Futbalovo nadaný, ale aj problémový. Tak býva označovaný Mohamed Ihattaren (vľavo). FOTO: Profimedia.sk
StoryEditor

Slavia dáva druhú šancu problémovému špílmachrovi. Ihattaren má v Edene rok na to, aby sa predviedol

05.12.2023, 09:15
Autor:
jicjic

Oficiálny zápas hral Ihattaren naposledy v druhej holandskej lige za rezervu Ajaxu na začiatku mája 2022 proti De Graafshapu.

Praha – Erik ten Hag, vtedy ešte tréner holandského Ajaxu, ho z lavičky na ihrisko neposlal. Bola polovica mája roku 2022 a Mohamed Ihattaren, futbalový supertalent s marockými koreňmi, bol naposledy súčasťou oficiálneho stretnutia, hoci iba v úlohe náhradníka. Odvtedy nehral rok a pol. Posledné mesiace bol bez angažmánu. Napriek tomu skúsi teraz jeho kariéru oživiť pražská Slavia.

O čom sa v posledných dňoch šepkalo, je od pondelka večera oficiálne. „Dvadsaťjedenročný stredopoliar podpísal ročný kontrakt s trojročnou opciou, Holanďan prichádza ako voľný hráč,“ oznámil pražský klub na svojej webovej stránke a sociálnych sieťach.

Znie to skôr ako príbeh z počítačovej hry než z reálneho futbalového života. Vychoval ho PSV Eindhoven, kúpil Juventus Turín, ktorý v ňom podobne ako ďalšie veľké kluby po celej Európe videl hráča budúcnosti.

Kúzelná ľavačka aj famózna technika. Výnimočný hráč na pozícii číslo desať, ktorých v súčasnom futbale ubúda. Lenže aj náladové a trochu nevypočítateľné dieťa. Problémy so zákonom, údajné násilie a pletky s marockou mafiou. Na rázcestie sa Mohamed Ihattaren dostal hlavne po otcovej smrti v roku 2019.

K tomu pripočítajte nadváhu alebo obrovské tréningové manko, ktoré čoskoro dvadsaťdvaročný rodák z holandského Utrechtu musí zo všetkého najskôr dohnať. Zdá sa, že kouč Jindřich Trpišovský a jeho kolegovia stoja možno pred najväčšou výzvou kariéry. Uspejú?

V Slavii sa za hráča prihovoril agent Jiří Müller, predtým problémového hráča s pozoruhodným životopisom zastupoval dokonca sám Mino Raiola, ktorý vlani v apríli nečakane zomrel. Ihattaren by sa mal v Edene pripravovať zatiaľ individuálne.

„Chceme mu dať druhú šancu. Ihattaren na sebe pracuje a chce sa vrátiť do profi futbalu. Po období, keď šiel futbal úplne bokom, má fungujúce rodinné zázemie a veľkú motiváciu uspieť,“ presviedča Slavia. „Ihattarenov kontrakt je postavený najmä na výkonnostnej zložke spojenej s jeho nástupom do stretnutia prvého tímu.“

Je však otázka, či sa po čase, keď si odvykol od tvrdej driny a disciplíny, dokáže skutočne zaťať a zabojovať. A či si dokáže vybojovať miesto v zostave práve pod trénermi, ktorí majú na svojich podriadených obzvlášť vysoké nároky.

Oficiálny zápas hral Ihattaren naposledy v druhej holandskej lige za rezervu Ajaxu na začiatku mája 2022 proti De Graafshapu, o pár dní skôr hetrikom zostrelil v rovnakej súťaži Venlo, čo boli jeho posledné góly. S áčkom, ktoré vtedy viedol tréner Ten Hag, chodil v prvej lige iba ako náhradník. V tom čase už mal totiž jeho futbalový príbeh vážne trhliny.

Prvú ligu hral v materskom PSV už pred svojimi 17. narodeninami. Bol mládežníckym reprezentantom a v septembri 2020 bol dokonca na lavičke Holandska aj pri dueloch Ligy národov proti Poľsku a Taliansku.

O rok neskôr ho kúpil Juventus a obratom ho poslal hosťovať do Sampdorie Janov. „Tam som ale pre miestnych trénerov neexistoval. Ani nevedeli, kto som,“ sťažoval sa mladý futbalista spätne.

Zároveň sa však vraj stačil rozhádať s lídrami kabíny, čo nerobilo dobrotu, a tak sa otrávený a bez jediného štartu vracal zase do Juventusu. Ten ho poslal pre zmenu do Ajaxu, kde vtedy pôsobili napríklad Dušan Tadič, Sebastian Haller či Mohammed Kudus. Ani tam sa však Ihattaren nespamätal.

Skôr len potvrdil povesť „problémistu“ a lajdáka, ktorý má vážne starosti mimo trávnikov. Veď kvôli väzbám na marockú mafiu čelil vyhrážkam a Ajax dokonca riešil, za akých podmienok môže hosťovanie ukončiť.

Ešte raz sa vrátil do Juventusu, s ktorým sa napokon tiež rozišiel predčasne. Od leta 2023 bol voľným hráčom, mal síce namierené do tureckého Samsunsporu, ale hráč neodsúhlasil ponúkané podmienky.

Kývol až teraz Slaviu, ktorá kvôli jeho povesti dosť riskuje. Oplatí sa jej to?

01 - Modified: 2024-04-23 21:32:21 - Feat.: - Title: Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 20:04