Reuters
StoryEditor

Môže za zrazeniny rovnaká technológia vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson? Toto sú názory odborníkov

20.04.2021, 12:40
Autor:
sansan
S vakcínami vyrobenými spoločnosťou AstraZeneca sa spájajú prípady vzácnych krvných zrazenín. S podobným problémom momentálne bojuje aj vakcína Johnson & Johnson. Je za tým rovnaká technológia?

„Vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson sa vyrábajú podobným spôsobom,“ uviedol pre americký portál ABC News William Schaffner, lekár pre infekčné choroby na Vanderbiltovej univerzite s odbornými znalosťami v oblasti preventívnej medicíny. „Ale prenášačmi sú rôzne druhy adenovírusov.“

„Je ťažké povedať, či ide o ten istý problém, ale zdá sa, že vakcína spúšťa protilátkovú reakciu, ktorá aktivuje krvné doštičky a vedie k vzniku zrazenín,“ tvrdí Richard Kuhn, virologický expert na Purdue University.

Medzi vedcami rastie zhoda o vektorových vakcínach

Zatiaľ čo mnoho odborníkov váhalo s istotou povedať, či existuje prepojenie, podľa Schaffnera vo vedeckej komunite rastie konsenzus po tom, čo žiadna z týchto zriedkavých zrazenín nebola spojená s vakcínami Pfizer alebo Moderna, ktoré využívajú inú technológiu.

„Myslím si, že by sme s tým už nemali byť zdržanliví,“ povedal Schaffner a dodal, že môže byť čas akceptovať skutočnosť, že ide o vakcínami vyvolané, ale veľmi zriedkavé udalosti.

Odborníci však varovali, že aj keď existuje súvislosť, súčasné dôkazy naznačujú, že riziko vzniku krvnej zrazeniny po podaní vakcín AstraZeneca a Johnson & Johnson je mimoriadne nízke, v skutočnosti nižšie, ako keby vás mal zasiahnuť blesk.

V reakcii na správu o jednom zo šiestich prípadov krvných zrazenín publikovaných v časopise New England Journal of Medicine spoločnosť Johnson & Johnson v piatok trvala na tom, že zatiaľ neexistuje jasná súvislosť.

„V súčasnosti nie sú dostatočné dôkazy na preukázanie príčinnej súvislosti medzi týmito udalosťami a vakcínou Johnson & Johnson,“ uviedli vedci Janssen a dodali, že vektory použité v ich vakcínach a vakcínach AstraZeneca sú podstatne odlišné a že tieto rozdiely môžu viesť k úplne odlišným biologickým účinkom.

Vedci dodali, že je potrebných viac dôkazov na ďalšie objasnenie príčiny tejto zrážanlivosti v kombinácii s nízkym počtom krvných doštičiek u tých, ktorí dostávajú vakcínu.

Rôzne teórie

Vedci stále majú viac otázok ako odpovedí, ktoré skúmajú rôzne teórie o tom, prečo by vektorové vakcíny mohli spôsobiť zriedkavé problémy so zrážaním krvi. Vakcíny účinkujú tak, že podnecujú náš imunitný systém k tvorbe protilátok proti vírusu. Prevláda teória, že  vektorové vakcíny nejako spúšťajú abnormálnu imunitnú reakciu vedúcu ku krvným zrazeninám.

Vedci v Nemecku identifikovali špecifickú protilátku u mnohých ľudí, u ktorých sa vytvorili zrazeniny po podaní vakcíny AstraZeneca. Americkí vedci následne identifikovali rovnakú protilátku u jednotlivcov, u ktorých sa podobné zrazeniny vyvinuli po podaní vakcíny Johnson & Johnson. U týchto osôb imunitný systém tela vytvoril protilátky, ktoré sa viažu na krvné doštičky, ktoré sa navzájom spájajú a vytvárajú zrazeniny.

„Nie je to vakcína, ktorá to spôsobuje, je to imunitná odpoveď tela na vakcínu,“ povedal Alex Spyropoulos, špecialista na krvné zrazeniny a profesor na Feinsteinovom inštitúte pre lekársky výskum.

Odborníci tvrdia, že trombóza mozgových žilových dutín alebo CVST je mimoriadne zriedkavá. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv a CDC uviedli, že u šiestich žien, ktoré prekonali zrazeninu, sa problém prejavil šesť až 13 dní po podaní injekcie, čo je časový rámec, ktorý sleduje imunitnú odpoveď.

Stále nie je jasné, prečo by vakcína vyvolala túto kaskádu udalostí, ale vedci tvrdia, že napodobňuje ďalšiu dobre zdokumentovanú reakciu na heparín, bežné riedidlo krvi. Z tohto dôvodu CDC a FDA varovali pred použitím heparínu na liečbu kohokoľvek nedávno očkovaného vakcínou Johnson & Johnson.

Existujúce dôkazy zo Spojených štátov a Európy naznačujú, že ženy môžu byť vystavené väčšiemu riziku možno čiastočne preto, že na základe predchádzajúcich údajov je pravdepodobnosť vzniku CVST u žien už vyššia ako u mužov.

Aj keď náhle zastavenie už povolenej vakcíny môže vzbudiť obavy, odborníci tvrdia, že je dobrým znamením, že sú očkovacie látky správne preverované z hľadiska bezpečnosti.

01 - Modified: 2021-04-18 19:44:04 - Feat.: 0 - Title: Zmluva s AstraZeneca platí do júna. EÚ zvažuje nepredĺženie pre meškanie dodávok 02 - Modified: 2021-04-15 05:36:05 - Feat.: 0 - Title: Očkovanie vakcínou od Johnson & Johnson bude pozastavené ešte najmenej týždeň 03 - Modified: 2021-04-14 06:45:48 - Feat.: 0 - Title: S AstraZeneca naďalej budeme očkovať mladších. Problémy môžu byť aj pri ďalších vektorových vakcínach 04 - Modified: 2021-04-15 18:49:07 - Feat.: 0 - Title: Visolajský: Máme málo zaočkovaných seniorov, AstraZenecu by bolo vhodné dať práve im 05 - Modified: 2021-04-14 13:34:23 - Feat.: 0 - Title: AstraZeneca: Jeden zo 40-tisíc bude mať vážne vedľajšie príznaky, zistili Dáni. Látku definitívne vyradili
01 - Modified: 2024-04-30 13:48:32 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ trápi Európu, stovky prípadov hlásia aj u nás. Máme na toto ochorenie dostatok vakcín? 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 04 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 05 - Modified: 2024-01-25 08:32:52 - Feat.: - Title: Johnson & Johnson zaplatí miliónovú pokutu za podiel na kríze opiátov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
02. máj 2024 20:04