StoryEditor

Pozrite sa, čo robia s naším telom drastické diéty

17.06.2015, 07:00
Autor:
stlstl

Chcete za týždeň schudnúť 5 alebo dokonca až 7 kilogramov? Žiadny problém! Stačí kliknúť na internet, otvoriť časopis, alebo sa opýtať kamarátky a potom len vybrať správnu redukčnú diétu. Citrónová, grapefruitová, ananásová či kapustová - všetky zaručujú rýchly úbytok hmotnosti a vyžadujú len jedno - drastické obmedzenie vášho jedálnička. Nenesie však so sebou hladovanie isté riziká? A ako rýchle vplýva chudnutie na váš organizmus?

S radikálnymi diétami majú skúsenosti najmä mnohé ženy. „V puberte som bola nešťastná zo svojej nadváhy a keďže som si nevedela rady, rozhodla som sa pre drastickú diétu. Niekoľko týždňov som jedla len zeleninu a nalievala sa čistou vodou. Za mesiac som stratila asi 15 kíl," spomína teraz už 30-ročná Martina na začiatok svojho kolotoča redukčných diét. „Je pravda, že som bola dosť unavená a zoslabnutá. Dokonca som v tom čase absolvovala prijímačky na vysokú školu a priznávam, že som sa nevedela sústrediť a nedopadlo to dobre," pripúšťa. „Úbytok hmotnosti som si miernejšou diétou udržala asi rok, potom kilá začali opäť pribúdať. Chvíľu som si užívala stravovanie bez obmedzení a potom zas nastúpila drastická diéta. Takto to išlo asi 10 rokov, našťastie, bez zdravotných komplikácií," konštatuje Martina, ktorá napokon našla trvalejšie východisko v športe a v zdravej výžive. Dôsledky jej niekdajšieho hladovania ju však ešte môžu dobehnúť.

 


Snímky: flickr

 

Rýchle chudnutie
Chudnutie je založené na princípe prevyšovania kalorického výdaja nad príjmom. Dosiahnuť sa to dá dvoma spôsobmi: buď zvýšením výdaja energie pohybom a cvičením, alebo znížením príjmu v podobe obmedzeného jedálnička. Práve na druhej metóde sú založené redukčné diéty. „Ak hovoríme o diéte v zmysle redukcie, tam netreba meniť parametre odporúčanej zdravej stravy, meníme len kalorický obsah. Čiže meníme len kvantitu, nemali by sme meniť kvalitu," upozorňuje prednostka Internej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre, diabetologička Viera Kissová.

Prísne, takzvané drastické redukčné diéty však znižujú príjem kalórií radikálne, a preto pri nich dochádza aj k zníženému príjmu vitamínov, minerálov, proteínov, stopových prvkov a ďalších živín potrebných pre organizmus. „Sú to reštrikčné diéty s minimálnym kalorickým obsahom, sú nejakou obdobou pôstu. V krátkom časovom úseku, ak je človek zdravý a nemá nijaké ochorenie, nemusia byť škodlivé. V trvaní troch až piatich dní, zabalené do očistných detoxikačných kúr, nemusia byť nebezpečné. Veľmi nebezpečné sú pre tých, ktorí nejaké ochorenie majú, či už srdca, obličiek, tráviaceho traktu, a nebezpečné sú, ak sa aplikujú dlhodobo," upozorňuje odborníčka.


Zdravotné riziká
Prísna redukcia stravy môže byť vstupom do dlhšej diéty, ktorá však má po pár dňoch pokračovať v miernejšej podobe so zastúpením všetkých potrebných živín. Drastické obmedzenie jedálnička je prípustné najviac na týždeň, aj to len u zdravých ľudí. Pri prekročení tejto hranice už odborníčka dvíha varovný prst. „Môže dôjsť k významnej minerálovej poruche, dochádza k masívnemu úbytku svalovej hmoty, u žien sa potencuje osteoporóza, môže dochádzať k tvorbe žlčových kameňov, vypadávaniu vlasov, kožným anomáliám," vysvetľuje Kissová a ako ďalšie dôsledky uvádza vyčerpanosť, kolapsy, zápchy, nepravidelnú menštruáciu, ale aj psychotické stavy či problémy so srdcom.



Niektoré následky sa navyše môžu prejaviť až po rokoch. „Napríklad čo ženy stratia na minerálovej hustote kostí, to už nikdy nedoženú. U ženy je to nezvratný proces. V tej chvíli to nemá žiadny negatívny efekt, ale o desať rokov s tým môžu súvisieť predčasné (patologické) fraktúry kostí," dodáva. Výrazné riziko podstupujú pri drastických diétach ľudia, ktorí už nejakým ochorením trpia. Môže ísť o obéznych ľudí, u ktorých zdravotné problémy súvisia aj s ich hmotnosťou, ale aj o iných pacientov. „Môžu si poškodiť obličkové funkcie, môžu si vyvolať významnú minerálovú nerovnováhu a tá im náskedne môže vyvolať zlyhanie niektorého orgánového systému, napr. poruchy srdca a arytmie, poruchy tráviaceho traktu a podobne. Tam sa problémy nabaľujú," uvádza Kissová. Zároveň upozorňuje na riziko ochorení, o ktorých pacient nevie. „Najmä choroby vnútorných orgánov spravidla nebolia. To znamená, že pacient ani nevie, že je chorý. Keď začnú bolieť, tak sú už vo svojich záverečných štádiách. A lekársky účinne sa dá zasahovať spravidla v prvých štádiách ochorení. A keď chce človek, ktorý nemá vedomie choroby, podstúpiť redukčnú diétu, mal by sa predtým dať dôkladne vyšetriť, či je naozaj zdravý a či nemá nejakú chorobu v štádiu, v ktorom sa ešte neprejavila, a ktorá by ho mohla pri držaní diéty vážne ohroziť," dodáva odborníčka.

Nestrácate len tuk, ale aj svaly
Aj keď pri drastických diétach hmotnosť rýchlo klesá, stratené kilá nepredstavuje len tuk. Okrem neho telo stráca aj svalovú hmotu, ktorá je životne dôležitá. Pri dlhodobom drastickom režime pritom nejde len o kostrové svalstvo. „Týka sa to aj svalstva uloženého v dutinách. Môže dôjsť k úbytku dýchacích svalov, bránice, srdcového svalu, čo sa prejaví aj na ich funkcii a môže navodiť zníženú funkciu celých orgánových systémov," upozorňuje MUDr. Viera Kissová. Úbytku svalovej hmoty možno zabrániť aktívnym pohybom, ktorý svaly ochraňuje. Naň však dlhodobo vyhladovaný organizmus nemá energiu. „Keď človek drží drastickú diétu, svaly budú ubúdať a nebude mať s čím cvičiť. Nehovoriac o minerálových nerovnováhach, ktoré zablokujú tok iónov potrebný na to, aby svaly a nervy fungovali správne. Taký človek bude apatický, depresívny, ospalý, nebude vládať a nebude schopný ani mentálne ani fyzicky významnejšie cvičiť, aby si svalovú hmotu ochránil," vysvetľuje odborníčka.

Zdravšia alternatíva
Opodstatnenosť prísnych redukčných diét vidí Kissová pri liečbe morbídnej obezity. Pre týchto pacientov neexistuje medikamentózna liečba, a hoci operačne sa ich stav dá riešiť, zdravotné poisťovne ho na Slovensku neuhrádzajú. Keďže na „bariatrické zákroky" väčšina z nich prostriedky nemá, odkázaní sú na diétnu liečbu, pri ktorej sa pod lekárskym dohľadom v stanovených intervaloch kombinuje prísny režim s miernejšími diétami. „Tieto diéty majú svoje medicínske indikácie a obmedzený čas trvania, ale závisí to od stupňa nadváhy.

Určite to nemá žiadne miesto pri nadváhe alebo obezite prvého stupňa, najmä ak tam nie sú žiadne orgánové komplikácie, čiže ak je zdatný pohybový aparát a nie je tam kardiálne ochorenie." Podľa lekárky by títo ľudia mali radšej zvýšiť svoj energetický výdaj. „To má pred redukčnou diétou aj tú výhodu, že sa zvýši svalová hmota a tá potom spotrebúva kalórie, aj keď je človek v pokoji. Odborne sa tomu hovorí „zvýšiť bazálny metabolizmus“, čo je dôležité najmä u menopauzálnych žien . Ak začneme cvičiť, základný energetický obrat sa nám zvýši a ak zaradíme aj posilňovacie cvičenia, podstatne zväčšíme svalovú hmotu, čiže zvýšíme pokojovú spotrebu energie. Aj keď „nič nerobíme“, tak sa spaľuje energia a nepriberáme toľko, aj keď sa nehýbeme. To nikdy neurobí redukčná diéta sama. Práve naopak - keď nedostávame kalórie, tuk sa nám veľmi nemíňa, strácame svalové zásoby a znovu nám klesá metabolický obrat," vysvetľuje odborníčka.


Cvičenie je vhodné kombinovať aj so správnou úpravou stravy. Vôbec pritom nemusí ísť o diétu, ale len o prechod k zdravšiemu jedálničku. Znížiť by sme mali predovšetkým prílohy v podobe zemiakov, cestovín, ryže a pečiva, ktoré treba nahradiť pestrou zeleninou. Vhodné je jesť menšie porcie viackrát za deň, čím sa predíde vyhladovaniu, ktoré neraz vedie k nekontrolovanému jedeniu. Posledné sústo by sme si mali dopriať najneskôr do osemnástej hodiny večer. Aj takéto opatrenia v kombinácii s aktívnym pohybom môžu mať pozitívny vplyv na našu váhu. „Najvýhodnejšie je mierne znížiť kalorický príjem a podstatne zvýšiť výdaj energie. To je najzdravšie chudnutie, aké môže byť, a dá sa udržať aj dlhodobo," uzatvára Kissová.

 

Nežiaduce účinky prísnych redukčných diét:

suché ústa

zápchy

slabosť

bolesti hlavy a závraty

kolapsy a hypotenzia

vyčerpanosť

intolerancia chladu

kožné prejavy

vypadávanie vlasov

nepravidelný menštruačný cyklus

dna

žlčové kamene

strata svalovej hmoty

psychotické stavy

kardiálne ťažkosti

náhla smrť


Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-06-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - nože
01 - Modified: 2024-05-01 07:55:35 - Feat.: - Title: Dokonalú postavu nemá zadarmo: Takto dosiahnete štíhlu a vypracovanú figúru podľa Belly Hadid 02 - Modified: 2024-04-30 06:57:05 - Feat.: - Title: Päť tipov, ako zrýchlite metabolizmus. Do leta môžete mať expresne o pár kíl menej 03 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 04 - Modified: 2024-04-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Diéta, ktorá sľubuje dlhodobé účinky: Takto sa podarilo schudnúť herečke Renée Zellweger 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. máj 2024 18:11