Pixabay
StoryEditor

Ako sa správne otužovať: Sprchovanie studenou vodou nestačí

10.12.2017, 11:52
Sprchovanie studenou vodou, spanie pri otvorenom okne, plávanie v studenej vode. Posilňuje otužovanie skutočne vašu imunitu, alebo sa jeho vplyv preceňuje?

"Mňa i môjho brata otužovali rodičia od detstva a sprchovanie studenou vodou mi vydržalo až do dospelosti. Svoje deti som začala otužovať, keď mali dva roky. Nejde o žiadne drastické metódy, len ich na záver každodenného kúpania alebo sprchovania osprchujem na pár desiatok sekúnd studenou vodou. A aj keď chodia obe dve do školy a sú teda denne v detskom kolektíve, sú choré úplne minimálne. Som presvedčená, že za to vďačíme práve otužovaniu," tvrdí pre iDNES Lucia Havlová, ktorá má osemročnú dcéru a jedenásťročného syna.

Otužovanie má skrátka vynikajúcu povesť. Už generácia našich babičiek tvrdila, že otužovanie je cestou k železnému zdraviu, zime bez chrípok a dlhovekosti. Je to ale skutočne tak? A čo je potrebné urobiť pre to, aby sme svoju imunitu skutočne posilnili?

Teplá - studená
Podľa výskumu uskutočneného tento rok v máji dosiahnete absolútne najlepšie výsledky striedaním horúcej a studenej vody. Ako ideálne sa javí dvadsaťminútové sprchovanie teplou vodou, ktoré vystrieda minútová ľadová sprcha. Sprchovanie sa potom uzavrie tromi až štyrmi minútami teplou vodou.

Tým, že strávite niekoľko minút pod horúcou sprchou, rozšíria sa vám krvné cievy a privedú k pokožke a svalom viac krvi bohatej na kyslík. Pri sprchovaní studenou vodou sa krvné cievy zase prudko zmrštia a obmedzia prietok krvi. Takže zatiaľ čo do svalov a pokožky prúdi oveľa viac krvi bohatej na kyslík, oveľa viac odkysličenej krvi sa privádza do pľúc.

To so sebou nesie celý rad zdravotných pozitív. Odborníci striedanie horúce a studené sprchy odporúčajú napríklad ako prostriedok na upokojenie boľavých svalov po intenzívnom tréningu. Striedanie horúcej a studenej vody pomáha vyplaviť kyselinu mliečnu a urýchľuje svalovú regeneráciu.

Menej chorôb aj lepšia nálada
Každodenné sprchovanie studenou vodou znižuje chorobnosť o takmer tridsať percent, uvádza štúdia uskutočnená v Academic Medical Centre v Amsterdame. Pritom podľa vedcov stačí, keď sa každé ráno vystavíte pôsobeniu studenej sprchy počas deväťdesiatich sekúnd. Autori výskumu tvrdia, že studená sprcha pôsobí ako jedinečný stimulátor nášho imunitného systému. Zrýchli sa srdcový tep, stúpne krvný tlak a telo sa po studenej sprche správa podobne, ako keby ste ubehli šprint.

Navyše podľa štúdie, ktorej výsledky boli publikované v magazíne Medical Hypotheses v roku 2008, vám sprchovanie studenou vodou výrazne zdvihne náladu. Stimulácia receptorov chladu, ktoré sa nachádzajú v pokožke, totiž vedie k zvýšeniu hladiny noradrenalínu, ktorého nízka hladina je spájaná s depresiou.

K tvrdeniu, že sprchovanie studenou vodou (alebo striedanie teplej so studenou) je vynikajúcou prevenciou pred starnutím pokožky a tvorbe vrások, sa ale odborníci stavajú rezervovane. Zdôrazňujú, že zatiaľ žiadny seriózny výskum nepotvrdil, že by studená sprcha mala skutočne tento efekt.

Vypnite kúrenie
Skúste sa tiež zamyslieť nad tým, na koľko stupňov máte zvyčajne vyhriaty byt. Rad odborníkov totiž tvrdí, že príliš vysoké teploty, na ktoré vykurujeme naše domovy, sú príčinou mnohých zdravotných problémov a dokonca údajne sčasti môžu aj za obezitu.

Vedci z univerzity v Leidene v Holandsku došli k záveru, že umelé vykurovanie miestností na príliš vysoké teploty je jedným z faktorov, ktoré vedú k spomaleniu metabolizmu a teda aj väčšiemu riziku obezity. Chlad totiž aktivuje takzvaný hnedý tuk, ktorý dokáže spaľovať kalórie (čím vytvára telesné teplo). V našich vyhriatych obývačkách a kanceláriách však nemá k aktivite príliš veľa príležitostí.

Pre začiatok môžete skúsiť spať pri otvorenom okne. Odborníci odporúčajú, že ideálna teplota v spálni by sa mala pohybovať medzi dvanástimi a osemnástimi stupňami Celzia. Tak povzbudíte k aktivite svoj hnedý tuk, ale zároveň aj výrazne zvýšite kvalitu spánku.

Doterajšie štúdie totiž preukázali, že stred tela ľudí trpiacich nespavosťou má vyššiu teplotu. Stačí, keď každý deň na niekoľko hodín znížite teplotu o pár stupňov a na vašom zdraví sa to prejaví. Dokonca tak znížite aj pravdepodobnosť ochorenia cukrovkou typu 2.

01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 05 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 17:30