Viac sa to týka žien, vysvetlila pre YourTango popredná americká gynekologička Dr. Hodonová. "Práve v tridsiatich dosiahnu naše kosti maximá, čo sa sily a pevnosti týka. Potom už sa tieto parametre znižujú, a zvyšuje sa tak riziko zlomenín," opísala. Ďalším "míľnikom" je potom menopauza, podľa jednej staršej dánskej štúdie sa po nej rednutie kostí až trojnásobne zrýchli. Aj k zdravým pevným kostiam si môžeme čiastočne dopomôcť správnym jedálničkom. Pohár mlieka denne nestačí, ideálna je kombinácia vápnika, vitamínu D, ktorý ho pomáha vstrebať, a tiež draslíka a horčíka. Pomôžu tučné ryby, listová zelenina, ale napríklad aj čedar alebo figy.Pixabay
StoryEditor

Únava aj zvýšené riziko vážnych chorôb. Čo by mali vedieť ženy o menopauze?

Iba tretina žien pociťuje nástup menopauzy len odznievajúcou menštruáciou. Zvyšné dve tretiny sa musia vyrovnávať s návalmi horúčavy, nočným potením, búšením srdca, ale aj výkyvmi nálad.

Nie je to nič príjemné. Čo môže pomôcť, zisťoval týždenník 5plus2. 18. október je Svetovým dňom menopauzy, ktorého hlavným cieľom je poskytovanie informácií o jej príčinách, priebehu či výhodách preventívnej zdravotnej starostlivosti.

Podľa lekárov je diskomfort, ktorý je s obdobím klimaktéria spojený, len vrcholkom ľadovca. Nepríjemné prejavy prechodu spojené s hormonálnymi zmenami môžu predznamenávať ďaleko závažnejšie problémy, ako je prepotené oblečenie.

"Napríklad voči cukrovke sú ženy citlivejšie ako muži, však majú určitý časový odklad. Do menopauzy sú chránené ženskými pohlavnými hormónmi, rizikovejšie skupinou sú v tomto veku mužovi. Po menopauze však táto ochrana skončí a ženy začnú mužov veľmi rýchlo v smutných štatistikách doháňať," upozorňuje Jan Piťha z Laboratória pre výskum aterosklerózy v Centre experimentálnej medicíny IKEM.

Menia sa chute a jedálniček
Obdobie klimaktéria nastáva u väčšiny žien v rozmedzí 45. a 55. roku. Začína sa pozvoľna meniť distribúcia telesného tuku, a to spôsobom, ktorý žiadna dáma neuvíta. Ukladá sa totiž hlavne do rizikových partií, ako sú brucho a hrudník.

Ženy pociťujú vplyvom klimaktéria zvýšenú únavu, čo môže byť jeden z hlavných dôvodov znižovanie telesnej aktivity. Menia sa tiež chute a s nimi aj jedálniček.

"Ukazuje sa, že ženy preferujú tuky s prevahou nasýtených mastných kyselín na úkor tukov s prevahou nenasýtených mastných kyselín, čo sú rastlinné oleje, roztierateľné rastlinné tuky, orechy, semená a ryby, ktoré podporujú znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a znižujú celkové srdcovo-cievne riziko. Ženy majú tiež často v dobrej viere bizarne poskladaný jedálniček na základe 'osvedčených' rád," upozorňuje nutričná terapeutka Věra Boháčová s tým, že pre ženy po prechode je obzvlášť dôležitý dostatočný príjem vápnika vzhľadom na zvyšujúce sa riziko osteoporózy.

Rovnako tak dôležitý je príjem vitamínu D, ktorý napomáha ukladaniu vápnika. Úloha stravy je pre ženy po prechode kľúčová. Zmeny, ktoré ich telo zaznamenáva, totiž vedú k väčšiemu riziku metabolických ochorení, a to predovšetkým spomínanej osteoporózy aj chorôb srdca a ciev.

01 - Modified: 2023-06-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Nepríjemné návaly tepla sú preč  02 - Modified: 2022-11-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Poznáte edamame? Tento rastlinný proteín vám pomôže s budovaním svalov či menopauzou 03 - Modified: 2022-10-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo je to menopauza a ako toto obdobie lepšie zvládnuť? 04 - Modified: 2022-10-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Každá žena po poslednej menštruácii by mala absolvovať dôležité vyšetrenie zamerané na hustotu kostí 05 - Modified: 2022-09-30 07:46:43 - Feat.: - Title: Modelku Danielu Peštovú zaskočili hormonálne zmeny. Najprv si myslela, že je tehotná, potom zistila, že to je menopauza. Ako to zvláda?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 15:37