Psychopati sa vyznačujú aj agresivitou. ILUSTRAČNÉ FOTO: Pixabay
StoryEditor

Sebec niekedy prežije ľahšie. Psychopatia má evolučnú funkciu, tvrdí výskum

15.07.2022, 11:51
  • Vedci analyzovali existujúce „výskumy“ o kriminálnych sklonoch vo vzťahu k pravorukosti či ľavorukosti zločincov.
  • Určité percento ľudí má psychopatiu podľa psychologičky ako výbavu pre alternatívnu stratégiu.
  • V rôznych scenároch ľudského života, za istých okolností, môže byť veľmi hodnotná.

Psychologička Lesleigh E. Pullmanová spomína, že psychopatia, ktorá je teraz dobrých päťdesiat rokov radená do škatuľky duševných porúch, vlastne mnohým klinickým znakom poruchy chýba.

Navrhuje teda neoznačovať ju za chorobu, ale považovať ju za istú funkciu, ktorá – hoci sa nám to páčiť nemusí – mohla najskôr pôsobiť ako evolučne veľmi prínosná adaptívna stratégia, ktorá vybraným jedincom pomáhala prežiť.

image

Záhady mozgu. Naozaj si ho môžeme preprogramovať?

Niekedy je dobré si nepomáhať

„Človek je tvor spoločenský, dobre mu tak,“ hovorí zaužívané príslovie. Ona spoločenskosť, sociabilita, schopnosť združovať sa a spoločne konať viedla u ľudí vzídených z primátov k rozvinutému systému vzájomnej kooperácie. Pretože výzvy a problémy okolitého prostredia bolo jednoduchšie prekonávať tímovou prácou.

Na druhej strane tam, kde bolo menej vonkajších rizík a kde panoval väčší nedostatok dostupných zdrojov, bolo príhodnejšie spoločenstvo opustiť a urobiť sa sám pre seba. V prípade, že je konflikt o zdroje intenzívny, sa niekedy môžu ony opovrhované vlastnosti, ktoré si dnes spájame so psychopatom, vyplatiť.

Pullmanová spolu s ďalšími kolegami z univerzít v Guelphe a Ottawe, s psychológmi, psychiatrami a evolučnými biológmi, si však prácu a jej prijatie odbornou verejnos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 02 - Modified: 2024-03-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť? 03 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat 04 - Modified: 2024-03-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Niekedy už jednoducho nevládzeme. Cítiš, že máš low social battery? Tieto tipy ti pomôžu dobiť energiu 05 - Modified: 2024-03-04 11:01:58 - Feat.: - Title: Medzi psychopatmi môže byť viac žien, než sa odborníci domnievali. Sú menej nápadné
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
02. máj 2024 00:04