Odborníci sa zhodujú, že hýbať sa treba, aj keď už nejaké bolesti sú.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Keď nás zrádzajú končatiny. Ako si zachrániť kosti a kĺby

  • Ak máte 35+ a nemáte žiadny problém pohybového aparátu ani vás nebolieva chrbát či kríže, zdvihnite ruku.
  • Tých niekoľko jedincov, ktorí sa prihlásili, môžu pokojne pokračovať v listovaní. Vy ostatní ešte chvíľu zostaňte.
  • Možno vás bude zaujímať, prečo vám vypovedajú službu kolená alebo či ste náchylní na zlomeniny. Prípadne prečo môže byť bicyklovanie nebezpečné pre vaše zdravie.

Tvoria kľúčovú dvojicu pre mobilitu a zároveň stabilitu nášho tela. Umožňujú nám nielen hýbať sa, ale stvárať kúsky, ktoré niekedy popierajú gravitáciu alebo udivujú svojou rozmanitosťou. Ale tiež tvoriť – či už bežné veci každodennej potreby či umelecké diela v najširšom zmysle slova. Čo však, keď prestanú zdanlivo poslúchať či spolupracovať?

Kosti a kĺby sú nerozlučne spojené, no čoraz väčšiemu počtu ľudí spôsobujú problémy. Osteoporóza či operované kolená už zďaleka nezasahujú iba ročníky dosahujúce dôchodkový vek. Ako to zvrátiť? Poďme sa na to pozrieť.

image

Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu

Hlavne nestuhnúť

Ešte stále ich veľká časť z nás dostane do vienka v stave, keď majú predpoklad nám dlho a dobre slúžiť. Určite nie je prekvapivé, že to, ako (a či vôbec) sa budeme hýbať vo vyššom veku, z veľkej časti formujú detské a mladé roky. Vtedy sa totiž vyvíjajú kĺby a kosti nám rastú doslova ako z vody.

Najrýchlejšie rastieme v priebehu prvých dvoch rokov života a potom v puberte. Pohlavné hormóny, ktoré sa v druhom spomínanom období vyplavujú, urýchľujú rast kostí do dĺžky, ale aj ich zrenie. Kosti vyzrievajú, až sa rast ukončí uzavretím rastových štrbín.

Kostná hmota, respektíve pomer medzi jednotlivými zložkami sa v priebehu života mení: v detstve a mladosti máme kosti pružnejšie, pretože prevládajú tie organické, v starobe sa podiel anorganických zložiek zvyšuje. Kosti sú preto krehkejšie, horšie a pomalšie sa hoja.

Ohrozuje ich najmä osteoporóza, ľudovo nazývaná aj rednutie kostí. Jej bilancia je neveselá: každá tretia žena a každý piaty muž po päťdesiatke. Okrem kostí, samozrejme, neprospieva ani kĺbom, tie sa okrem toho musia často potýkať s osteoartrózou spôsobujúcou ich degeneráciu. Dnes si však nebudeme dopodrobna vysvetľovať, čo sa v našom tele pri nich deje, ale ako sa s nimi vyrovnať.

Ako pri všetkých ochoreniach je najlepším riešením prevencia. Teda stav, pri ktorom sa nerozvinú vôbec, prípadne veľmi neskoro a čo najmiernejšie. Ako tento ideál dosiahnuť? Odpoveď mnohých svojich odborných kolegov zhrnul v rozhovore pre český magazín Téma emeritný prednosta Ortopedickej kliniky Nemocnice Na Bulovce Pavel Dungl.

„Jedine pohybom. Kĺb je orgán pohybu, preto sa neudrží v dobrej kondícii polihovaním alebo nečinnosťou. Mám však na mysli fyziologický pohyb, ako je chôdza, nie už beh. Ďalej plávanie, cyklistika, ak sa robia s rozumom. Alebo pešia turistika,“ vyratúva. A dodáva, že každý šport môže byť nebezpečný, pokiaľ sa vymkne rozumnej kontrole a začne sa preháňať.

Vráťme sa však ešte k nevyhnutnosti pohybu. Kĺb, respektíve jeho najopotrebovávanejšia časť – chrupka, totiž všetku výživu a „vlahu“ získava a z tekutiny, ktorá je stále premazávaná v kĺbe a len malú časť z kosti. Každý pohyb jej teda prospieva. Ortopédi a reumatológovia sa tiež zhodujú v tom, že hýbať sa treba aj v prípadoch, keď už nejaké tie bolesti prítomné sú. Samozrejme, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu 02 - Modified: 2023-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bolesť bez jasnej príčiny môže byť silnejšia. Najnovšie metódy, ako ju skrotiť 03 - Modified: 2023-09-26 15:12:01 - Feat.: 0 - Title: Ako na to, aby ste si neodrovnali kĺby? Prinášame rady odborníkov 04 - Modified: 2023-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo sa dá vyčítať z chôdze? Takto spoznáte prvé varovné príznaky závažných ochorení 05 - Modified: 2022-09-21 11:11:06 - Feat.: 0 - Title: Škodiť môže aj beh a cyklistika. Fyzioterapeutka vysvetľuje, čo robíme zle a ako sa vyvarovať zraneniu
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-03-11 15:24:00 - Feat.: - Title: Kľúčový diaľničný bod pri Bratislave má sklz pre vykopávky. Prvé výrazné obmedzenia prídu už v marci 03 - Modified: 2024-02-23 11:00:58 - Feat.: - Title: Seďte s bedrami vyššie ako kolenami a nebojte sa hýbať. Aj s náhradným kĺbom môžete na bicykel 04 - Modified: 2024-03-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa v zime vyhnúť boľavým kĺbom? 05 - Modified: 2024-01-29 13:28:19 - Feat.: - Title: Bolesť chrbta trápi čoraz častejšie aj mladých ľudí, tvrdí neurochirurg
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 00:44