Pri evolúcii odhoditeľných chvostíkov riešila príroda veľkú dilemu. FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Dôvodov stratiť hlavu, nohu či chvostík môže byť celý rad. Teda pokiaľ si viete vypestovať nové​

13.03.2024, 20:25
  • Zahodiť ruku, nohu, či dokonca celé telo? V prírode sa toho niektorí živočíchy dopúšťajú - a rozhodne na tom neprerobia.
  • Mnohým stratené údy opäť dorastú. Ale ani definitívna strata končatiny nemusí mať pre živočícha fatálne následky.
  • Môže si tak zaistiť potrebné splodenie potomstva, uvádzajú Lidovky.cz.

Odhadzovanie najrôznejších častí tela, označované odborne ako autotómia, je v prírode hojne rozšírené. Vyvinulo sa nezávisle na sebe najmenej deväťkrát a väčšinou dovoľuje živočíchovi uniknúť zo smrtiaceho zovretia nepriateľa.

Hmyz a pavúky obetujú za záchranu života končatinu. Slimáky sa vzdajú časti nohy. Hlavonožce odhodia ramená a podobne sú na tom hviezdice alebo medúzy.

Zvláštny dôvod na odhadzovanie končatín majú muchám príbuzné severoamerické pavúčnice. Tomuto podivnému hmyzu chýbajú krídla a žije vysoko v horách, kde v zimných mesiacoch pobehuje po snehu a hľadá partnerov na plodenie potomkov. Vydrží niekoľko týždňov bez jediného sústa. Zásobu živín si vytvára v lete počas larválneho vývoja, o ktorom nevieme skoro nič.

Život na snehu so sebou nesie hneď niekoľko výhod. Tmavé pavúčnice sa na bielom podklade ľahko nájdu, a navyše v zasneženej pustatine nečelia atakom nepriateľov.

Musia sa však vysporiadať s mrazom, čo zvládajú priam majstrovsky. Zatiaľ čo iným zástupcom hmyzej ríše pri teplotách okolo nuly ochrnie nervový systém, pavúčnici sa darí najlepšie pri -3 °C a odolá mrazom až -10 °C. Proti zmrznutiu sa chráni zvláštnou bielkovinou, ktorá potláča tvorbu ľadu.

Pokiaľ tento obranný systém zlyhá, má v zálohe ešte jeden trik. Začína mrznúť od nôh, ktoré sú v priamom kontakte so snehom. Než sa stačí smrtiaca tvorba ľadu rozšíriť z nohy do trupu, pavúčnica končatinu odhodí, a tým sa zachráni.

Každej piatej pavúčnici chýba najmenej jedna noha. Tento hmyz však dokáže pobehovať po zasnežených horských svahoch aj v prípade, že mu zo šiestich nôh zostala len polovica....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-29 13:17:28 - Feat.: - Title: Viete, kedy je v lese čas na paniku? Tento kvíz preverí, ako dobre poznáte stopy zvierat na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Tento KVÍZ zvládne len skutočný milovník prírody. Spoznáte ikonické slovenské vrchy podľa fotky? 03 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 04 - Modified: 2024-04-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Dobrodruh Martin z projektu Kam po Slovensku: Počas stanovačky v lese okolo nás pobehovala žena, ktorá utiekla z blázinca 05 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
30. apríl 2024 15:19