StoryEditor

Sonda Juno poslala prvú fotku severného pólu najväčšej planéty. Vedcov prekvapila

07.09.2016, 00:00

Sú to ešte len prvé fotky zblízka, ktoré sonda Juno poslala späť na Zem, a vedci sú už teraz nadšení. Nielen pre dobré rozlíšenie, v ktorom je severný pól planéty Jupiter zachytený, ale aj pre nový uhol a najmä nové poznatky, ktoré zábery o plynovom gigante poskytnú. „Je to len prvý pohľad na severný pól Jupitera a už môžeme povedať, že sa to nepodobá na nič, čo sme doteraz videli alebo si predstavovali,“ povedal o snímke, ktorú NASA uverejnila pred niekoľkými dňami, Scott Bolton zo Southwest Research Institute, ktorý má na starosti analýzu dát sondy.

Búrlivá planéta

Zo snímky, ktorá je prvou svojho druhu z piatej planéty našej sústavy, sa podľa jeho slov dá vyčítať, že oblaky vrhajú tieň, a preto sa dá očakávať, že sa nachádzajú vyššie ako ostatné zachytené črty. Podľa záberu plného špirál a zhlukov mrakov je tiež zrejmé, že na plynnej planéte prebieha množstvo silných búrok. „Najväčšia planéta našej slnečnej sústavy je naozajstným unikátom. A na to, aby sme zistili, aká výnimočná je, máme ešte 36 obletov,“ dodal Bolton.

Záber vznikol prostredníctvom kamery JunoCam na sonde počas jej prvého blízkeho preletu okolo piatej planéty našej slnečnej sústavy. Fotografie vznikli koncom augusta, takmer dva mesiace po tom, čo sonda dorazila k plynnej planéte po piatich rokoch cesty vesmírom. Napriek tomu, že Juno sa od Jupitera nachádzal 195-tisíc kilometrov, záber znázorňuje planétu z výšku okolo 4 600 kilometrov.

Spievajúca žiara
Okrem toho, že sonda poslala na Zem zábery pólu, jeden z ôsmich nástrojov na jej palube vytvoril aj 13-hodinovú nahrávku rádiového signálu, ktorý vytvára polárna žiara planéty. Tá sa hojne vyskytuje na oboch póloch a NASA nahrávku „spevu“ žiary po úprave na počuteľnú frekvenciu zverejnila.

Misia na Jupiter
1.

Juno
Šírka: 20 metrov*
Výška: 3,5 metra
Cena misie: asi 1,1 miliardy dolárov

2.
– Skúma pôvod Jupitera, vnútornú štruktúru, atmosféru a magnetosféru
– Je prvou sondou poháňanou solárnymi článkami, ktorá sa dostala do hlbokého vesmíru
– Je pomenovaná podľa rímskej bohyne Juno, ktorá bola sestrou a zároveň ženou boha Jupitera

3.
Okolo toho telieska - sondy:

Senzor na meranie gravitácie
Experiment merajúci elektróny a ióny v magnetosfére Jupitera (JADE)
Inštrument na meranie plazmových vĺn
Magnetometer (MAG)
Mikrovlnný rádiometer
Inštrument na detegovanie vysokoenergetických častíc planéty (JEDI)

Infografika HN

okolo malého krúžku
Junocam
Ultrafialový spektograf
(pohľad z opačnej strany)
Infračervený prístroj na mapovanie polárnej žiary (JIRAM)
4.
Trajektória
Štart sondy Juno – 5. august 2011
Oblet Zeme – 9. október 2013
Dolet na obežnú dráhu Jupitera – 4. júl 2016
5.
Jupiter
Priemer: 142 984 km
Hmotnosť: 317,8 Zemí
Objem: 1 321 Zemí
Mesiace: 67**
Vzdialenosť od Slnka: 778 miliónov km
– zložený primárne z kvapalín a plynov, jadro je považované za pevné, no zloženie je stále neznáme
– Juno obletí Jupiter 37-krát, najbližšie sa k planéte dostane do vzdialenosti 5-tisíc kilometrov nad oblaky, krúžiť bude rok

(okolo planétky)
– Veľká červená škvrna
– Atmosféra
– Molekulárny vodík
– Tekutý metalický vodík
– Porovnanie so Zemou

Zdroj: NASA, Southwest Research Institute
* S roztiahnutými solárnymi panelmi
** 17 nepotvrdených

01 - Modified: 2024-04-30 08:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Satelitné zábery z Marsu vedcom vyrazili dych. Na jednom z najpodivnejších miest planéty boli roztrúsené tisíce pavúkov 02 - Modified: 2024-04-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci rozlúskli záhadu druhého mesiaca našej planéty. Zrejme konečne vieme, odkiaľ pochádza a prečo sa pohybuje blízko Zeme 03 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 04 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
01. máj 2024 03:32