Označené nádoby na zmesový odpad. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Z odpadu do asfaltu. OLO bude na podujatiach v Bratislave zbierať už aj cigaretové ohorky

21.12.2023, 10:56
Autor:
TASRTASR

Filtre z cigaretových ohorkov je možné zrecyklovať na vlákna, ktoré poslúžia ako prímes do asfaltových ciest. Prvá cesta z recyklovaných cigaretových ohorkov vznikla v Žiari nad Hronom ako prvá svojho druhu na svete.

Mestský podnik Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) bude na podujatiach v Bratislave zbierať aj cigaretové ohorky. Od budúceho roka počas podujatí pristaví aj pre ne špeciálnu nádobu. Odpad z bežných a elektronických cigariet sa následne spracuje na prímes do asfaltových ciest. Informovala o tom Zuzana Balková z OLO. Pilotný zber spustili na vianočných trhoch.

"Ak návštevníci festivalu, behu, trhu či iného mestského podujatia vhodia cigaretový ohorok do špeciálnej nádoby, prispejú nielen k čistejšiemu životnému prostrediu, ale i materiálovému zhodnoteniu tohto druhu odpadu," podotkla Martina Čechová, manažérka cirkulárnej ekonomiky OLO.

image

Taraba privítal dohodu členských krajín Európskej únie o znižovaní odpadov z obalov

Viac ako polovica ohorkov z cigariet končí na zemi. V cigaretových filtroch sa pritom nachádzajú toxické a karcinogénne látky, ktoré vplyvom dažďov kontaminujú pôdu, vodu aj ekosystém rastlín a živočíchov. Filtre z cigaretových ohorkov je možné zrecyklovať na vlákna, ktoré poslúžia ako prímes do asfaltových ciest. Prvá cesta z recyklovaných cigaretových ohorkov vznikla v Žiari nad Hronom ako prvá svojho druhu na svete.

Do nádob na zber cigaretových ohorkov patria ako ohorky z bežných cigariet, tak aj tie zo zariadení na nahrievaný tabak. Tekuté náplne do e-cigariet patria do čiernych nádob na zmesový komunálny odpad. Jednorazové aj nabíjateľné obaly z e-cigariet je potrebné odovzdať ako elektroodpad na zberný dvor.

Za iniciatívou stojí OLO, hlavné mesto a spoločnosti SPAK-EKO a EcoButt. Nádoby na cigaretové ohorky pribudnú na podujatiach k nádobám na plastové obaly/kovové obaly/nápojové kartóny, sklo, papier, kuchynský bioodpad a zmesový komunálny odpad.

01 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 02 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 03 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 04 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 05 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 10:52