StoryEditor

Pezinské pohodlie. Takto bývajú cyklistickí bratia Velitsovci

21.07.2015, 09:33
Autor:
stlstl

Na Tour de France mal premiéru v roku 2012. Ale už pred tým strávil profesionálny cyklista Martin Velits viac času na cestách alebo na pretekoch, a to aj so svojím bratom Petrom, tiež úspešným cyklistom. Slávne dvojčatá si zaobstarali aj jeden spoločný byt. Kúpili ho v Pezinku pri Bratislave, aby si uľahčili cestovanie na viedenské letisko, na bývanie ho však využíva hlavne Martin. Vo veľkej garáži skladujú svoje bicykle aj všetko potrebné k nim.



Veľa cestujete, kde ste dnes vlastne doma?
Určite v Púchov, kam sme sa presťahovali už pred rokmi s rodičmi. Potom je mi veľmi blízka aj Kalifornia.
   
Pomáhal vám niekto so zariaďovaním bytu alebo ste sa spoliehal len na seba?
Zariadil som si ho sám, ale inšpiráciu som hľadal aj v časopisoch alebo v bytoch svojich priateľov. Mojím najobľúbenejším materiálom je určite drevo. Je jedno, či prírodné či lakované, svetlé alebo tmavé. Práve preto mám v byte drevenú podlahu.

V Česku je napríklad bežné, že sa doma majitelia aj hostia vyzúvajú, v zahraničí to bežný zvyk nie je. Ako to je u vás doma?
Tak pol na pol. Určite sa vyzúvam pri dlhšom pobyte doma, ak ale potrebujem len vybehnúť alebo si len niečo rýchlo doma vziať a obuv je čistá, nevyzúvam sa.

Máte tiež pomerne veľkú kuchyňu. Varíte rád?
V poslednej dobe varím, len keď musím, predtým som však varil viac. A celkom dobre. Veľká kuchyňa v byte je pre mňa základ. Mám rád, keď je kuchyňa spojená s obývacou izbou. Je to moja najobľúbenejšia miestnosť v byte. Keď príde návšteva, môžeme sa všetci rozprávať, aj keď jedlo nie je ešte hotové.


    
A ako ste na tom s remeselnou zručnosťou - ste kutil alebo sa občas cítite skôr ako Pat a Mat?
Vôbec nie som domáci majster ani technický typ. Aby som sa vyhol tomu, že budem vyzerať práve ako Pat a Mat, radšej obmedzujem domáce práce na úplný základ, napríklad ako vymeniť žiarovku a podobne.

O mužoch sa často hovorí, že nie sú príliš poriadkumilovní. Ako to máte vy? Upratujete si sám?
Upratujem si sám, respektíve tieto aktivity má na starosti vo väčšej miere moja priateľka.
  
Cyklistika je plná absolútneho fyzického i psychického vypätia, nehovoriac o pádoch, ktoré cyklistov stretávajú. Kde a ako najradšej relaxujete?
Určite sa svojou rodinou v Kalifornii. Dovolenky na pláži nie sú úplne moja šálka kávy, radšej ich trávim aktívnym odpočinkom.

Prečo ste sa rozhodli vstúpiť do svojho súčasného tímu?
V Etixx Quick-Step Pro Cycling Team som už štvrtým rokom. Je to jeden z najlepších tímov na svete. Keď som dostal vtedy ponuku od Patricka Lefévèra, manažéra tímu, tak sa jednoducho nedalo odmietnuť.

Z ktorého svojho víťazstva máte najväčšiu radosť?
Som skôr typ pretekára, ktorý nezbiera vlastné víťazstvá, ale ktorý pomáha tímovým lídrom. Medzi športové vrcholy, ktorých si ale naozaj cením, patrí určite tretie miesto v jednej z etáp cyklistických pretekov Vuelta a España a víťazstvo v tímovej časovke.

Kto je Martin Velits
Narodil sa 21. februára 1985 v Bratislave. Je slovenský profesionálny cestný cyklista. V kategórii juniorov patril medzi svetovú špičku. V juniorskom svetovom pohári skončil najlepšie v roku 2003, celkovo na štvrtom mieste. Jeho prvým tímom bola Dukla Trenčín Merida, potom pôsobil v juhoafrickom tíme Konica-Minolta, kde mohol pretekať aj v zime. Jeho juniorská kariéra vyvrcholila 36. miestom na majstrovstvách sveta do 23 rokov v Stuttgarte. Profesionálnu kariéru zahájili obaja bratia v nemeckom tíme Wiesenhof-Felt, na konci sezóny 2007 však tento tím ukončil svoju činnosť. Hlavne vďaka titulu majstra sveta Petra Velits dostali obaja bratia niekoľko ponúk, nakoniec podpísali dvojročnú zmluvu s nemeckým tímom Milram. S ním skončil Martin v roku 2009 celkovo štvrtý na španielskom závode Ruta del Sol. Od roku 2010 pôsobili bratia Velitsovci v americkom tíme HTC Highroad. Svoj premiérový štart na Tour de France si Martin odbil v roku 2012. Zúčastnil sa už trikrátpretekov Vuelta a España. V roku 2010 sa Martin Veltis stal majstrom Slovenska v individuálnej časovke. Na bicykli najazdí za rok asi 30-tisíc kilometrov.

01 - Modified: 2007-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 20:13