Michal Tölgyessy pôsobí na Ústave robotiky a kybernetiky FEI STU v Bratislave.FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Odborník na robotiku Michal Tölgyessy: Skúmam, ako prirodzene komunikovať s robotmi

12.03.2024, 00:00
  • K robotike ho ako informatika priviedla túžba vidieť dôsledok svojej práce pohybovať sa v priestore.
  • Vedie výskum zameraný na interakciu človeka a robota prostredníctvom gest či mimiky.
  • Ako môžu byť jeho zistenia užitočné v praxi a v čom je slovenská robotika špičková? Aj o tom sme debatovali s Michalom Tölgyessym.

Boli ste ako dieťa milovníkom filmov o robotoch – napríklad Terminátora či Číslo 5 žije?

Číslo 5 si pamätám, to som mal dosť rád. Ale Terminátora som nevidel dodnes – asi by som to mal napraviť (smiech). Celkovo som nijako zvlášť nepozeral filmy o robotoch ani som ako dieťa nebol žiadny veľký technik.

O to viac ma teraz zaujíma, ako ste sa teda dostali k robotike.

Vyštudoval som FIIT-ku (Fakulta informatiky a informačných technológií STU, pozn. red.), kde sme sa venovali čisto programovaniu. Keď som sa rozhodol vyskúšať doktorandské štúdium, prihlášku som si už podal aj na FEI-ku (Fakulta elektrotechniky a informatiky, pozn. red.). Lákalo ma mať priamejší dosah na nejaký hardvér, vidieť dôsledok svojej softvérovej práce v podobe niečoho mechanického, čo sa predo mnou reálne hýbe v priestore, čo nie je iba aplikácia.

image

Prichádza rok, kedy nám AI ukáže, že nemožno veriť ani vlastným očiam a ušiam

Vašou špecializáciou sa napokon stala interakcia človeka a robota. Výskumu na túto tému sa so svojím tímom venujete už štrnásť rokov. Čo je jeho podstatou?

Naším hlavným zameraním je prirodzená interakcia. Snažíme sa hľadať spôsoby, ako komunikovať s robotom spôsobmi, ktoré sú človeku prirodzené. Čiže nie prostredníctvom klávesnice, myši či joysticku, na čo sme zvyknutí z technických odvetví, ale prostredníctvom hlasu, gest, výrazu tváre, mimiky či aktuálnej pozície tela.

Túto tému ste si ako doktorand vymysleli sám, ako vám to napadlo?

Pri kontakte s dvojkolesovým robotíkom Line Followerom. Jeho názov je odvodený od toho, že má za úlohu sledovať čiaru, pre potreby čoho je vybavený infrasenzormi, ktoré dokážu merať vzdialenosť. Pri práci s týmito snímačmi som si uvedomil, že keď človek hýbe rukou smerom k snímaču alebo, naopak, ďalej od neho, vie presne, o akú vzdialenosť ide, na základe čoho dokáže analyzovať jej pohyb.

Ďalšou inšpiráciou bola aplikácia v podobe papiera, ktorú mi priniesol kolega a na ktorej bolo čosi ako QR kód. Jej princíp spočíval v tom, že ten kód snímala kamera a podľa toho, ako ju človek rotoval, sa vyobrazila 3D postavička. Oslovilo ma, že vďaka senzoru, ktorý vás sníma, ste videli priamu reakciu v nejakom systéme.

A do toho prišla tretia inšpirácia – na trh bol uvedený snímač Microsoft Kinect, vďaka ktorému neovládate hru prostredníctvom bežného ovládača, ale výlučne pomocou svojho tela. Dokáže totiž snímať 3D pozície ľudských kĺbov.

V čom je váš výskum v rámci svetovej robotiky unikátny?

Mnoho výskumníkov sa zaoberá statickými alebo dynamickými gestami. No nie je až tak veľa výskumov, ktoré by sa zaoberali ukazovacími gestami. Čo znamená, že ukážem na čosi vo svojom okolí a robot dokáže identifikovať, na čo alebo kam presne ukazujem.

Samozrejme, boli nejaké č...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-19 11:18:31 - Feat.: 0 - Title: Čas začať hĺbiť bunker. Ak to prevezme umelá inteligencia, máme problém 02 - Modified: 2024-02-02 15:16:39 - Feat.: 1 - Title: Prichádza rok, kedy nám AI ukáže, že nemožno veriť ani vlastným očiam a ušiam 03 - Modified: 2024-01-16 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umelá inteligencia narušila teóriu o unikátnosti odtlačkov prstov 04 - Modified: 2023-12-13 16:16:00 - Feat.: 1 - Title: Ignorovanie umelej inteligencie môže firmy pochovať. Na jej príchod musíme pripraviť aj školy, tvrdí expert 05 - Modified: 2023-12-01 11:03:49 - Feat.: 0 - Title: Britská expertka pre HN: Najväčší mýtus? To, že umelá inteligencia je objektívna
01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 03 - Modified: 2024-04-05 05:30:00 - Feat.: - Title: Microsoft neplánuje poľaviť na poli umelej inteligencie. Chce s AI pomôcť firmám, ale aj bežným ľuďom 04 - Modified: 2024-04-02 12:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Galéria nádeje. Fotografka pomocou umelej inteligencie ukázala chorým ľuďom ich budúcnosť, ktorej sa možno nedožijú 05 - Modified: 2024-03-30 08:51:08 - Feat.: - Title: Microsoft a OpenAI plánujú gigantické dátové centrum pre AI. Očakávaný projekt by mohol stáť až sto miliárd
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 19:46