Pixabay
StoryEditor

Tieto cviky vám predĺžia život a ochránia pred rakovinou, zistila štúdia

16.11.2017, 10:05
Autor:
haahaa
Úslovie "športom ku zdraviu" stále platí. A nemusíte práve behať alebo ísť na bicykli, aj iba pár cvikov má veľký efekt.

Zistili to austrálski vedci vďaka veľkej štúdii, do ktorej zahrnuli desiatky tisíc ľudí, píše iDNES.

Doposiaľ najväčšiu štúdiu porovnávajúcu dĺžku života a rôzne typy cvičení vykonala univerzita v Sydney s dátami viac ako 80 000 osôb. Zistila, že silové cvičenia znižovali až o 23 percent riziko predčasnej smrti a o 31 percent riziko smrti spôsobenej rakovinou.

"Naša štúdia dokazuje, že cvičenie posilňujúce svaly môže byť rovnako dôležité, ako sú aeróbne aktivity, napr. obľúbené behanie alebo bicyklovanie," uviedol pre vedúci štúdie profesor Emmanuel Stamatakis.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zdravým ľuďom aspoň 150 minút aeróbnej aktivity týždenne a k tomu dva dni, keď sa budeme venovať posilňovaniu.

Podľa aktuálnej štúdie pritom nemusí ísť nutne o posilňovanie s činkami alebo na posilňovacích strojoch, bohato si vystačíte s vlastnou telesnou váhou treba pri klikoch, drepoch, sedu-ľahoch, v pozícii dosky a pod. Podľa Stamatakisa sa mnoho ľudí necíti v posilňovniach dobre, alebo im napríklad nie je sympatické miestne osadenstvo a ich perfektne vypracované telá, ale pre svoje zdravie môžu všetci ľahko niečo urobiť aj doma alebo napríklad v parku.

"Doteraz sme verejnosti odkazovali, aby sa hlavne začala hýbať. Ale táto štúdia nás núti znovu premyslieť, aké rôzne druhy cvičení by sme mali ľuďom odporúčať pre ich dlhodobé zdravie a prospech," dodáva profesor Emmanule Stamatakis na adresu svojich kolegov. Posilňovanie má navyše podľa predchádzajúcich vedeckých poznatkov priaznivý vplyv aj na hormonálnu hladinu, prospieva našim kostiam, psychike, nálade, zrýchľuje metabolizmus a podporuje imunitný systém.

Stačí si zacvičiť doma
Nenechajte sa preto odradiť mýtmi o posilňovaní a vrhnite sa na neho tiež. Hodí sa pre ženy aj pre mužov, a okrem vyrysovania svalov je skvelé aj k spaľovaniu kalórií a tukových vankúšov. Pokiaľ si vystačíte s váhou vlastného tela alebo ľahšími činkami, nemusíte sa báť ani toho, že vás začnú košele ťahať v ramenách. Ak neviete ako na to, najlepšie je zveriť sa do rúk odborníka napríklad v rámci lekcie pilates, jogy, CrossFit, alebo si doprajte individuálneho trénera len pre seba.

Z austrálskej štúdie tiež okrem iného vyplynulo, že samotná aeróbna aktivita (oproti obyčajnému posilňovaniu) neznížila riziko úmrtia na rakovinové ochorenie, ani riziko predčasného úmrtia z iných príčin. Štúdia nepreukázala ani žiadnu súvislosť medzi posilňovaním a chorobami kardiovaskulárneho systému. Aeróbne cvičenie pritom v predchádzajúcich štúdiách preukázateľne znižovalo riziko ochorenia srdca a obehového systému. Najlepšie výsledky pre svoje zdravie teda dosiahneme kombináciou aeróbnych aj silových aktivít.

"Posilňovanie, cvičenie a pohyb sú pre ľudské telo absolútne kľúčové. Narodili sme sa preto, aby sme sa hýbali, nie preto, aby sme boli statickí. Bez pohybu sa bunky prestávajú okysličovať, prekrvovať a odumierajú," vysvetľuje Radek Pajič z Bomtom Power Concept.

01 - Modified: 2018-12-25 08:35:53 - Feat.: 0 - Title: Osem skorých príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať 02 - Modified: 2017-11-13 10:39:57 - Feat.: 0 - Title: Recept na kvalitný život: Takto sa v zdraví dožijete veľmi vysokého veku 03 - Modified: 2017-11-12 20:02:46 - Feat.: 0 - Title: Rakovina, ktorá začína chrapotom. Aký je typický pacient s touto diagnózou?
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď organizmus volá po pozornosti. Ako správne čítať odkazy tela 02 - Modified: 2024-04-30 09:21:48 - Feat.: - Title: Experti hovoria o skutočnej nádeji na liečbu rakoviny. Na ľuďoch testujú prvú vakcínu „ušitú na mieru“ 03 - Modified: 2024-04-28 12:10:02 - Feat.: - Title: V rámci prevencie rakoviny je dôležitá eliminácia rizikových faktorov 04 - Modified: 2024-04-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle 05 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
04. máj 2024 02:15