Hodnota normálneho tlaku je do 140/90 mm Hg.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Tichý ničiteľ obličiek, srdca či mozgu. Ako znížiť vysoký tlak aj bez liekov?

24.02.2024, 00:00
  • Nebolí, nenalieha, neupozorňuje na seba. Pritom dokáže v našom tele narobiť poriadnu šarapatu.
  • Niektorí lekári upozorňujú, že označiť vysoký tlak ako tichého zabijaka je zbytočný eufemizmus, keďže ide o vážnu a dlhodobú diagnózu.
  • Aké novinky ponúka medicína na jeho skrotenie? A dokedy netreba siahať po liekoch?

Jedenásť rokov, 146 kilogramov. Nočné pomočovanie, ktoré vyústilo do ťažkého poškodenia obličiek. To je realita, do ktorej sa prebúdzajú rodičia dievčatka u susedov v Česku. Školáčke vlani diagnostikovali hypertenziu, teda vysoký krvný tlak. Dievča malo tú smolu, že si takpovediac odnieslo následky zlého životného štýlu odmalička.

„Mamička ju prekrmovala od dojčenského veku. Najprv jej dávala nadmerné množstvo umelej výživy, neskôr jedálniček postavila na údeninách a smažených jedlách,“ uviedol pre Lidové noviny detský kardiológ Radovan Sedláček z Krnova.

Malá Klára navyše nikdy nešportovala, jej spoločníkom sa tak stala diéta a, bohužiaľ, aj lieky. Aké budú následky, ukáže až čas. Hoci sa môže zdať, že ide o ojedinelý extrém, detskí kardiológovia i všeobecní lekári nielen na západ od rieky Moravy, ale i u nás posledné roky bijú na poplach.

image

Jedna jednoduchá výmena stravy môže znížiť krvný tlak a riziko infarktu

Detí, ktoré sa už v útlom veku stretávajú s vysokým tlakom, totiž skokovo pribúda. Pacientmi sa stávajú už deväťroční drobci. Počas prvého roku terapie sa snažia rizikové hodnoty skresať režimovými opatreniami, podobnými ako v prípade dospelých: zníženie hmotnosti, obmedzenie solenia, pravidelný a vhodný pohyb, vyvážená strava.

Klasická kombinácia, o ktorej všetci vieme, že by sme ju mali v záujme nášho zdravia dodržiavať. Ale všetci tiež vieme, aká je každodenná prax. A že rodičia nejdú deťom vždy príkladom. Pokiaľ pokusy o prirodzenú úpravu zlyhajú, nastupujú tak u veľkých, ako aj u malých pacientov medikamenty.

Podľa farmakológa Josefa Suchopára sa aj v prípade detí siaha k podobným liekom, aké užívajú dospelí, len sa inak dávkujú. „Ak je zvýšenie tlaku len mierne, môže sa medikácia nahradiť aj šetrnejšími rastlinnými prípravkami, ako je napríklad nesladený ibiškový čaj. Jeho priaznivé účinky na tlak sú totiž vedecky dokázané, použitie je pritom bezpečné a bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, čo pri liekoch nemusí vždy platiť,“ povedal pre LN.

Alzheimer aj strata libida

Vysoký tlak už dávno nie je iba „výsadou“ starých či obéznych. Čoraz väčšie počty mladých či ľudí v produktívnom veku si vypočuje u lekára túto diagnózu. V lepšom prípade. V tom horšom sa rovno ocitnú na špecializovanom pracovisku po infarkte, srdcovom zlyhaní či mozgovej mŕtvici.

Len pripomeňme, že hodnota normálneho tlaku je do 140/90 mm Hg, pokiaľ máte ďalšie rizikové faktory ako dedičné predispozície, iné ochorenia ako napríklad cukrovka či ťažkosti s obličkami, vaša cieľová méta by sa mala pohybovať na 130/80 mmHg.

Vysoký tlak vzniká najčastejšie vtedy, ak sa cievy zúžia (napríklad v dôsledku zanesenia takzvanými aterosklerotickými plátmi) a srdce musí na každé prepumpovanie krvi vynaložiť vyššiu námahu. Je preto orgánom, ktorý je hypertenziou poškodzov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-19 14:26:03 - Feat.: 0 - Title: Pokožka je zrkadlo vášho zdravia. Pozrite sa, čo vám vie ukázať 02 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čističky krvi v ohrození. Ako rozoznať problémy s obličkami 03 - Modified: 2024-02-14 16:24:02 - Feat.: 0 - Title: Jedna jednoduchá výmena stravy môže znížiť krvný tlak a riziko infarktu
01 - Modified: 2024-02-29 10:24:38 - Feat.: - Title: Zomrel úspešný stand-up komik. S kariérou musel skončiť kvôli chorobe 02 - Modified: 2024-02-14 16:24:02 - Feat.: - Title: Jedna jednoduchá výmena stravy môže znížiť krvný tlak a riziko infarktu 03 - Modified: 2024-02-26 12:08:40 - Feat.: - Title: Rozhovor: Nájdite si najbližší defibrilátor. Vracia do života, čoskoro musí byť v každej väčšej obci 04 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Kontrola po infarkte až po niekoľkých mesiacoch? Aj to je aktuálna realita slovenského zdravotníctva 05 - Modified: 2024-01-15 09:01:13 - Feat.: - Title: Tichý zabijak vyčíňa aj na Slovensku. Má na svedomí viac obetí než rakovina
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 14:09