StoryEditor

Keď organizmus volá po pozornosti. Ako správne čítať odkazy tela

04.05.2024, 00:00
  • Úporné potenie, svrbenie, bolesť hlavy, fľaky na koži...
  • Naše telo využíva široký arzenál vyjadrovacích prostriedkov, ktorými sa snaží oznámiť, že potrebuje našu pomoc.
  • Ako jeho signálom porozumieť?

Keď si my ľudia môžeme vybrať, preferujeme jednoduché a pohodlné riešenia. Vtip je v tom, že takáto kombinácia je v realite vysoko nepravdepodobná. V zásade platí, že čím pohodlnejší prístup, tým komplikovanejšie dosahy. Telo je toho dôkazom. Ak sa nám lení navštevovať preventívne prehliadky alebo dávať mu v oblasti pohybu, oddychu či výživy to, čo naozaj potrebuje, reakcia v podobe komplikovaných ťažkostí na najrôznejších frontoch na seba zvyčajne nenecháva dlho čakať.

No aj keď odoláme pohodlným skratkám, komplikáciám pri riešení zdravotných ťažkostí sa automaticky nevyhneme. To je však už nutná daň za našu evolučnú zložitosť. Ak by sme boli jednobunkovými organizmami, nesporne by bolo všetko jednoduchšie. Ten najpodstatnejší odkaz tohto textu preto prichádza hneď na úvod: nechápme nepohodlné telesné signály ako otravné komáre, ale ako snahu nášho vysoko zložitého organizmu o nadviazanie komunikácie. Chce od nás jediné: aby sme žili najlepšie, ako je to možné. Lepšie, ako nám naša túžba po pohodlnosti často dovoľuje.

image

Pokožka je zrkadlo vášho zdravia. Pozrite sa, čo vám vie ukázať

Zlá doba pre kožu a oči

A vzápätí prichádza na rad odkaz číslo dva. Hoci v nasledujúcej galérii nájdete zopár príkladov na dekódovanie reči tela, berte ich s istou rezervou – ako každé zovšeobecnenie:

Oveľa podstatnejšie je, aby ste si k tomu vlastnému vypestovali dostatočnú vnímavosť – tá býva najlepším sprievodcom. Kým sa dostaneme k tomu, ako si ju vypestovať, odkaz číslo tri.

Neexistuje jednoduchšia a v konečnom dôsledku i pohodlnejšia cesta, než využiť benefity, ktoré nám ponúka náš systém (čo by za to mnohé iné krajiny dali!) a dať si v rámci preventívnych prehliadok skontrolovať, čo sa dá. Krv, moč, prípadne stolicu, ale tiež kožu, oči (najneskôr po štyridsiatke), ústa a v prípade žien tiež reprodukčné orgány a prsia.

O užitočnosti pravidelných kontrol u obvodného lekára, zubára či gynekológa v zásade netreba nikoho presviedčať, je to len otázka vôle. Preventívku u dermatológa či oftalmológa však mnohí vnímame ako luxus, na ktorý nám chýbajú drahocenné zdroje v podobe času, energie či peňazí.

Nesmierne sa však mýlime. Pokrývka nášho tela a náš najdôležitejší zmyslový orgán sa totiž za posledné roky dostávajú do vážneho nebezpečenstva. Nehovoriac o tom, že z máloktorého orgánu v našom tele možno získať toľko užitočných informácií ako z týchto dvoch.

Možno vás to prekvapí, ale z celkového počtu nádorov tvoria 25 až 30 percent iba tie kožné. Patrí medzi ne aj melanóm, ktorý sa len nedávno stal piatym najčastejším zhubným nádorom a zaradil sa medzi 15 najčastejších príčin rakoviny. Retrospektívna analýza z roku 2023 navyše preukázala, že Slovensko je jednou zo siedmich krajín EÚ, kde stúpa úmrtnosť na melanóm u oboch pohlaví v mladšej vekovej skupine.

Prognóza prežívania je v jeho prípade mimoriadne zlá: priemerne štyri až jedenásť mesiacov. Voľným okom nebezpečenstvo ľahko prehliadneme, preto kožní lekári odporúčajú nechať si prezrieť znamienka raz za rok u odborníka.  „Mimoriadne často sa vyskytujú nádory na ušiach, ktoré väčšina z nás pri natieraní opaľovacím krémom vynecháva,“ upozornil pre HN magazín dermatológ Slavomír Urbaneček.

Dermatologička Monika Arenbergerová zas pre český magazín Téma spomína melanómy bez pigmentu, medzi prstami, na genitáliách či pod nechtom: „Napriek tomu, že som ich už videla stovky, každý rok sa vyskytnú raritné varianty, s ktorými sa nikto z nášho tímu ešte nestretol.“ Výrazne stúpa aj počet nádorov zrakového orgánu. Rovnako ako vekom podmienenej makulárnej degenerácie oka, ktorá postihuje oblasť najostrejšieho videnia sietnice.

„Nárast počtu ochorení na celom svete sa dá prirovnať k pandémii,“ vyjadril sa pre Zdravotnícke noviny oftalmológ Konštantín Peško. Navyše, z vyšetrenia o...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: 0 - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď štítna žľaza spustí alarm. Ako zasahuje srdce či psychiku 04 - Modified: 2024-03-01 09:57:03 - Feat.: 0 - Title: Druhú najčastejšiu rakovinu mužov vieme takmer stopercentne vyliečiť, veľa Slovákov však príde neskoro 05 - Modified: 2024-02-19 14:26:03 - Feat.: 0 - Title: Pokožka je zrkadlo vášho zdravia. Pozrite sa, čo vám vie ukázať 06 - Modified: 2024-02-02 11:03:50 - Feat.: 0 - Title: Príznaky, ktoré muži ignorujú. Ako sa prejavuje zväčšená prostata?
01 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Spánok ako zrkadlo tela. Odborník prezrádza, ako z neho vyčítať choroby 02 - Modified: 2024-05-17 10:15:39 - Feat.: - Title: Keď mu objavili nádor na mozgu, vedel, že má pred sebou 9 mesiacov života. Lekárovi zachránila život jeho vlastná experimentálna liečba 03 - Modified: 2024-05-16 09:11:15 - Feat.: - Title: Anna Slováčková, ktorá bojuje s rakovinou parochne odmietala. Teraz jej dodali sebavedomie 04 - Modified: 2024-05-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Zhoršil sa vám náhle sluch? Upaľujte k lekárovi, väčšina problémov sa dá riešiť, keď sa začne včas 05 - Modified: 2024-05-15 13:12:54 - Feat.: - Title: Až 4 milióny Slovákov užívajú výživové doplnky, podľa odborníka by nemali nahrádzať pestrú stravu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. máj 2024 00:05