StoryEditor

Afganistan. Čakáme, ako sa rozhodnú Holanďania

05.11.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Za dôležité pre Slovensko označil slovenský veľvyslanec pri NATO Igor Slobodník rozhodnutie, ktoré má tento mesiac prijať Holandsko v otázke ďalšieho pôsobenia jeho vojenského kontingentu v Afganistane. Mandát pre tamojšiu holandskú vojenskú misiu v rámci síl NATO vyprší v auguste 2008. Slovenská vláda pritom v polovici októbra schválila zdvojnásobenie počtu vojakov v Afganistane na 115, z ktorých má 40 pôsobiť práve na leteckej základni v južnej provincii Uruzgán pod holandským velením.
"Bolo by, samozrejme, veľmi komplikujúcim faktorom, keby Holanďania ďalej predlžovali obdobie, keď nevieme, či budú krajinou, v rámci ktorej bude pôsobiť náš kontingent po lete 2008," uviedol včera Slobodník. Zároveň vyjadril nádej, že holandská vláda a parlament dospejú k pozitívnemu rozhodnutiu.
Slovenskú vojenskú prítomnosť v Afganistane má v budúcom roku okrem iného rozšíriť strážna čata v počte do 35 príslušníkov, ktorá bude v Uruzgáne zabezpečovať vnútorný obvod leteckej základne Tarin Kowt. Ďalší piati slovenskí vojaci tu majú pôsobiť v rámci operačných výcvikových tímov. Holandsko má od minulého roku v afganskej provincii približne 1 650 vojakov. V sobotu 3. novembra zahynul v Afganistane v poradí 12. holandský vojak, keď sa stal obeťou výbuchu nástražnej bomby. Holandská vláda rozhodnutie o predĺžení vojenskej misie už viackrát odložila.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. máj 2024 12:56