Prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore počas 34. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Sociálni partneri vyzývajú zastaviť prijímanie škodlivých návrhov zákonov. Obracajú sa na prezidentku

19.06.2023, 10:32
19.06.2023, 12:05
Autor:
TASRTASR

Partneri verejne vyzývajú poslancov Národnej rady a prezidentku, aby zastavili obchádzanie riadneho legislatívneho procesu a prijímanie návrhov zákonov škodlivých pre krajinu.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov, Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení, Asociácii priemyselných zväzov a dopravy, členovia Združenia miest a obcí Slovenska, ako aj zástupcovia zamestnancov združení v Konfederácii odborových zväzov verejne vyzývajú poslancov Národnej rady a prezidentku, aby zastavili obchádzanie riadneho legislatívneho procesu a prijímanie návrhov zákonov škodlivých pre krajinu.

Predkladanie poslaneckých návrhov a závažných regulačných opatrení bez riadneho vyčíslenia ich dosahov na obyvateľstvo a podniky, či prijímanie zákonov bez akejkoľvek odbornej diskusie za zatvorenými dverami sa podľa sociálnych partnerov v uplynulom období stalo na Slovensku bežnou praxou.

Návrhy zákonov sa predkladajú bez potrebnej analýzy, čo často spôsobuje opätovné otváranie legislatívy z dôvodu jej nerealizovateľnosti v praxi.

Je podľa nich neprípustné, aby sa domáce podniky a obyvatelia Slovenska donekonečna stávali obeťami populizmu, účelového zavádzania a nástrojov predvolebných kampaní, ktoré priamo negatívne zasahujú do ich rozpočtov a peňaženiek. Takýto stav považujú sociálni partneri za neakceptovateľný.

"Nekontrolovateľné a nesystémové legislatívne zmeny pritom oslabujú celú ekonomiku - klesá konkurencieschopnosť, rastú konečné ceny tovarov a služieb i nezamestnanosť - na čo v konečnom dôsledku dopláca celá krajina," zdôraznili v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii zástupcovia zamestnávateľov.

"Parlament prijíma aj legislatívne normy, ktoré nekompetentne zasahujú do systému sociálneho poistenia, daňovej oblasti či oblasti školstva. Táto legislatíva je častokrát nevykonateľná a prípadne prináša množstvo aplikačných problémov," upozornili zástupcovia zamestnancov.

Súčasný stav je podľa sociálnych partnerov neudržateľný. "Neakceptujeme a nebudeme akceptovať situáciu, aby sme sa o kľúčových legislatívnych zmenách dozvedeli z médií, ani aby sme obchádzali jednotlivých poslancov a snažili sa ich presvedčiť, prečo by mali či nemali podporiť daný legislatívny návrh," podčiarkli predstavitelia sociálnych partnerov.

Spoločným cieľom je podľa nich mať dlhodobo zachovaný systémový a férový prístup k legislatívnemu procesu a spoločne viesť kultivovaný sociálny dialóg za účasti všetkých dotknutých subjektov s cieľom prijímať zákony, ktoré sú v prospech krajiny, podnikov a obyvateľstva.

01 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 02 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 03 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 04 - Modified: 2024-03-08 08:14:21 - Feat.: - Title: SSPPS: Redukcia detských pohotovostí má zachovať dostupnosť starostlivosti 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:14 - Feat.: - Title: Ochranné pomôcky či školenie vo fachu. Niektoré z benefitov sa dokážu skryť pred zvedavými otázkami daniarov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 18:38