StoryEditor

Apple vyrobil na svojich mapách Lochneskú príšeru

25.04.2014, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Apple mapy majú naozaj všetko. Najnovšie na nich bola objavená lochneská príšera. Ale priaznivci záhad budú nakoniec sklamaní. To, čo má byť stopa po legendárnom tvorovi, je len problém v mapových podkladoch, respektíve v nasadzovaní ich aktualizácií.



Podivná stopa na hladine škótskeho jazera Loch Ness na mapách Applu, ktorý využíva podklady od Tomtomu, rozvírila v minulých dňoch internetové diskusie. Prvotné nadšenie hľadačov záhadných tvorov vystriedala zdravá skepsa a následne dôkaz, že v tomto prípade nejde o dôkaz lochneskej príšery, ale len o chybu na mape.

Mapy od Applu nie sú tak obľúbené ako ich konkurencia od Googlu či Nokie. Je to dané aj tým, že firma v tejto oblasti jednoducho zaspala a rýchlo pripravená aplikácia mala množstvo chýb. Dospelo to tak ďaleko, že na jeseň roku 2012 začal Apple odporúčať konkurenčné produkty. Nový "objav" však nie je ani tak chybou, ako skôr ukážkou toho, že aktualizácia mapových podkladov môže pri zhode okolností vyrobiť naozajstnú záhadu. Mapy Applu na jazere Loch Ness totiž v jeho užšej časti na severovýchodnom konci ukazujú podivný tvar, ktorý vyzerá ako nejaký podvodný tvor značných rozmerov zachytený na satelitnej snímke. A pretože je to práve jazero Loch Ness, hneď sa objavili špekulácie, že sa konečne potvrdili existencie legendárneho a nikdy nenájdeného tvora, ktorý má údajne tieto končiny obývať. "Vyzerá to ako brázda za loďou, ale bez lodi. Môžete síce vidieť niektoré lode kotviace pri brehu, ale na mieste úkazu žiadna nie je. Ukázali sme to odborníkom na lode, ale oni nevedia, čo to je," povedal pre anglický bulvárny denník Daily Mail Gary Campbell, ktorý patrí medzi zakladateľov oficiálneho fanklubu lochneskej príšery.

Vysvetlenie tohto úkazu je pritom pomerne jednoduché. Na serveri Metabunk.org ho približuje Mike West. Na animovanom obrázku názorne ukazuje, ako sa loď zo snímky stratila. "Je to kvôli spôsobu, akým sa rôzne zábery spojili dohromady, aby vytvorili obraz bez výrazného prechodu. Oblasť s lochneskou nie je iba nízkokontrastný obraz (zrejme nasnímaný pri hmle), ale je zmiešaný so snímkou ​​s vyšším kontrastom, kde už loď nie je. To je dôvod, prečo môžete vidieť niektoré textúry na povrchu vody cez lodnú brázdu, takže to vyzeralo, ako by to bolo pod vodou," vysvetľuje West. Ako uvádza server DailyDot, nie je to prvýkrát, čo sa pod vodou zjavila stará záhada. Napríklad pred dvoma rokmi to bol "objav" bájnej Atlantídy na mapách Googlu, ktorý bol len chybou pri spracovaní z námorných sonarov.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-20 13:07:34 - Feat.: 0 - Title: Vírus H5N1 u labute z Hainburgu potvrdený
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
30. apríl 2024 04:24