StoryEditor

Loví vtáky a rozbíja kokosy. Video obrieho kraba je dôkazom

15.11.2017, 23:01
Autor:
mbmb
Podľa popisu by krab palmový patril skôr do béčkového hororu.

Takmer metrový všežravý obrí bezstavovec, ktorý dokáže liezť po stromoch a sila stisku jeho klepeta sa blíži sile stisku tlamy leva. Lenže taký tvor sa nenachádza v žiadnom filmovom scenári, je reálny a žije na ostrovoch v juhovýchodnej Ázii, informujú Lidovky.

Krab palmový dostal svoje meno podľa jeho schopnosti liezť stromy. Už dlhšiu dobu sa o tomto druhu vie, že dokáže tiež rozbíjať kokosové orechy. Podľa vedcov vlákno po vlákne narušuje štruktúru obalu orecha a následne sa silnými údermi klepiet dostane k potrave vnútri. Tento proces popísal už Charles Darwin, ktorý pôvodne rozprávkam o kraboch takej veľkosti neveril.

Pri lezení na stromy boli kraby tohto druhu videné, ako visia z vetiev ako obrie pavúky opatrené tvrdou schránkou. Toto správanie je možné lepšie objasniť po tom, čo vedci zistili, že tieto bezstavovce sú ochotné zaútočiť na väčšie vtáky, napríklad čajky. Na internete sa dokonca objavilo video takéhoto útoku. Vedci dostávali hlásenia o podobných útokoch krabov, až doteraz ale nemali žiadny dôkaz. V inom pokuse si vedci overili, že okrem iných krabov sú títo predátori schopní zjesť napríklad zdochlinu prasaťa.

Iné hlásenie prišlo v roku 2014 z Čagoských ostrovov, ktoré ležia napol cesty medzi Indonéziou a Afrikou. Podľa svedka pristál dospelý sula, vták podobný rackům, neďaleko brlohu kraba palmového. Krab sa pomaly zo svojho úkrytu Aringarosa vyšiel a klopať chytil väčšieho vtáka za nohu. Ten sa zúfalo snažil zo zovretia vyprostiť, krab ale zmietajúceho sa vtáka odvliekol do svojho brlohu.

Krabmi palmovými sa zaoberá Mark Laidre, biológ z Darthmouth College. Serveru Washington Post povedal, že sú to určite najväčšie bezstavovce kráčajúce po povrchu Zeme, u najväčšieho zdokumentovaného exempláru dokonca váha atakovala limit, ktorý podľa vedcov ešte umožňuje bezstavovcom pohyb po súši.

Laidre sa na Čagoské ostrovy sám vypravil, aby si správy od návštevníkov ostrova overil. V jednej zo skrýš veľkých krabov našiel polovicu rozkladajúceho sa sule. Podľa biológa zem pokrývali škrupiny kokosových orechov a žiaden z vtákov žijúcich na ostrovoch sa neodvažuje hniezdiť na zemi, všetky majú svoje hniezda vysoko v korunách stromov. Na malej ploche ostrova objavil tisícku týchto krabov.

Neskôr sa sám stal svedkom jedného takéhoto útoku kraba na vtáka, ktorý sa mu navyše podarilo natočiť. Podľa neho vták čoskoro súboj s bezstavovcom vzdal, na miesto navyše rýchlo dorazili dve desiatky ďalších krabov, ktorí vtáka roztrhali na kúsky.

Jeden z ostrovov je podľa Laidreho krabmi stále neobývaný, predovšetkým pretože nevedia príliš dobre plávať. "Bolo by zaujímavé sledovať, čo by v záujme vedy vysadený krab na takomto ostrove spôsobil. Malý by bol zrejme zožratí vtákmi, ale dospelý jedinec by mohol na ostrove rozpútal chaos," hovorí Laidre, podľa ktorého by ale taký experiment porušil vedeckú etiku, vtáky by bolo treba v takom prípade chrániť.

Jedna z teórií, ktorá sa s krabmi spája, je ich zapojenie v zmiznutí legendárnej letkyne Emílie Erhartovej. Tá mohla podľa niektorých prepočtov zmiznúť práve v tejto oblasti, jej telo potom možno nebolo nájdené práve preto, že poslúžilo ako potrava týmto desetinohých kôrovcov.

01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-06 06:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré psy vedia pomáhať omnoho viac, ako sme si doteraz mysleli. Z ľudského dychu dokážu rozoznať aj stres 04 - Modified: 2024-03-20 09:00:00 - Feat.: - Title: Farmársky Frankenstein. Dedko desať rokov ilegálne krížil obrie chránené ovce, aby ich neskôr predával lovcom ako trofeje 05 - Modified: 2024-03-13 19:25:20 - Feat.: - Title: Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 22:39