StoryEditor

Rusi pripravujú novú kozmickú loď

10.10.2013, 00:00
Autor:
stlstl
V budúcnosti by mala doplniť a nahradiť lode Sojuz, a dokonca sa vydať aj na cestu k Mesiacu.

Za zmienku stojí hlavne zverejnenie informácií o vnútornom usporiadaní priestoru v obytnej časti lode. Všeobecným problémom všetkých kozmických lodí je stret dvoch protichodných požiadaviek - jednak je potreba mať všetko po ruke a na druhej strane dopriať posádke čo najviac voľného priestoru. Konštruktéri lode PTK - NP stavili na systém modulárnych úprav interiéru - krásne je to vidieť napríklad na kreslách. Tie sú potrebné len počas štartu a pristátia, kedy v nich posádka leží. Po zvyšok letu by ale len zbytočne zaberali miesto.

V novej kozmickej lodi preto majú byť kreslá skladacie. Ovládacie a informačné panely budú otočné , aby k nim posádka mala vždy dobrý prístup - technika sa v tomto prípade prispôsobí potrebám ľudí a nie naopak, ako to bývalo doteraz . Podobné je to s kozmickú toaletou. O jej potrebnosti nie je nutné diskutovať , ale ak chceme kozmonautom dopriať trochu súkromia, narážame na problém, kde vziať priestor pre ďalšiuj miestnosť navyše. Projektanti preto vymysleli princíp , ktorý vzdialene evokuje paraván. V prípade potreby je možné zatiahnutím za dosku „rozvinúť stenu“ a pripraviť tak potrebné súkromie.

Všetky popísané vychytávky môžete vidieť na nasledujúcom videu.

Poznáme aj predbežný harmonogram príprav lodi PTK - NP. K prvému letu by malo dôjsť niekedy v polovici roka 2017. Štart prebehne na kozmodróme Bajkonur a kozmická loď bude v bezpilotnej verzii. Let na nízku obežnú dráhu má trvať niekoľko dní a loď sa vráti prvou kozmickou rýchlosťou. O rok neskôr by mal nasledovať ďalší letový test - tentoraz má ísť o bezpilotný prílet k stanici ISS . Miestom štartu bude opäť Bajkonur. Na tento let by sa mal použiť stroj, ktorý letel už na prvú misiu.
Rovnaký exemplár má z kazašského kozmodrómu štartovať aj na ďalšiu misiu - opäť v bezpilotnej verzii sa vyskúša návrat v podmienkach porovnateľných s návratom z Mesiaca. Zatiaľ nebolo zverejnené, kedy by sa mal štart uskutočnisť. Týmto letom odíde stroj číslo 1 do pomyselného dôchodku a na scénu vstúpi druhý model.

Ten by mal mať premiéru na kozmodróme Vostočnyj v bližšie nespresnenom termíne. Na palube opäť nebudú ľudia a poletí sa k Mesiacu. Táto kozmická loď má letieť do kozmu aj na začiatku druhého kvartálu roku 2020. To už budú na palube prvýkrát aj ľudia. Letieť sa má k Mesiacu, no pristávať sa na ňom nebude. Je však pravdepodobné  že s termínmi sa bude v ďalších mesiacoch a rokoch manipulovať.

Snímky: YouTube

Zdroj: osel.cz

01 - Modified: 2005-07-13 15:35:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda: Novostavbu SND štát dostavia za 900 miliónov Sk z verejných zdrojov
01 - Modified: 2024-03-23 13:31:16 - Feat.: - Title: Kozmická loď Sojuz MS-25 s trojčlennou posádkou odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici 02 - Modified: 2023-08-11 04:57:17 - Feat.: - Title: Rusko odštartovalo svoju lunárnu misiu. Prvýkrát za takmer 50 rokov 03 - Modified: 2023-02-18 15:57:40 - Feat.: - Title: Roskosmos vyšle k ISS záchranné plavidlo. Má nahradiť poškodený Sojuz, ktorý mal na Zem dostať troch ľudí 04 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 05 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
29. apríl 2024 03:22