StoryEditor

Prečo niekto píše pravou a iný ľavou rukou a aké to má (ne)výhody? Pravda aj mýty o ľavákoch

27.10.2021, 18:00
Krevetu držím v pravej ruke a lúpem ju ľavou, uvedomila si Simona Martínková Racková jedného dňa počas večere. Mala vtedy 31 rokov a začala detailne sledovať, kedy používa pravú a kedy ľavú ruku.

Vždy, keď používala nejaký nástroj ako nožnice, nôž alebo pero, držala ho v pravej ruke, keď si ruky museli pomôcť samy, pracovala ľavá ruka.

To sa prejavilo napríklad pri lúpaní mandarínky alebo cesnaku, keď niekomu mávala alebo keď tlieskala – to totiž ľavá ruka búchala do pravej.

„Zistila som teda, že čokoľvek robím s nástrojom, robím pravou a ľavou to vôbec neviem. Pri činnostiach bez nástroja to platí naopak,“ zhŕňa svoje pozorovanie známa česká básnička.

Ako malá nosila domov jedničky a dvojky, len z úpravy zošita štvorky, a aj keď sa snažila, nikdy nepísala úhľadné vlnky ako jej spolužiačky. To jej bolo divné, ale ako dieťa na to nenašla odpoveď.

„Spätne mi to všetko došlo. Moja mama mi k tomu povedala, že som ako malá vraj brala veci do oboch rúk, takže mi to odovzdávala len do pravej, aby som v tom nemala chaos. Spomínam si na vety typu „píše sa pravou“, takže som asi naozaj preučený ľavák,“ hovorí dnes Simona Martínková Racková, ktorá časom zistila, že patrí k približne desiatim percentám ľudí, ktorí majú ľavú ruku dominantnejšiu ako tú pravú. A podľa štatistiky sú to mimochodom častejšie muži ako ženy.

Môžu za to gény a zrejme aj mozog

Donedávna bolo ľaváctvo považované za chybu, deti boli preučované. Ostatne aj v jazyku má ľavá strana a ľavá ruka negatívnu symboliku - svedčí o tom príslovie ako mať obe ruky ľavé, byť ľavý na nejakú prácu alebo vstať ľavou nohou. Aj latinské slovo dexter znamená pravý, teda niečo ako šikovný, a výraz sinistrer, čiže ľavý, môžeme preložiť ako hrozivý....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-08-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Život diktovaný ľavačkou. Aké sú výhody a nástrahy „opačnej“ ruky? 02 - Modified: 2022-08-13 09:00:00 - Feat.: - Title: Hrnček na zohrievanie rúk či žolíkové karty do ľavej ruky. Pozri si bizarné výrobky určené len pre ľavákov 03 - Modified: 2017-11-24 12:54:08 - Feat.: - Title: Ľaváci to nemajú v pravorukom svete ľahké. V tomto sú však lepší
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. máj 2024 09:16