Reuters
StoryEditor

National Geografic zmení atlasy. Pribudne piaty oceán

17.06.2021, 13:49
Americká kartografická spoločnosť National Geographic zmení atlasy sveta, na ktorých po novom pribudne piaty oceán. More okolo Antarktídy teraz ponesie pomenovanie Južný oceán.

Vedci síce jeho existenciu kvitujú už dlhšiu dobu, doposiaľ ale neexistovala medzinárodná dohoda, ktorá by antarktickú vodnú plochu oficiálne uznala. To sa však teraz mení.

Dôležitá zmena

Existenciu Južného oceánu potvrdila už v roku 1937 Medzinárodná hydrografická organizácie (IHO), v roku 1953 však toto označenie zrušila a doteraz ho neobnovila. Časopis National Geographic jeho oficiálne uznanie oznámil vo svetový Deň oceánov.

Vody okolo Antarktídy boli až doteraz na mapách označované len ako výbežky Atlantického, Indického a Tichého oceánu.

"Južný oceán vedci už dlho uznávali, ale pretože nikdy neexistovala medzinárodná dohoda, nikdy sme ho neuznali oficiálne," povedal geograf National Geographic Society Alex Tait pre USA Today.

Priznal, že zmena je dôležitá predovšetkým kvôli ochranárskym snahám antarktických vôd a prebieha v súlade s iniciatívou Spoločnosti za zachovanie svetových oceánov.

Južný oceán, ktorý sa rozprestiera v prstenci od pobrežia Antarktídy k šesťdesiatich stupňom južnej šírky, totiž zahŕňa jedinečné a krehké morské ekosystémy, ktoré sú domovom pre veľryby, tučniaky či tulene a ďalšie morské živočíchy.

V posledných desaťročiach na túto oblasť ale mal veľký dopad rybolov. Práve oficiálne uznanie vôd ako oceánu by s týmto problémom malo aspoň čiastočne pomôcť.

Odtrhnuté ľadovce

Čo však vedcov momentálne znepokojuje, je zmena klímy, ktorá Južný oceán mení. Vo februári sa odtrhol od Antarktídy ľadovec o veľkosti väčšej ako New York. Minulý mesiac sa stalo niečo podobné.

Ľadovec, ktorý sa odtrhol tentoraz, mal trikrát väčšiu rozlohu ako Los Angeles. Bádatelia zistili, že voda Južného oceánu, ktorá sa pohybuje cez antarktický cirkumpolárny prúd (ACC), sa otepľuje. Niektoré z najrýchlejších topení ľadových príkrovov prebehli tam, kde je ACC najbližšie k zemi.

Aj cez tieto ukazovatele pomáha v celkovom meradle antarktický cirkumpolárny prúd udržiavať Antarktídu chladnú a zachovávať miestne ekosystémy mení.

Vo februári sa odtrhol od Antarktídy ľadovec o veľkosti väčšej ako New York. Minulý mesiac prebehlo niečo podobné. Ľadovec, ktorý sa odtrhol tentoraz, mal trikrát väčšiu rozlohu ako Los Angeles.

Bádatelia zistili, že voda Južného oceánu, ktorá sa pohybuje cez antarktický Cirkumpolárne prúd (ACC), sa otepľuje. Niektoré z najrýchlejších topení ľadových príkrovov prebehli tam, kde je ACC najbližšie k zemi.

"Oficiálne označenie ako oceánu je pre vodnú plochu okolo Antarktídy skvelá príležitosť, ako zviditeľniť tento životne dôležitý región a zvýšiť povedomie o hrozbách, ktoré ho ovplyvňujú, a o ich riešeniach," uviedol bádateľ National Geographic Enric Sala pre Washington Post.

01 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 02 - Modified: 2024-02-27 14:22:59 - Feat.: - Title: VIDEO Takto by vyzerala Zem, keby sa všetok pevninský ľad roztopil. Zmizli by najväčšie metropoly aj celé štáty 03 - Modified: 2024-02-25 09:47:43 - Feat.: - Title: Najjužnejší svetadiel sa vytráca. Morský ľad okolo Antarktídy už tretí rok klesol na alarmujúce minimum 04 - Modified: 2024-02-06 15:51:59 - Feat.: - Title: V Antarktíde nainštalovali najjužnejšie položenú stanicu pre mobilné telefóny 05 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Vtáčiu chrípku našli už aj u antarktických tučniakov. Ak sa rozšíri, hrozí hromadný úhyn, varujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 08:13