Novozvolený prezident Peter Pellegrini. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Na okrúhly stôl politických strán ešte nedozrel čas, tvrdí Pellegrini. Čaputová návrh považuje za otvorený

19.05.2024, 10:53
19.05.2024, 12:34
Autor:
TASRTASR

Peter Pellegrini sa obrátil priamo na občanov s prosbou, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami, ktoré môže priniesť nastávajúci politický súboj.

Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas. Uviedol to v nedeľu zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý stretnutie parlamentných strán zvolal spolu s úradujúcou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obracia sa na občanov, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami, ktoré môže priniesť nastávajúci politický súboj. Informovala o tom Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

"Ak dnes politická scéna nie je pripravená na vzájomné zmierenie, buďme naň pripravení my všetci. Sme jeden národ, jedno spoločenstvo, jedno Slovensko. A k upokojeniu môže každý z nás prispieť svojím vlastným dielom už dnes. Bez ohľadu na to, či tak učinia aj ostatní, bez ohľadu na to, akú politickú stranu podporujeme," uviedol Pellegrini.

Zdržanlivosť a upokojenie

Budúci prezident pripomína, že účelom zvolaného stretnutia parlamentných politických strán mala byť snaha dospieť k dohode na základných pravidlách slušného politického správania sa a vyzvať svojich voličov na zdržanlivosť a upokojenie.

"Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii. Akoby nepochopili, že práve ich doterajšie kroky, vyjadrenia a nechutné útoky - nie na konkurenčné politické myšlienky, ale na ich nositeľov - zásadne prispeli k napätiu v našej spoločnosti," komentoval Pellegrini.

Novozvolený prezident je presvedčený, že upokojenie slovenskej spoločnosti nesmie padať na jednotlivcoch, ktorí si šírenie zla a nenávisti zvolili za svoju politickú cestu.

"Zmierenie národa je náročný proces a beh na dlhú trať. A ja vás chcem ubezpečiť, že som pripravený všetkými silami prispieť k tomu, aby bol tento zápas nakoniec pre Slovensko víťazným," deklaroval. Naďalej sa chce obracať na politické strany, mienkotvorné osobnosti, spoločenské organizácie aj na médiá, aby konali vo vedomí zodpovednosti za krajinu a ľudí, ktorí v nej žijú.

Nesúhlas z opozície

Možnosť stretnutia politických lídrov považuje prezidentka stále za otvorenú. "Je prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii je však najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Menej dôležité je, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste," tvrdí jej hovorca Martin Strižinec.

Strana Sloboda a Solidarita považuje za chybu, ak príde k zrušenie utorňajšieho okrúhleho stola lídrov koalície a opozície u prezidentky.

„Pokiaľ nezačneme spolu vecne a slušne komunikovať, nikdy sa nevymaníme zo špirály nenávisti. Po atentáte na premiéra Roberta Fica je na nás, politikoch, aby sme prinášali do spoločnosti pokoj. Bohužiaľ, deje sa však presný opak. Niektorí politici nepochopili výzvu tejto napätej doby. Donekonečna rozdeľujú spoločnosť, chrlia nenávisť, osobné útoky či vulgarizmy. Takto sa z miesta nikdy nepohneme. Aj preto sme privítali iniciatívu spoločného rokovania lídrov politických strán, s ktorou prišli úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini. Chceme byť súčinní pri vytvorení celospoločenského zmieru. Ak nechceme rozhádanú spoločnosť, rodiny či nevraživosť medzi susedmi, bez spoločnej komunikácie to nepôjde,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

01 - Modified: 2024-05-24 11:35:33 - Feat.: 0 - Title: Výroky politikov: Silný odkaz Čaputovej a Pellegriniho. Šimečka žiada o pauzu vo volebnej kampani 02 - Modified: 2024-05-18 09:29:51 - Feat.: 1 - Title: Čaputová nemá morálne právo zvolávať okrúhly stôl, vyhlásil Danko. SNS čaká na stanovisko Smeru 03 - Modified: 2024-05-17 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dozvuky po atentáte na Fica sa budú riešiť na dvoch frontoch: Čo sa bude diať v najbližších dňoch?
01 - Modified: 2024-05-31 09:04:36 - Feat.: - Title: Prezidentka odobrila skrátenie fungovania detských ambulantných pohotovostí 02 - Modified: 2024-05-31 09:26:04 - Feat.: - Title: Dieťa v kukle mierilo atrapou zbrane z idúceho auta na Pellegriniho dom. Polícia to rieši, hovorí Šutaj Eštok 03 - Modified: 2024-05-31 10:16:05 - Feat.: - Title: Ako vyriešiť bezpečné bývanie pre prezidenta či premiéra? HN sa pýtali experta, radí toto 04 - Modified: 2024-05-29 12:27:29 - Feat.: - Title: Čaputová na zámku Schloss Hof vyzdvihla výborné vzťahy medzi Slovenskom a Rakúskom 05 - Modified: 2024-05-28 16:53:50 - Feat.: - Title: Čaputová vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia. Vidí rozpor s Ústavou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
31. máj 2024 12:16