Pixabay
StoryEditor

Koaly sú podľa odborníkov "funkčne vyhynuté"

19.05.2019, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Koaly medvedíkovité, ktoré patria medzi kultové austrálske zvieratá, sú "funkčne vyhynuté". Informovala o tom Austrálska nadácia pre koaly (AKF).

Počet týchto vačkovcov vo voľnej prírode klesol na 80-tisíc kusov, čo znamená, že v populácii nie je dostatok rozmnožovania schopných dospelých jedincov, aby zaistili ďalšiu generáciu, napísal denník The New York Post.

Koaly žijú na stromoch a živia sa prakticky výhradne listami eukalyptov. Ich populáciu decimujú následky zvyšujúcich sa teplôt a vĺn horúčav, ktoré spôsobujú rozsiahle odlesňovanie prirodzeného životného prostredia a smrtiacej dehydratácii samotných koál.

Ak by sa objavila nejaká nová choroba, doteraz prežívajúce koaly by rýchlo vyhynuli. Preto aktivisti a ochrancovia prírody bijú na poplach.

"Viem, že austrálska verejnosť má obavy o bezpečnosť koál a už ich nechce ďalej vídať mŕtve na našich cestách," povedala šéfka AKF Deborah Tabartová. "Nový premiér by mal po voľbách zaviesť zákon na ochranu koál, ktorý už je spísaný a pripravený od roku 2016," dodala.

Tento zákon je založený na podobnom americkom zákone na ochranu orlov bielohlavých, ktorému sa úspešne podarilo zachrániť tento americký národný symbol.

01 - Modified: 2022-02-11 08:45:22 - Feat.: - Title: Symbol Austrálie na pokraji vyhynutia. Koaly oficiálne zaradili medzi ohrozené druhy
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. máj 2024 01:16