Telo človeka, ktorý trpí ochorením obličiek, močových ciest alebo močového mechúra vylučuje síce jemný, ale hnilobný pach.Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Trápi vás zväčšená prostata alebo hyperaktívny močový mechúr? Urobte si test

28.10.2021, 11:45
Autor:
sansan
Problémy s močovým mechúrom sa týkajú aj mužov. Prekrývajúce sa symptómy so zväčšenou prostatou však často spôsobujú zmätok. Ako teda rozoznať, čo sa deje s vaším močovým mechúrom?

Časté močenie, samovoľný únik moču a neustále vyhľadávanie toalety. Je to nepríjemná záležitosť, ktorá mnohým ľuďom strpčuje život.

Tento problém sa nazýva syndróm hyperaktívneho močového mechúra a trápi pomerne veľkú časť populácie. Napriek tomu, že ochorenie sa vyskytuje prevažne u žien, muži by ho nemali podceňovať a pliesť si ho s problémami s prostatou.

Hyperaktívny močový mechúr

Je veľmi nepríjemné byť nepretržite vyrušovaní potrebou neustáleho nutkania na močenie, mať stále pocit plného mechúra a nevedieť svojou vôľou močenie oddialiť. Hyperaktívny močový mechúr je zväčša idiopatický, to znamená, že nepoznáme presnú príčinu vzniku. Je prejavom narušenia na nervových zakončeniach močového mechúra.

„Hyperaktívny močový mechúr je ochorenie chronického charakteru, ktoré postihuje všetky vekové kategórie. Jeho výskyt sa zvyšuje s vyšším vekom a vyskytuje sa viac u žien. Prejavuje sa typicky veľmi častým nutkaním na močenie, ktoré je veľmi urgentné a nie je možné vôľou toto nutkanie na močenie oddialiť. Často krát býva spojené aj s únikom moču,“ vysvetľuje urologička Nikoleta Lédererová z urologickej ambulancie v Bratislave.

„Zdravý močový mechúr funguje v podstate ako taký rezervoár moču tzn. že doň priebežne priteká moč z obličiek. Močový mechúr sa postupne rozpína a keď sa naplní na určitý objem, tak začne dávať cez nervové zakončenia signál do mozgu, že ho treba ísť vyprázdniť.“

Ľudia s hyperaktívnym močovým mechúrom nie sú schopní nikdy vymočiť normálny objem moču. Normálna zdravá kapacita močového mechúra je 450 ml.

Hyperaktívny močový mechúr práve túto kapacitu ako keby stratí. Ľudia s hyperaktívnym močovým mechúrom nie sú schopní nikdy vymočiť normálny objem moču. Ich mechúr, keď sa naplní na výrazne menší objem, tak ich núti močiť takým spôsobom, ako keby bol úplne plný,“ dopĺňa urologička.

Zväčšená prostata

Muži si mnoho krát zamieňajú ochorenia hyperaktívny močový mechúr so zväčšenou prostatou práve z dôvodu podobnosti príznakov.

Prostata je menšia žľaza a jej tvar pripomína vlašský orech. Nahmatáte ju pod močovým mechúrom a obklopuje hornú časť močovej trubice – čiže trubice, ktorá z penisu odvádza moč a semennú tekutinu.

Medzi príznaky zväčšenej prostaty sa radí časté močenie, opätovná potreba na močenie, zvýšený tlak na močový mechúr, slabý prúd močenia, bolesť pri močení, inkontinencia, noktúria, slabé kontrakcie prostaty pri ejakulácii, menšie množstvo ejakulátu (ako donedávna) a „ukvapkávajúci“ ejakulát. K zväčšovaniu prostaty dochádza u mužov postupujúcim vekom a rast prostaty je závislý na testosteróne.

Aký je medzi tým rozdiel?

Mnohé príznaky sa podľa odborníkov zhodujú ako pri hyperaktívnom mechúre tak aj pri zväčšenej prostate.

O častom močení môžeme hovoriť vtedy, ak vykonávame malú potrebu viac ako 8x denne a viac ako 1x v noci. Avšak - ako správne vedieť, kedy sa jedná o problémy s prostatou a kedy o ochorenie hyperaktívneho mechúra?

Pri probléme s prostatou si všímajte nasledovné faktory:

  • na močenie musíte dlho čakať, alebo si pri ňom sadnúť
  • nutnosť tlačiť pri močení
  • slabý prúd močenia
  • opätovné nutkanie na močenie už krátko po návšteve toalety
  • časté nočné močenie
  • nechcený únik moču
  • slabé kontrakcie prostaty pri ejakulácii
  • menšie množstvo ejakulátu (ako donedávna),

Pri hyperaktívnom močovom mechúre si všímajte nasledovné príznaky :

  • náhla a nutkavá potreba močiť, ktorú nejde prekonať
  • urgentná inkontinencia, teda únik moču v situácii, keď nestihnete dôjsť na záchod včas
  • nočné močenie - noktúria, stav, keď sa prebudíte kvôli močeniu častejšie ako 1x za noc

Tri hlavné znaky hyperaktívneho močového mechúra:

  1. Naliehavé nutkanie na močenie bez varovných signálov
  2. Môže, ale nemusí byť prítomná inkontencia
  3. Neschopnosť vymočiť dostatočný objem tekutín 

Tri hlavné znaky zväčšenej prostaty:

  • Prerušované močenie
  • Pritomná inkontencia
  • Rozptlyl prúdu moču, slabý prúd 

Liečba

Spočiatku ochorenie nemusí byť u každého muža badateľné, dokonca niektorých pánov privedú k lekárovi až závažné komplikácie, ako napríklad neschopnosť sa vymočiť.

Mnohokrát býva mätúce zaradiť príznak k správnej chorobe. Zväčšená prostata a hyperaktívny mechúr má mnoho spoločných znakov, ktoré bez vyšetrenia u lekára nie je možné spoľahlivo odlíšiť.

Na to, aby ste predišli problémom s prostatou treba chodiť pravidelne na preventívne prehliadky k urológovi (od 40. roku života každé 3 roky), viesť zdravý sexuálny život, mať vyvážený jedálniček a celkovo zdravý životný štýl.

U niekoho dochádza k zväčšeniu prostaty už v mladšom veku, u iného k nemu nedôjde ani vo vysokom veku a navyše – veľkosť prostaty nie je priamo úmerná tomu, aké problémy môže spôsobiť. Niekomu urobí problémy už malé zväčšenie prostaty, iný má veľkú prostatu a žiadne problémy.

V prípade, ak problémy máte, nie je správne liečiť sa voľnopredajnými preparátmi bez vyšetrenia lekárom. Mohli by ste si takto „liečiť“ rakovinu prostaty a prípadné zlepšenie vašich symptómov by viedlo k neskorému vyšetreniu lekárom a neskorému stanoveniu správnej diagnózy.

Pri hyperaktívnom močovom mechúre je v prvom rade je potrebné zmeniť životný štýl – obmedzenie kofeínových nápojov, bublinkových nápojov, citrusového ovocia, alkoholu a fajčenia.

Skúste každý deň cvičiť aspoň 10 minút kegelove cviky na spevnenie panvového dna. Ak si nie ste istí, otestujte sa v anonymnom dotazníku zo stránky jetovsuchu.sk, na základe ktorého sa dozviete, či trpíte na hyperaktívny močový mechúr:

Označte pri každej otázke odpoveď, ktorá čo najpresnejšie vyjadruje, ako často sa u Vás vyskytujú nasledujúce príznaky:

  • Časté močenie v priebehu dňa
  • Nepríjemný pocit naliehavého nutkania na močenie
  • Náhodné, neúmyselné uniknutie malého množstva moču
  • Močenie v noci
  • Zobúdzanie sa v noci kvôli nutkaniu na močenie
  • Naliehavé, prudké nutkanie na močenie s problémom oddialiť močenie
  • Únik moču spojený s naliehavým nutkaním na močenie  

Odpovede

Vôbec nie: 0 bodov

Len veľmi nie: 1 bod

Trochu: 2 body

Do značnej miery: 3 body

Veľmi: 4 body

Neznesiteľne: 5 bodov

Ak je vaše skóre 8 alebo viac bodov - pravdepodobne máte hyperaktívny močový mechúr. Pre tento stav existuje účinná liečba. So svojimi ťažkosťami sa obráťte na lekára. 

Nikdy netreba podceňovať ani jedno z ochorení, ktoré vám bráni v normálnom živote. Avšak ak problémy prerastú nad rámec toho, čo je človek schopní uniesť, návšteva lekára je neodkladná. Doktorka  Lédererová vysvetľuje, ako prebieha vyšetrenie u urológa.

„V prvom rade sa s pacientom porozprávam, pretože zvyčajne na základe presne kladených otázok a popísaní tých problémov, ktoré pacient má, sa dokážeme zorientovať, o aký problém asi ide. Potom je potrebné urobiť pár nenáročných vyšetrení, aby sme mohli naozaj určiť, o aký problémy sa jedná a nasadiť tú správnu liečbu. “

01 - Modified: 2024-03-01 09:57:03 - Feat.: - Title: Druhú najčastejšiu rakovinu mužov vieme takmer stopercentne vyliečiť, veľa Slovákov však príde neskoro 02 - Modified: 2024-02-07 16:01:16 - Feat.: - Title: Lekár: Z Veľkej Británie by som do nášho zdravotníctva priniesol asi všetko 03 - Modified: 2024-02-02 11:03:50 - Feat.: - Title: Príznaky, ktoré muži ignorujú. Ako sa prejavuje zväčšená prostata? 04 - Modified: 2023-12-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Slováci zabodovali: Prevratný objav slovenských vedcov v diagnostike rakoviny prostaty 05 - Modified: 2023-04-24 06:09:07 - Feat.: - Title: Lekárske listy - Urológia
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
01. máj 2024 09:06