TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Očkovanie zdravotníkov spustili aj v Žiline či Trnave. Vakcínu denne dostanú stovky záujemcov

05.01.2021, 11:30
Autor:
TASRTASR
Vo viacerých nemocniciach na Slovensku prebieha prvé kolo očkovania zdravotníkov.

Univerzitná nemocnica - Nemocnica sv. Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra, začala v utorok očkovať proti ochoreniu COVID-19. Prvým zaočkovaným bol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Svojím príkladom chce motivovať aj ostatných, aby sa zapojili do účinného boja s vírusom, informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Barbara Túrosová.

„Som nesmierne rád, že môžeme využiť doteraz najefektívnejšiu zbraň proti vírusu, ktorý nás už takmer rok drží v šachu. Rád by som svojím príkladom pomohol rozptýliť pochybnosti u tých, ktorí očkovanie ešte stále zvažujú,“ uviedol minister.

Denne viac ako 200 ľudí 

Nemocnica najprv zaočkuje svoj zdravotnícky personál. "Nasledovať budú tí, ktorí sú naďalej pripravení byť v prvej línii - príslušníci Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, príslušníci záchranných zložiek MV SR a kritickej infraštruktúry," skonštatovala Túrosová.

Denne by mohlo absolvovať očkovanie 200 až 250 ľudí. Na tento účel vyčlenili 14 zdravotníkov. Aktuálne má nemocnica k dispozícii 3900 kusov vakcíny. Ďalšia bude dodávaná v týždenných intervaloch a očkovanie bude prebiehať podľa požiadaviek počas celého roka.

„Sme jedna z prvých nemocníc na Slovensku, ktorá dokázala rýchlo zareagovať na požiadavku Ministerstva zdravotníctva SR a je pripravená spustiť očkovanie v prvej línii,“ zdôraznil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva nemocnice Branislav Delej.

Vysoký záujem 

S očkovaním sa už začalo aj v Žiline. V novovytvorenom vakcinačnom centre vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou zaočkovali v utorok prvých zdravotníkov. Podľa medicínskeho riaditeľa nemocnice Igora Bízika dostali vakcínu zhruba na 3000 očkovaní a prvý deň zaočkujú 120 zdravotníkov.

"Vakcinačné centrum je na prvom poschodí polikliniky ako samostatné krídlo, aby sme dodržali smerovanie pacientov. Momentálne začíname v troch ambulanciách, ktoré časom podľa potreby rozšírime. V našej nemocnici s 1800 zamestnancami prejavilo záujem skoro 700 zdravotníckych pracovníkov. Keď k tomu prirátame stovky tých, čo ochorenie už prekonali, je to vysoké percento," povedal Bízik.

Prvým zaočkovaným zdravotníkom v Žiline a Žilinskom kraji je 70-ročný Igor Štúr, ktorý pracuje v odbore infektológie dlhšie než štyri desaťročia.

"Videl som už veľa vecí, ale toto je bezprecedentný stav. Myslím si, že každý musí zvažovať rozumne. Ja mám na to svoje dva dôvody – racionálny a emocionálny. Emocionálny je ten, že mám v sebe pocit pudu sebazáchovy, a racionálny, že takto chránim seba a zároveň celé okolie," povedal lekár infektologickej ambulancie FNsP Žilina a dlhoročný primár bývalého oddelenia žilinskej infektológie.

Sprístupnenie vakcíny v čo najkrajšom čase 

Vo Fakultnej nemocnici Trnava bola dnes prvou zaočkovanou osobou infektologička, bývalá primárka infektológie FN Anna Strehárová. Nemocnica dostala v prvej várke zásielku 10-tisíc dávok, ktorými zaočkuje zdravotníkov a ľudí z kritickej infraštruktúry. Uviedol to riaditeľ FN Vladislav Šrojta.

Medzi utorkovými vakcinovanými tak boli i predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, primátor Trnavy Peter Bročka i Galanty Peter Paška, rektor Trnavskej univerzity René Bílik a Univerzity sv. Cyrila a Metoda Roman Boča. Bročka uviedol, že očkovanie vníma ako gesto dôvery lekárom a odborníkom.

Ako dôležité vidí sprístupniť vakcínu čo v najkratšom čase všetkým, ktorí prejavia záujem.

Podľa riaditeľa nemocnice v prvý deň zaočkujú okolo 100 ľudí, sú medzi nimi lekári a sestry z tzv. červených oddelení. Do piatka by mohli byť podľa odhadu Šrojtu zaočkovaní všetci zamestnanci FN, ktorí o to prejavia záujem, spomedzi zdravotníckeho personálu je to okolo 60 až 65 percent.

FN začne od nasledujúceho týždňa vakcinovať zdravotníkov mimo nemocnice, ďalšie očkovacie miesto v rámci Trnavského kraja bude otvorené vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Skalici. Zdravotnícky personál v kraji by mohol celkovo byť podľa Šrojtu zaočkovaný v druhej polovici januára.

01 - Modified: 2021-01-04 16:32:28 - Feat.: 0 - Title: Cestovanie sa zmení: Brusel chystá očkovací preukaz 02 - Modified: 2021-01-05 07:21:28 - Feat.: 0 - Title: Informácie o očkovaní si overujte, toto je najslávnejší mýtus, varuje epidemiologička 03 - Modified: 2021-01-05 08:05:21 - Feat.: 0 - Title: Európa v očkovaní výrazne zaostáva. Naprieč kontinentom sa dvíha vlna kritiky 04 - Modified: 2021-01-05 10:08:31 - Feat.: 0 - Title: Problémy v Nemecku: očkovanie sa nedarí, z vakcín sa zatiaľ použilo minimum
01 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 04 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 05 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 10:22