Doklad toho, že sakury sú v Tokiu už v plnom kvete. Alebo im do toho veľa nezostáva. Snímka: Reuters
StoryEditor

Japonci šalejú a vyrážajú do ulíc. Rozkvitli sakury

06.04.2016, 08:55
Autor:
HNstyleHNstyle

Keď na prelome marca a apríla v Japonsku rozkvitnú sakury, vypukne celonárodné šialenstvo. Dokonca má svoj názov - Hanami. Sviatok kvitnúcich kvetov. Ale tou jedinou pravou kvetinou je pre Japoncov práve sakura, píše portál idnes.cz.

Tohtoročný sviatok Hanami podľa japonského meteorologického ústavu vypukol o niečo skôr. Stanovuje sa to podľa toho, kedy rozkvitnú sakury v Tokiu. Tentoraz to vraj bolo o tri dni skôr ako zvyčajne, ale o dva dni neskôr ako vlani.

Kvitnúce sakury vyzerajú veľmi nežne a hebko. Na mnohých miestach sa konáre obsypané ružovými kvetmi takmer spájajú, takže tvoria akúsi klenbu, cez ktorú nie je vidieť na oblohu.



Šialenstvo, ktoré okolo kvitnúcich sakur vypukne, sa dá ťažko porovnávať s nejakým európskym zvykom. Do parkov vyrazia všetci. Rodiny s deťmi, obyvatelia domovov dôchodcov aj partie z práce, pokojne počas pracovnej doby. Všetci si potrebujú užiť ten fakt, že sakury už vykvitli a čoskoro sa oteplí a príde jarné počasie.

O tom, že sakury kvitnú, informujú televízne stanice v hlavných spravodajských reláciách a viditeľné je to aj v ďalších aspektoch televízneho vysielania, napríklad v reklamách.



Zvyk Hanami je veľmi starý. Japonská kronika z ôsmeho storočia uvádza, že sa oslavy organizovali už v treťom storočí nášho letopočtu.

Sakury a iné čerešne samozrejme kvitnú v podobný čas na celom svete. Ale nikde sa kvôli tomu nezaplnia ulice stovkami a tisíckami ľudí. Vo fotogalérii sa môžete pozrieť na fotografie z Londýna a Washingtonu.

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 02 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 03 - Modified: 2024-04-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Selfie s letuškou či chodenie v ponožkách na toaletu. Letuška odhalila divné veci, ktoré cestujúci v lietadle robievajú 04 - Modified: 2024-04-25 08:30:00 - Feat.: - Title: Najhorúcejšie a najsuchšie miesto v Amerike sa zmenilo v pestrofarebnú lúku. Môžu za to rekordné zrážky a hurikán 05 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 16:42