Aspartám sa veľmi používa pri ochucovaní nápojov „bez cukru“. FOTO: Reuters
StoryEditor

Aspartám je podľa agentúry WHO potenciálne rakovinotvorný. Čo to znamená pre potravinársky priemysel?

14.07.2023, 06:12
Autor:
ČTKČTK

Expertný výbor WHO, ktorý sa zameriava na potravinárske prídavné látky, považuje za bezpečnú dennú dávku až do výšky 40 miligramov na kilogram váhy spotrebiteľa.

Špecializovaná agentúra Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) označila sladidlo aspartám za potenciálne rakovinotvorné. Píšu to zahraničné agentúry. Pravidlá pre bezpečnú spotrebu sladidla, ktoré veľmi využíva potravinársky priemysel, sa nezmenili, rozhodol súbežne iný orgán WHO. Podľa expertov sú potrebné ďalšie vedecké výskumy, ktoré by objasnili vplyv aspartámu na vznik rakoviny u ľudí.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá pôsobí pri WHO, zaradila sladidlo na zoznam položiek, ktoré môžu spôsobovať rakovinu. Podľa agentúry Reuters to znamená, že poznatky o tom, že daná látka môže spôsobovať rakovinu, sú zatiaľ obmedzené. Vo vedeckej literatúre sa napríklad objavujú zmienky, že by požívanie aspartámu mohlo súvisieť so vznikom niektorých druhov rakoviny pečene.

Výzva adresovaná vedcom

IARC zaradila sladidlo do zoznamu 2B, ktorý má zhruba 300 položiek. Sú na ňom napríklad kyselina kávová, aloe pravá, práca v textilnom priemysle, povolanie hasičov či tesárstvo. Americký odborník na rakoviny Paul Pharoah povedal agentúre AFP, že by verejnosť nemala byť znepokojená nebezpečenstvom vzniku rakoviny u chemických látok zaradených do tejto skupiny.

Podľa šéfky IARC Mary Schubauerovej-Beriganovej je vedecká literatúra ohľadom vplyvu aspartámu na vznik rakoviny obmedzená. Vyzvala tak vedcov, aby sa vo výskume viac zaoberali otázkou, či konzumácia aspartámu prispieva k riziku vzniku rakoviny alebo nie.

Expertný výbor WHO, ktorý sa zameriava na potravinárske prídavné látky (JECFA), nezmenil svoje pravidlá pre bezpečnú spotrebu aspartámu. Za bezpečnú výbor považuje dennú dávku až do výšky 40 miligramov na kilogram váhy spotrebiteľa. "V prípade plechovky diétneho nápoja s 200 alebo 300 miligramami aspartámu by dospelý človek, ktorý váži 70 kilogramov, musel vypiť deväť až 14 plechoviek za deň, aby sa dostal nad prijateľnú dennú dávku," uvádza orgán WHO v tlačovej správe. Podobný limit majú podľa agentúry Reuters aj ďalší regulátori vo svete.

Súvislosti nie sú presvedčivé

Podľa JECFA nie sú poznatky o súvislosti medzi spotrebou sladidla a vzniku rakoviny v ľudskom tele presvedčivé. Predstavitelia orgánu sa domnievajú, že je potrebné viesť podrobnejšie výskumy, ktoré by vplyv na zdravie monitorovali aj v dlhodobej perspektíve.

"Neodporúčame spotrebiteľom, aby úplne zastavili príjem (aspartámu)," uviedol predstaviteľ WHO Francesco Branca. Podľa neho je však vhodné obmedziť spotrebu. "Ak sa spotrebitelia rozhodujú, či sa napiť koly ochutenej aspartámom či cukrom, tak by mali podľa mňa zvážiť ešte tretiu možnosť – napiť sa vody," uviedol Branca.

Výsledky skúmania oboch orgánov WHO očakával potravinársky priemysel. Aspartám sa veľmi používa pri ochucovaní nápojov „bez cukru“. Kvôli vyváženiu chuti nie je jeho nahradenie inými látkami jednoduché. Branca dnes uviedol, že WHO nežiada po výrobcoch, aby prestali sladidlo úplne používať. Vhodný by bol však pokles použitia. Už skôr WHO uviedla, že neexistuje súvislosť medzi používaním tohto sladidlo a kontrolou váhy, čo firmy z potravinárskeho priemyslu odmietli.

01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-18 14:31:18 - Feat.: - Title: WHO je znepokojená šírením vtáčej chrípky, upozornila na vysokú úmrtnosť u ľudí 03 - Modified: 2024-04-03 21:24:00 - Feat.: - Title: WHO zostáva v Pásme Gazy napriek smrti humanitárnych pracovníkov, naďalej poskytuje pomoc 04 - Modified: 2024-03-05 19:29:29 - Feat.: - Title: Z Pásma Gazy je potrebné evakuovať približne 8000 pacientov, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia 05 - Modified: 2024-02-21 18:15:34 - Feat.: - Title: Situácia v Gaze je nehumánna, stala sa zónou smrti. Na zdravotníkov padajú bomby, jedla je málo, znie z WHO
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 23:18