StoryEditor

Nebezpečenstvo skrýva aj starý med

18.02.2018, 23:00
Peter Šimko z Oddelenia potravinárskej technológie z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave porozprával v rozhovore pre HN Magazín o škodlivých látkach v potravinách.

Vo svojom výskume sa venujete karcinogénnym látkam v potravinách, aké a kde najčastejšie nachádzate?

Od začiatku svojej kariéry skúmam nielen to, kde sa nachádzajú, ale aj mechanizmy, ako tieto látky vznikajú a ako ich odstrániť. Tých škodlivých látok v potravinách je niekoľko stoviek, takže všetky ich, samozrejme, nemám šancu prebádať. Venujem sa najmä veľmi nebezpečným ako sú polycyklické aromatické uhľovodíky, akrylamid a 5-hydroxymetyl-2-furaldehyd. Len pre predstavu, s akým náskokom sa pohybuje veda pred praxou, tak v roku 2007 som v americkom časopise Journal of Food Science uverejnil štúdiu o akrylamide, a od apríla  2018 bude záväzné nariadenie Európskej komisie o najvyšších povolených koncentráciách a akrylamide.

O prvých dvoch som už počula, poslednú látku nepoznám, o čo ide?

5-hydroxymetyl-2-furaldehyd skrátene ju nazvime HMF je kontaminujúca látka, ktorá sa nachádza v mede alebo hnedom cukre, no napríklad nie v bielom. Aj odbornom časopise Food Co...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-02-15 22:26:16 - Feat.: 0 - Title: Škodlivé potraviny, ktoré nás ohrozujú. Experti odhaľujú skutočné jedy v jedle
01 - Modified: 2024-04-29 14:44:22 - Feat.: - Title: Vybudovanie móla pre pomoc pri Gaze bude stáť 320 miliónov dolárov, zapojí sa tisíc ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
02. máj 2024 01:25