StoryEditor

Národniari chcú byť všade

28.11.2006, 23:00
V koaličnom boji o bezpečnostné zložky sa črtá ďalší zaujímavý post. Smer totiž navrhuje, aby aj šéf Národného bezpečnostného úradu mal svojho zástupcu. O dôležitý post v NBÚ majú záujem aj národniari.

V koaličnom boji o bezpečnostné zložky sa črtá ďalší zaujímavý post. Smer totiž navrhuje, aby aj šéf Národného bezpečnostného úradu mal svojho zástupcu. Ten by bol zároveň štatutárom organizácie a mohol by šéfa zastúpiť počas jeho neprítomnosti. "V podstate by to bol politický nominant, musel by však, samozrejme, spĺňať profesionálne kritériá," povedal pre HN autor návrhu Ján Richter (Smer-SD).
Úradu dnes šéfuje nominant ĽS-HZDS František Blanárik. O post zástupcu má podľa kuloárnych informácií záujem práve Smer. Podpredseda parlamentu za najsilnejšiu vládnu stranu Miroslav Číž však tvrdí, že o ničom takom nevie. "Ak bude Smer navrhovať obsadenie tohto postu, vyberieme niekoho, kto je prijateľný pre všetkých."
Keď oni, tak aj my!
O dôležitý post v NBÚ majú záujem aj národniari. "Absolútne prirodzené a objektívne by bolo, ak by tam boli zástupcovia so Smeru aj SNS," vyhlásil šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Rudolf Pučík (SNS). Záujem majú národniari aj o námestníka v tajnej službe. "Na začiatku mali byť podľa koaličnej dohody v SIS nominanti HZDS aj SNS, keďže riaditeľ Jozef Magala je nominantom Smeru," pripomína Pučík. Potom však nastal problém s vymenovaním kandidáta ľudovcov - Igora Urbana, s ktorým šéf SIS nesúhlasil. Urban šéfoval parlamentnému výboru na kontrolu SIS v čase, keď tajnú službu viedol Ivan Lexa. "Keďže je opäť témou dňa námestník SIS a HZDS tam chce svojho nominanta, nevylučujeme možnosť, že bude nominovaný aj námestník za SNS," dodáva Pučík.
Poslanec Ján Kovarčík (ĽS-HZDS) považuje takéto správanie sa koaličného partnera za neštandardné. "Najprv to odmietali a teraz, keď vidia, že my ideme stále za svojím cieľom, zrazu aj oni prejavili záujem."
V hre je aj Urban
Ak by všetky tri koaličné strany mali svojho človeka v tajnej službe aj NBÚ, pomohlo by to podľa Pučíka komunikácii a vzájomnej dôvere. HZDS má na post námestníka SIS podľa poslanca Jána Kovarčíka až päť kandidátov - stále je medzi nimi aj Urban.
Bývalý šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník, o ktorom sa hovorilo ako o možnom kandidátovi, však v SIS zrejme neskončí. "Chcem byť svojimi skúsenosťami nápomocný pre všetky zložky, nielen SIS a na negatívne zmeny v polícii a bezpečnostných rezortoch môžem vplývať len za spolupráce médií. To by som ako námestník SIS nemohol," povedal pre HN. Národniari zatiaľ o konkrétnych kandidátoch na tento post hovoriť nechcú.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 13:27