StoryEditor

Trápi vás nadúvanie a plynatosť? Skúste tento drink z rímskej rasce

20.04.2016, 19:25
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Nie je rasca ako rasca. Rímska rasca má totiž úplne inú vôňu a chuť ako rasca, ktorá sa v slovenských kuchyniach bežne používa. Ide totiž o úplne iný druh korenia pochádzajúce z inej rastliny, píše portál lidovky.cz.

Rasca rímska je dôležitou súčasťou indickej kuchyne a jednou zo zložiek kari korenia (dodáva mu jeho charakteristickú vôňu) a garam masaly. Najviac sa využíva v indickej, ázijskej, mexickej, ale aj arabskej kuchyni. Výborne ladí s kuskusom, skvelá je do chilli con carne a hojne sa používa pri príprave duseného mäsa. Používa sa pri nakladaní zeleniny, údenín i syrov či kyslej kapusty. Rímska rasca je veľmi aromatická a má horkú chuť. Mnohí ju označujú za účinný prírodný liek proti nadúvaniu a plynatosti. Jeho konzumácia sa odporúča aj pri zažívacích ťažkostiach. K mäsu sa pridáva práve kvôli tomu, že pomáha s trávením ťažkých jedál. Má vraj tiež protizápalové účinky.

Rímska rasca obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok: minerály (vápnik, železo zinok), vitamín B, cuminaldehyd, ftalidy, polyacetylény, silice a proteíny. Korenie sa získava zo semien rastliny Cuminum cyminum. Od bežnej rasce sa líši veľkosťou, chuťou, vôňou a svetlejšou farbou.

Indická limonáda

Potrebujeme:
1 citrón
4,5 dcl vody
1 čajovú lyžičku mletej rímskej rasce
1 polievkovú lyžicu cukru
pár zrniek soli
3 kocky ľadu
4 lístky mäty na ozdobu

Ako na to:
Rozpoľte citrón. Nalejte vodu do misy. Do vody vytlačte šťavu z citróna. Pridajte soľ, cukor a rímsky kmín. Miešajte, až sa všetko rozpustí. Nalejte do pohárov, pridajte ľad a lístky mäty.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
01. máj 2024 19:45