Reuters
StoryEditor

Štyri faktory, ktoré vyvolali prudký rast vírusu v Indii. Ďalšie krajiny môžu byť na rade

06.05.2021, 15:10
Autor:
sansan
India je v kríze, nemocnice sú preťažené pacientmi uprostred nárastu prípadov koronavírusu. Experti vysvetľujú, čo to spôsobilo.

Len pred dvoma mesiacmi sa zdalo, že koronavírus v Indii je pod kontrolou, prípady klesli na najnižšiu úroveň od začiatku pandémie a začali sa zavádzať vakcíny.

Teraz sa priemerné denné prípady v Indii za posledné dva mesiace zvýšili viac ako 20-násobne. Krajina v pondelok hlásila viac ako 350 000 nových prípadov - čo je najvyšší denný súčet na svete.

Úmrtia vzrástli za posledné dva mesiace takmer 25-násobne. Indické nemocnice sužujú dlhé rady a nedostatok ventilátorov a kyslíka, zatiaľ čo telá sa hromadia v krematóriách.

Odborníci na verejné zdravie poukazujú na štyri faktory, ktoré spôsobili, že sa ohnisko vymklo spod kontroly: rýchlo sa šíriace varianty, nárast spoločenských stretnutí, pomalý vývoj vakcín a zle pripravený systém zdravotnej starostlivosti.

Keby India v zime využila svoj odpočinok na zintenzívnenie testovania, genomického sledovania a dodávky kritických liekov, národ by bol podľa nich lepšie pripravený zvládnuť nový nárast.

„Bohužiaľ, zvesť o tom, ako dobre sa Indii darilo, spôsobila falošný pocit bezpečia,“ uviedla pre Business Insider Krutika Kuppalliová, odborná asistentka na Lekárskej univerzite v Južnej Karolíne. „Vždy som verila, že India sa stane epicentrom tejto pandémie.“

Bramer Mukherjeeová, profesorka epidemiológie na Michiganskej univerzite, uviedla, že predčasná oslava víťazstva Indie môže slúžiť ako varovanie pre ďalšie krajiny.

Hlavným vinníkom sú zrejme varianty

Rýchlo sa šíriace varianty koronavírusu sú možno najväčším vinníkom ohniska Indie. Jeden konkrétny, B.1.617, má „dvojitú mutáciu“, ktorá mu môže pomôcť vyhnúť sa protilátkam vytvoreným v reakcii na vakcíny alebo predchádzajúce infekcie. Vedci tvrdia, že variant vykazuje skoré znaky väčšej prenosnosti ako pôvodný kmeň.

„Tento nový variant sa javí ako infekčnejší, zdá sa, že ho chytajú mladší ľudia, a zdá sa, že skutočne zvýšil ich počet,“ uviedol epidemiológ z Torontskej univerzity Prabhat Jha.

Dvojitý mutant je už aj v niektorých európskych krajinách vrátane susedného Česka a podobné varianty budú obiehať po celom svete. „Je to skutočne globálny problém,“ uviedol Mukherjee.

Šírenie vírusu môžu podporovať aj ďalšie kmene koronavírusu. Vedci nedávno identifikovali variant s tromi kľúčovými mutáciami B.1.618 v Západnom Bengálsku. A variant v Bangalore, B.1.36, nesie mutáciu, ktorá bola spojená s reinfekciami koronavírusu.

Odborníci tvrdia, že Indii by prospelo regionálne obmedzenie v oblastiach, kde sa varianty veľmi rozširujú „Ak India nedostane svoju pandémiu pod kontrolu, bude to mať vplyv na celý svet. Môžeme zaviesť všetky cestovné obmedzenia, ktoré chceme, ale to nezabráni tomu, aby sa tieto mutácie dostali na iné miesta,“ uviedla Kuppalliová.

Spoločenské akcie poskytovali variantom príležitosť

Varianty mali túto jar veľa príležitostí na rozšírenie v Indii. Začiatkom tohto mesiaca sa najmenej 50 miliónov ľudí tlačilo pozdĺž rieky Ganga na hinduistickom náboženskom festivale, ktorý sa odvtedy spájal s najmenej 2 000 prípadmi koronavírusu.

Indický premiér Narendra Modi tiež usporiadal veľké volebné zhromaždenia, vrátane jedného v marci, ktoré prilákalo 800-tisíc ľudí.

Okrem toho odborníci tvrdili, že mnoho Indov cítilo, že už nie je nevyhnutné pokračovať v sociálnom dištance alebo nosení rúšok.

V januárovom prieskume sa zistilo, že 56 percent z 28-tisíc ľudí, ktorým odobrali vzorky v Dillí, malo pozitívny test na protilátky proti koronavírusu. To podľa Mukherjeeho mnoho miestnych obyvateľov viedlo k presvedčeniu, že veľké mestá už dosiahli kolektívnu imunitu.

Dokonca aj krajiny ako USA, Spojené kráľovstvo a Izrael, ktoré zaočkovali medzi 40 a 65 percent svojej populácie, musia mať na pamäti, že vírus nezmizol, tvrdia odborníci.

Pomalé zavádzanie vakcín je ďalší problém

India zaočkovala menej ako 9 percent svojej populácie od začiatku svojho národného očkovacieho programu pred tromi mesiacmi. To nie je nijako zvlášť prekvapujúce vzhľadom na veľkosť krajiny.

Zavádzanie vakcín však takisto netrpelo naliehavosťou. Odborníci tvrdia, že niektorí obyvatelia nepociťovali potrebu okamžitého očkovania. Iní boli k vakcínam skeptickí.

India schválila svoju vlastnú vakcínu Covaxin skôr, ako sa skončili klinické skúšky na ľuďoch. Je to podobné ako s čínskou vakcínou Sinovac.

Tvorcovia vakcíny, Bharat Biotech a Indická rada pre lekársky výskum, uviedli, že je efektívna najmenej na 78percent. Ale podľa Prabhata Jhu, epidemiológa na Torontskej univerzite stále nie je isté, ako dobre vakcína funguje.

„Vieme, že podobne navrhnutá čínska vakcína má v Latinskej Amerike slabú výkonnosť, takisto sa môže vyskytnúť rovnaký jav aj v Indii,“ uviedol.

Systém zdravotnej starostlivosti nebol pripravený na nárast

Jha uviedol, že indický systém zdravotnej starostlivosti nebol vybavený na to, aby zvládol ďalšie prepuknutie choroby nad rámec zavedenia vakcíny.

„Musíte si zapamätať, že v pozadí existuje dosť dlho chronické nedostatočné investovanie do zdravia Indov,“ povedal. „India, podobne ako mnohé krajiny, bohužiaľ nemá imunizačný program pre dospelých.“

Krajina mala krátke okno, keď bolo málo prípadov, v ktorých by bolo jednoduchšie rozšíriť testovanie a dodávky kritických liekov, ale mnoho vládnych úradníkov mylne predpokladalo, že hrozba pominula.

Situácia v Indii je teraz pravdepodobne ešte trýznivejšia, ako naznačujú oficiálne čísla. Nedostatok testov zabráni národu vyčísliť rozsah jeho vypuknutia a hŕstka lekárov, miestnych novinárov a príbuzných zosnulých uviedla, že oficiálne výsledky neodrážajú počet tiel prichádzajúcich do krematórií.

Indickým poskytovateľom zdravotnej starostlivosti tiež chýbajú prostriedky na liečbu pacientov vrátane postelí a liekov.

„Ak nedostatočne informujete a potláčate údaje a počet úmrtí, nemôžete skutočne odhadnúť, koľko ľudí sa na druhý deň objaví v nemocnici,“ uviedla Mukherjeeová. „A to skutočne poškodzuje vašu schopnosť poskytovať kyslík a zdroje zdravotnej starostlivosti.“

01 - Modified: 2021-05-06 06:10:10 - Feat.: 0 - Title: India hlási nové rekordy v počte úmrtí aj nakazených koronavírusom 02 - Modified: 2021-05-03 11:54:56 - Feat.: 0 - Title: Slovenka žijúca v Indii: Keď vidím, ako Slováci oslavujú uvoľnenie, bojím sa, aby to neprepuklo aj tam
01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 23:04