: Prečo sa sluch zhoršuje a ako lepšie počuť?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 14:30