Reuters
StoryEditor

V Japonsku zistili nový variant koronavírusu, ďalší identifikovali v USA

17.03.2021, 09:23
Autor:
jhrjhrČTKČTK
V Japonsku objavili nový variant koronavírusu. Zistili ho u muža z Filipín. Vykazuje známky odolnosti voči vakcínam, podľa filipínskych úradov je ale príliš skoro vyvodzovať závery. Ďalšie verzie koronavírusu identifikovali v USA a vo Francúzsku.

Šesťdesiatročný muž z Filipín dorazil do Japonska vo februári. Nemal žiadne príznaky koronavírusu, jeho testy v povinnej karanténe ale boli pozitívne.

Ministerstvo zdravotníctva v piatok potvrdilo, že prenášal variant koronavírusu odlišný od tých, ktoré sa objavili v Británii, Juhoafrickej republike a Brazílii. Filipínska verzia má rovnako ako juhoafrická byť viac rezistentná voči vakcínam, píše server Japan Times.

Nehodnotia ho ako znepokojivý

Filipínske úrady potvrdili, že v krajine sa vyskytlo 98 prípadov tejto miestnej verzie koronavírusu, nazývanej P3.

Na rozdiel od britskej, juhoafrickej a brazílskej ju ale zatiaľ filipínske ministerstvo zdravotníctva nehodnotí ako "znepokojivý variant".

"Súčasné dostupné údaje nie sú dostatočné na vyvodenie záveru, či bude mať tento variant významné dôsledky na verejné zdravie," uviedlo ministerstvo.

Zatiaľ sa neukazuje, že by P3 zhoršoval priebeh choroby a bol teda smrtelnejší. Vedci nevylučujú, že vo väčšej miere prenosný. Prítomnosť takzvanej únikovej mutácie E484K naznačuje, že by mohla sa lepšie vyhýbať imunitným obranám.

Varianty v USA a Európe

Vírus prirodzene mutuje a tvoria sa tak niektoré miestne varianty. Americkí vedci po New Yorku a Kalifornii identifikovali ďalšiu verziu v Oregone. Aj táto obsahuje mutáciu E484K.

"Nedovážali sme ju z iných častí sveta. Došlo k nej spontánne," povedal denníku The New York Times genetik Oregonskej univerzity pre zdravie a vedu. Vedci zatiaľ našli jeden prípad, myslia, že ich ale môže byť viac.

Francúzske zdravotnícke úrady hlásia nový variant koronavírusu, ktorý nemusia zachytiť bežné PCR testy. Objavili ho zdravotníci v nemocnici v meste Lannion v Bretónsku.

Tam zaznamenali niekoľko pacientov, ktorí mali typické prejavy ochorenia covid-19, ale mali negatívny výsledok PCR testu.

Infekciu potvrdili až podrobnejšie rozbory zo vzoriek odobratých zo vzdialenejších častí dýchacích ciest alebo analýza krvi.

Zdravotnícke úrady v Bretónsku uviedli, že "bude vykonaný výskum s cieľom zistiť, ako tento variant reaguje na vakcínu a protilátky vytvorené počas skoršej nákazy koronavírusu".

Ukrajinský variant sa nepotvrdil

Naopak sa nepotvrdili správy o ukrajinskom variante. Denník Vesti s odkazom na vedúceho Štátnej služby Ukrajiny pre bezpečnosť potravín a ochranu spotrebiteľa Olega Ruban napísal, že v krajine sa šíri nový agresívny kmeň koronavírusu. Ruban to ale poprel, novinári ho údajne zle pochopili.

Mutácie môžu vírus aj oslabovať. Podľa štúdie uverejnenej v odbornom časopise Nature Medicine je juhoafrický variant účinnejší proti protilátkam tvorených imunitným systémom. Brazílsky ale už také výsledky nedosahoval, aj keď má tiež mutáciu E484K.

"Ak máte druhú mutáciu, nepozorujete u nej taký zlý účinok," povedal vedúci štúdie, vírusový imunológ z Washingtonskej univerzity Michael Diamond. Podľa ďalších odborníkov to sú "excelentné správy".

01 - Modified: 2021-03-09 11:32:07 - Feat.: 0 - Title: Súhrn: Čo všetko vieme o juhoafrickom variante koronavírusu, ktorý je aj na Slovensku
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
04. máj 2024 10:08