StoryEditor

Sedem príznakov rakoviny vaječníkov, ktoré možno ignorujete

15.06.2016, 00:00

Zákernosť rakoviny vaječníkov spočíva v tom, že sa dokáže v tele dlho skrývať bez výraznejších príznakov a narastajúci nádor nemusí objaviť ani lekár pri bežnej gynekologickej prehliadke, píše portál iDnes.cz.

„Bohužiaľ nádory vaječníkov bývajú aj v dnešnej dobe diagnostikované v neskorých štádiách, najviac v štádiu, kedy je nádor rozšírený rôznou mierou v dutine brušnej. Je to dané na rozdiel od ostatných gynekologických nádorov absenciou varovných príznakov, vďaka anatomickej lokalizácii vaječníkov,“ hovorí gynekológ Lubomír Hašlík z gynekologickej ambulancie GYNPRAG. Často sa teda stáva, že túto nebezpečnú chorobu lekár odhalí až v pokročilom štádiu, kedy sa znižuje šanca na prežitie. Zistenie rakoviny vaječníkov v ranom štádiu tak môže byť hlavnou zbraňou a kľúčom k prežitiu.

Podľa organizácie American Cancer Society je relatívna miera päťročného prežitia pre všetky typy rakoviny vaječníkov 45 percent. Toto číslo však stúpa až na 92 percent v prípade, že je rakovina zachytená v štádiu, než sa rozšíri mimo vaječníky. Doktor Kevin Holcomb, riaditeľ onkogynekológie na Weill Cornell Medicine, uviedol pre server msm.com, že asi 70 percent všetkých nádorov vaječníkov je diagnostikovaných v štádiách III a IV, kedy je liečba omnoho náročnejšie a šance na prežitie sú oveľa nižšie. Podľa slov doktora Holcomba však rakovina vaječníkov nie je tichá choroba a mnoho žien s týmto nádorom má príznaky v prvých mesiacoch a týždňoch pred stanovením diagnózy. Tieto symptómy však bývajú nejasné a nešpecifické.

Na rozdiel od rakoviny prsníka navyše doteraz nebol vyvinutý prístroj na pravidelné a presné skríningové vyšetrenie, ktoré by zhubný nádor odhalilo v počiatočnom štádiu. A ktoré faktory prispievajú k zvýšenému riziku vzniku rakoviny vaječníkov? „Sú to faktory, ktoré priamo alebo nepriamo súvisia s ovuláciou alebo zmenenou štruktúrou tkanív vaječníkov. Pretože jeden z hlavných patogenetických činiteľov je počet ovulácií (uvoľnení vajíčka z vaječníka v priebehu menštruačného cyklu), každý faktor, ktorý znižuje počet ovulácií, možno teoreticky považovať za ochranný. Sem patrí okrem väčšiny druhov antikoncepcie, ktorá ovuláciu blokuje, aj akékoľvek tehotenstvo, počítajúc aj predčasne ukončené, potraty alebo aj tehotenstvo mimomaternicové,“ vysvetlil gynekológ Hašlík a dodal, že najväčšie riziko v tomto smere má žena, ktorá za svoj reprodukčný cyklus nerodila.

„Ďalším faktorom sú lieky na stimuláciu ovulácie alebo v podstate samotná liečba neplodnosti. Tu prebieha diskusia, či je hlavnou príčinou samotná mnohonásobná tvorba vajíčok v priebehu stimulácie vo vaječníku alebo druhotné zvýšenie hormónov v tele ženy, ktoré je dôsledkom tejto stimulácie. Zo štrukturálnych faktorov sú to predovšetkým individuálne genetická predispozícia a prítomnosť nezhubných ochorení vaječníkov za života ženy. Medzi hlavné rizikové genetické faktory patrí obávaná mutácia v tzv. BRCA 1 a 2, ktorá je známa predovšetkým v súvislosti s karcinómom prsníka. Medzi benígne nádory ako predisponujúce faktory patrí tzv. endometrióza a nadmerná tvorba cýst. Ďalej pre úplnosť je vyššie riziko u žien vyššieho socioekonomického stavu, kaukazskej rasy a žien s krvnou skupinou A,“ uviedol doktor Hašlík.

Ako sme spomenuli vyššie, príznaky rakoviny vaječníkov sú viac menej neurčité a ak ich zaznamenáte, neznamená to, že určite trpíte zhubným nádorom. Rovnaké príznaky môžu sprevádzať mnohé iné nenádorové ochorenia. Ak však symptómy pretrvávajú každý deň po dobu niekoľkých týždňov, doktor Holcomb radí zájsť k lekárovi a požiadať o panvové vyšetrenie, ultrazvukové transvaginálne vyšetrenie alebo krvné testy CA 125, ktoré môžu pomôcť odhaliť rakovinu vaječníkov.

Flickr

Nadúvanie a bolesti brucha

Jedným z príznakov, ktorý môže naznačovať, že sa niečo vo vašom tele deje, je tlak v bruchu, nadúvanie, pocit plnosti a dlhodobá bolesť v oblasti brucha a podbruška. Doktorka Amanda Faderová, docentka a riaditeľka Kelly Gynocologic Oncology Service na Johns Hopkins Medicine, vysvetlila, že pri rakovine vaječníkov môžu vyrásť pomerne veľké nádory, ktoré navyše spôsobia vznik tekutiny v dutine brušnej, čo môže viesť k pomerne dramatickému zväčšeniu brucha. Pokiaľ vám teda narastie brucho, ale iné časti tela, ako sú tvár a paže, naopak strácajú tuk i svalovú hmotu, mali by ste podľa Faderovej radšej zájsť k lekárovi.

Zmeny vo vyprázdňovaní

Časté nutkanie na stolicu, ťažká zápcha, ktorá sa strieda s hnačkou alebo tiež pálenie záhy môžu poukazovať na veľa menej závažných problémov, ako je rakovina vaječníkov, ale doktor Holcomb neradí tieto ťažkosti ignorovať. Zvlášť ak pretrvávajú dlhšiu dobu a nikdy ste na ne netrpeli. Doktor Holcomb sa domnieva, že je v tomto prípade vhodné požiadať lekára o celkové vyšetrenie a rovno spomenúť podozrenie na rakovinu vaječníkov. Včasná diagnóza je totiž pri tomto ochorení veľmi dôležitá.

Strata chuti do jedla

Nenápadným príznakom rakoviny vaječníkov môže byť podľa doktora Holcomba aj pocit sýtosti pri malom príjme potravy, alebo nechuť k jedlu. Doktor Hašlík súhlasí s tým, že medzi príznaky nádoru vaječníkov možno považovať aj zníženú chuť do jedla, ktorá je ale skôr druhotne prisudzovaná prítomnosti vody v tele, nadúvaniu brucha a útlaku zažívacieho ústrojenstva. „Najčastejšie prinúti ženu navštíviť gynekológa či praktického lekára náhly príbytok na váhe spolu s námahovou dýchavičnosťou, nechutenstvom, poruchou defekácie alebo močením či zriedkavejšie vaginálnym krvácaním, všetko z vyššie uvedených príčin,“ povedal doktor Hašlík.

Nevoľnosť

Bolesť brucha, nevoľnosť a zvracanie patria medzi bežné problémy, ktoré môžu mať mnoho príčin. Pacient ani lekár si preto zvyčajne nedajú hneď do súvislosti žalúdočnú nevoľnosť a zvracanie s niečím tak vážnym, ako je rakovina vaječníkov. Avšak doktor Holcomb upozornil, že príznaky rakoviny vaječníkov nie sú izolovaným príznakom, ale súborom príznakov. A spolu s nevoľnosťou a nadúvaním sa v prípade rakoviny vaječníkov objavujú aj ďalšie telesné zmeny. Častejšie močenie Medzi také zmeny patrí aj častejšie nutkanie na močenie. Doktorka Faderová uviedla, že časté návštevy toalety nemusia vždy ukazovať na zápal alebo podráždenie močového mechúra. Ak sa zmena vo vyprázdňovaní močového mechúra objaví náhle a navyše zaznamenáte ďalšie príznaky, ktoré sú spomenuté v tomto článku, je podľa Faderovej vhodné poradiť sa o týchto problémoch s lekárom.

Menštruačné poruchy

Podľa Ovarian Cancer National Alliance zmeny vo vašom menštruačnom cykle môžu mať celý rad príčin vrátane hormonálnej nerovnováhy, zápalov, polypov či mimomaternicového tehotenstva. Aj v prípade tohto príznaku však platí, že samotná nepravidelná menštruácia nemusí byť dôvodom na obavy. Väčší problém môže nastať pri kombinácii týchto problémov s ďalšími symptómami, ktoré spomenuli doktor Holcomb a doktorka Faderová.

Bolesť pri pohlavnom styku

Odborníci z Ovarian Cancer National Alliance v súvislosti s prevenciou rakoviny vaječníkov upozorňujú tiež na bolestivý pohlavný styk. Aj tento intímny problém môže mať množstvo príčin, pozor by ste si však mali dať, ak sa pre vás stane sex bolestivým bez zjavnej príčiny a tento stav pretrváva viac ako dva týždne. Najlepším spôsobom, ako sa pred rakovinou vaječníkov chrániť, je prevencia, aj keď ani tá nedokáže zaručiť, že sa vám rakovina vaječníkov vyhne. Rovnako ako u iných typov rakoviny aj v tomto prípade odborníci odporúčajú predovšetkým dostatok pohybu a zdravú stravu s prevahou zeleniny a ovocia. Podľa doktora Hašlíka je jedinou možnou prevenciou pravidelná návšteva gynekologickej ordinácie, kde by malo byť štandardne vykonané kompletné vaginálne ultrazvukové vyšetrenie.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. apríl 2024 03:46