Logo spolu Neuralinku s Elonom Muskom v pozadí.FOTO: Reuters
StoryEditor

Neuralink implantoval mozgový čip prvému človeku. Darí sa mu dobre, povedal Musk

30.01.2024, 10:59
  • Na svete je prvý človek s implantovaným mozgovým čipom.
  • Spoločnosť Neuralink miliardára Elona Muska oznámila, že v nedeľu vykonala prvý úspešný zákrok.
  • Pacientovi sa darí dobre, uviedla firma na sieti X.

Neuralink, ktorý vyvíja mozgové čipy, dostal vlani od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) súhlas k prvej klinickej štúdii na ľuďoch.

image

Autista s maniodepresívnou poruchou, čo berie drogy. Prečo je Elon Musk nebezpečnejší ako Trump?

Znovu sa pohybovať a komunikovať

Podnik to dosiahol po oneskorení v lehotách, ktoré si stanovil. V prezentácii z roku 2019 Musk uviedol, že chce dosiahnuť schválenie od regulačných orgánov do konca roka 2020.

Na konferencii koncom roka 2021 potom povedal, že dúfa, že testy na ľuďoch začnú v roku 2022. O súhlas však firma oficiálne požiadala až vlani.

Dôvodom bola podľa skorších informácií agentúry Reuters skutočnosť, že FDA žiadosť o povolenie na klinické testy zamietol s tým, že firma musí najprv vyriešiť niektoré otázky, ktoré vyvolávajú obavy.

Hlavné problémy sa týkali lítiovej batérie zariadenia, možnosti pohybu súčastí implantátu v mozgu a bezpečného vybratia zariadenia bez poškodenia mozgového tkaniva.

Čipy majú umožniť postihnutým pacientom znovu sa pohybovať a komunikovať. Cieľom Neuralinku je vyvinúť čip, ktorý by umožnil mozgu ovládať zložité elektronické zariadenia, ochrnutým ľuďom obnoviť motorické funkcie a liečiť mozgové choroby, ako je Parkinsonova choroba, demencia či Alzheimerova choroba.

Počiatočné výsledky sú sľubné, uviedol v pondelok Musk. Štúdia posúdi funkčnosť aparátu, ktorý bol navrhnutý tak, aby ľuďom s kvadruplégiou alebo ochrnutím všetkých štyroch končatín umožnil ovládať zariadenie myšlienkami, uvádza web spoločnosti. Skúmať bude aj bezpečnosť implantátu.

„Umožňuje ovládať váš telefón alebo počítač a prostredníctvom nich takmer akékoľvek zariadenie jednoduchým premýšľaním. Počiatočnými používateľmi budú tí, ktorí stratili možnosť používať svoje končatiny. Predstavte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako rýchlostný pisár alebo dražiteľ. To je cieľ,“ opísal Musk možnosti mozgového čipu.

Implantáty riešia aj iné firmy

Jednou z prvých funkcií, ktoré Neuralink hodlal pri založení dosiahnuť, bola obnova zraku aj u tých ľudí, ktorí sa narodili nevidiaci.

„Aj keď niekto nikdy nevidel, napríklad sa narodil slepý, veríme, že mu dokážeme zrak obnoviť,“ povedal v roku 2022 Musk. Ako dôkaz ukázal Musk na prezentáciu stimuláciu zrakového vnemu v mozgu opice, ktorý sa mal prejaviť ako záblesk svetla. Na jednej zo skorších prezentácií potom podnik ukázal, ako opica ovláda pomocou implantátu jednoduchú hru. 

Neuralink nie je jedinou firmou, ktorá sa snaží vyvinúť mozgové implantáty s čipom. Najviac sa hovorí o spoločnostiach Synchron a Precision Neuroscience. Prvej z nich sa podarilo svoje zariadenia zaviesť šiestim ľuďom v USA už predvlani.

Jej vyvinutá technológia nevyžaduje rezanie do lebky, ale zariadenie je implantované prostredníctvom endovaskulárneho zákroku, kedy je čip implantovaný do cievy na povrchu motorickej kôry mozgu cez krčnú žilu v mozgových cievach.

Po implantácii je navrhnuté tak, aby detekovalo a bezdrôtovo prenášalo motorické zámery z mozgu a umožnilo pacientom ovládať osobné zariadenie bez použitia rúk. Synchron zaujal aj Elona Muska, ktorý mu ponúkol investíciu.

01 - Modified: 2023-09-27 06:29:45 - Feat.: 0 - Title: Autista s maniodepresívnou poruchou, čo berie drogy. Prečo je Elon Musk nebezpečnejší ako Trump?
01 - Modified: 2024-04-06 16:50:19 - Feat.: - Title: Cesta autom bez vodiča. Automobilka Tesla podľa Muska na začiatku augusta predstaví robotaxi 02 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 03 - Modified: 2024-03-30 09:00:00 - Feat.: - Title: Muskova sociálna sieť X spustí vlastného chatbota. Je inšpirovaný knihou Stopárov sprievodca galaxiou 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Neuralink konečne ukázal pacienta s implantovaným čipom. Ochrnutý Noland môže hrať hry, no hovorí aj o obmedzeniach 05 - Modified: 2024-03-19 10:45:33 - Feat.: - Title: Elon Musk obhajoval užívanie ketamínu. Prináša to prospech investorom, vyhlásil
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 00:03