StoryEditor

Ján Packa: Poctivec platí, grázlik nie

24.08.2007, 00:00
Prísnejšie proti vodičom. Policajný prezident Ján Packa pre HN.

Nový zákon zvyšuje sankcie za alkohol aj prípady, ak vodič odmietne fúkať. Poslanci NR SR, ktorí môžu podľa zákona byť pokutovaní za alkohol za volantom, môžu však stále test na prítomnosť alkoholu odmietnuť...
- My robíme zákon pre všetkých občanov tohto štátu, pokiaľ sú z toho niektorí v rámci imunity vonku, tak sú vonku. Netýka sa to len poslancov. Tento problém si musí vyriešiť parlament, nie my.

Prečo chcete zadržať vodičovi preukaz, ak nebude môcť zaplatiť pokutu na mieste?
- Máme niekoľko desiatok miliónov korún nevymožených pokút. Poctivý občan platí a grázlik, ktorý má X vecí, neplatí, pretože mu je to ukradnuté a exekútor z neho pomaly nemôže nič vymôcť. Povedali sme si NIE. Ak nedonesie zaplatený šek, dostane v správnom konaní zákaz činnosti alebo trest verejnoprospešných prác vo výške pokuty, takže trestu sa nevyhne.

Ako to bude vyzerať v praxi?
- Dáme mu šek na určitú sumu, zadržíme vodičský preukaz a dáme mu povolenie k jazde na štrnásť dní. Keď počas tejto lehoty zaplatí a donesie nám doklad o zaplatení, my mu vrátime vodičský preukaz. Takto sankcia bude mať svoj účinok - vodič zaplatí pokutu. Ak by to nespravil, čo sa často deje, že vodič si zoberie šek a nikdy ho nezaplatí, budeme postupovať ďalej.

Zákon zavádza aj možnosť alternatívnych trestov...
- Sú ľudia, ktorí nemajú na zaplatenie pokuty dve- alebo päťtisíc korún a nemôžu si dovoliť mať zadržaný vodičský preukaz, pretože by prišli o prácu. Pri treste verejnoprospešných prác sa pokuta preráta na určitý počet hodín verejnoprospešných prác podľa minimálnej alebo priemernej mzdy. Keď prinesie potvrdenie, že trest odpracoval, my mu vrátime vodičský preukaz. Trest si môže odpracovať po pracovnom čase alebo cez soboty a nedele.

Je pravda, že pri rýchlosti existuje tolerancia pri prekročení do 10 km/h alebo môžem dostať pokutu, aj keď pôjdem v obci 55 km/h?
- Budeme sa snažiť, aby sa 50-tka v obci dodržiavala. Tolerancia nie je žiadna. Aj tu môžete dostať pokutu do dvetisíc korún.

Pripravili ste aj opatrenie týkajúce sa správcov ciest. Znamená to, že ak obec do stanoveného času neodstráni výmole na ceste, môžete ju pokutovať?
- Ak je komunikácia nezjazdná, sú veľké výmole a dopravný inžinier písomne upozorní správcu komunikácie na to, že to ohrozuje bezpečnosť cestnej premávky do určitého tému nariadi problém odstrániť. Ak to správca neurobí, hrozí mu pokuta až do výšky 100-tisíc korún a to dokonca aj opakovane.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Petrohrad v roku 300
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 15:14